Blog

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...

Huidkanker is de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. Onbeschermd zonnen vormt een invloedrijke oorzaak van dat probleem. Verrassende vaststelling: we beschermen ons relatief goed tegen de zon op reis, maar eenmaal thuis vergeten we dat vaak! Een goede raad? Op winterdagen kun je gerust 20 min. onbeschermd de zon in. Op hete zomerdagen echter is zonnecrème smeren essentieel. Meer nog, even belangrijke aanbevelingen zijn: blijf uit de zon tussen 11 uur en 15 uur, zoek voldoende schaduw op en draag beschermende kledij.

“Om je optimaal te beschermen zou je 2 mg zonnecrème per cm2 moeten smeren. Uiteraard doet niemand dat. Gebruik daarom sowieso een hoge factor (50) en smeer je om de 4 uur in. Weet ook dat warmte niets met zonnestraling te maken heeft. Zo kun je bijvoorbeeld perfect verbranden tijdens een skireis. Check bij zonnig weer steevast de UV-index: bij 3-4 smeer je je best in”, aldus dermatoloog Thomas Maselis.

1 op 75 heeft kans op een melanoom 

Dermatologen merken dat mensen de risico’s van het zonnen wel kennen, maar hun huid toch onvoldoende beschermen. In 1940 was het risico op een melanoom nog 1 op 1.500, vandaag is dat 1 op 75. Naast dat risico op die agressieve huidkanker zorgt de blootstelling aan de zon ook nog voor een snelle veroudering van de huid, rimpels, andere huidtumoren … Euromelanoma is dan ook heel duidelijk: huidkanker is te voorkomen en je beschermen tegen de zon moet een tweede natuur worden, net zoals tanden poetsen.

Neem regelmatig je huid onder de loep!

Thomas Maselis Dermatoloog

Wie een raar vlekje spot, hoeft niet meteen een dermatoloog op te zoeken. Ga eerst naar je huisarts en die zal je dan doorsturen, mocht dat nodig zijn. Vervolgens kijken we met een dermatoscoop, een heel handige tool, doorheen de vlek en kunnen zo dieper gelegen structuren beter beoordelen.

Probeer je huid een keer per maand te bekijken en controleer of er veranderingen zijn. Denk hierbij vooral aan vlekjes en/of moedervlekjes die er plots anders uitzien dan normaal. Zo’n controle duurt slechts enkele minuten en kan echt wel je leven redden. Er bestaan alvast vier soorten huidkanker die je aandacht verdienen als je jouw huid onderzoekt. Op de website van Euromelanoma lees je waar je precies moet op letten.

Thomas Maselis Dermatoloog

Van dergelijke apps ben ik wel voorstander. Let wel, ze werken met een computergestuurde beeldanalyse, en dus mis ik het nut van dermatoscopie. Ze vervangen zeker geen dokters, maar zijn wel nuttig voor een eerste schifting: verdacht vlekje of niet.

Hoe onderscheid je nu een onschuldige sproet van een kwaadaardig melanoom? Volg de ABCDE-regel!

  1. Asymmetry/ Asymmetrie
    Je vlek heeft geen ronde of ovale vorm, en randen - kleuren die niet hetzelfde verdeeld zijn rond het centrum van de vlek.item 1
     
  2. Border /rand
    Je vlek heeft onregelmatige en ongelijke randen, zoals op een landkaart.item 2
     
  3. Color /kleur
    Je vlek heeft verschillende kleuren (bruin, rood, wit ...).item 3
     
  4. Diameter > 6 mm
    De diameter van je vlek is groter dan 6 millimeter (het gommetje van een potlood). 
     
  5. Evolution /evolutie
    Je vlek verandert snel van grootte, vorm, dikte en kleur.

Het is niet omdat een vlek een van bovenstaande kenmerken heeft, dat het per definitie om een kwaadaardig melanoom gaat. Toch raadpleeg je best een dermatoloog wanneer je een of meer verdachte eigenschappen vaststelt.

Zelf aan de slag met de SkinVision app.

Helan gaat nog een stapje verder. We helpen je graag bij het in de gaten houden van je gezondheid. Vandaar dat we de SkinVision app, een wetenschappelijk verantwoorde app, aanraden. Daarmee weet je binnen de 30 seconden of een plekje op je huid verdacht is of niet. Hoe? Maak een foto, krijg meteen een beoordeling van het risico en ontvang indien nodig gespecialiseerd advies.

Van dergelijke apps ben ik wel voorstander. Let wel, ze werken met een computergestuurde beeldanalyse, en dus mis ik het nut van dermatoscopie. Ze vervangen zeker geen dokters, maar zijn wel nuttig voor een eerste schifting: verdacht vlekje of niet. Op voorwaarde wel dat je het juiste letsel fotografeert … Zo komt het vaak voor dat patiënten komen aanzetten met bijvoorbeeld ongevaarlijke ouderdomswratten”, besluit Maselis.

Voorkomen is beter dan genezen.

Daarom zorgt Helan voor een terugbetaling van raadplegingen en/of onderzoeken die verband houden met de preventie of opsporing van kanker (bv. uitstrijkje, zelf test …), cardiovasculaire ziekten, allergieën, osteoporose, luchtwegaandoeningen en diabetes. 

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Bescherm je oogappel tegen de zon

Als het over bescherming tegen de zon gaat, verdienen kinderen een speciale vermelding. Hun huid is namelijk dunner en gevoeliger voor zonlicht. Redenen genoeg om hen optimaal te beschermen.

Blog

Alles wat je moet weten over zonnecrème

Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.

Blog

Veilig zonnen: 3 tips

Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en je gezin voldoende te beschermen tegen de zon. Geniet van de zon met onze tips!

Blog

Verbrand door de zon? 7 tips om je huid te verzorgen

Je geniet een dagje van de zon en ‘s avonds zo rood als een kreeft... Omdat je huid erg afziet van een zonnebrand, delen we 7 tips om je huid goed te verzorgen.