Blog

Veilig zonnen: 3 tips

We genieten liefst zoveel mogelijk van het zonnetje. Thuis en zeker ook op vakantie. Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en je gezin voldoende te beschermen tegen de zon. Geniet van de zon met onze tips!

Als de zon schijnt, trekken we massaal naar buiten: zalig genieten, een fietstochtje doen, aan het zwembad liggen, een drankje nuttigen op een zonnig terras, … Je voelt je gegarandeerd gelukkig. 

Een felle zon betekent jammer genoeg ook een hoge UV-straling. Door die straling is er op korte termijn kans op een pijnlijke zonnebrand. Op langere termijn zijn de mogelijke gevolgen een stuk erger: huidveroudering, huidkanker, ... Het zijn maar enkele van de mogelijke gevolgen van te frequente en te langdurige blootstelling aan zonlicht.

Daarom geven we je de 3 belangrijkste tips:

1. Zoek de schaduw op

De hele dag in de volle zon vertoeven, is niet aan te raden. Probeer daarom tijdens de warmste momenten van de dag een plekje in de schaduw op te zoeken. Dat is meestal tussen 11u en 16u.

Voor dat bruine kleurtje hoef je het trouwens niet te laten. UV-stralen vinden je ook als je in de schaduw of onder een parasol zit. 

2. Draag beschermende kledij

Een zonnebril draag je niet alleen omdat je door de zon niets meer ziet. Hij beschermt je ogen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.

Draag ook zeker een pet of een hoed als je in de volle zon komt. Zo vermijd je een pijnlijke zonneslag. 

Je kinderen dragen buiten bovenstaande bescherming best ook een t-shirt. Zeker als ze buiten zijn wanneer de zon fel schijnt. Zijn het echte waterratten? Dan bestaat er speciale UV-bestendige zwemkledij. Niet onbelangrijk als ze ravotten op het strand en af en toe in het water plonsen. Zit je zelf ook vaak in het water? Dan zijn beschermende zwemshirts of een rash-shirt ook niet overbodig. Deze kledij beschermt je niet alleen tegen de zon, het oogt ook nog hip.

3. Gebruik altijd zonnecrème

Ook wanneer de zon niet op je huid brandt, is ze schadelijk voor je huid. Smeer je daarom altijd in met zonnemelk. Kies een hoge factor en smeer je elke 2 uur in met een dikke laag. Ontdek alles wat je moet weten over zonnecrème.

Gratis je huidvlekjes checken?

Spoor huidkanker snel op via de SkinVision app.

Ontdek hoe

 

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Alles wat je moet weten over zonnecrème

Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.

Blog

Verbrand door de zon? 7 tips om je huid te verzorgen

Je geniet een dagje van de zon en ‘s avonds zo rood als een kreeft... Omdat je huid erg afziet van een zonnebrand, delen we 7 tips om je huid goed te verzorgen.

Blog

Alles wat je moet weten over zonnebrand: van symptomen tot gradaties

Je verbrandt soms sneller dan je denkt! Voor je het weet heb je na een dagje in de zon wat kleur te pakken. Dat kan een mooi gebruinde tint zijn, maar ook een rode...

Blog

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...