gezond-gewicht
Blog

Een gezond gewicht. Meer dan je BMI.

An Vandeputte

Coördinator bij Eetexpert

In 2018 had 49% van de volwassen bevolking overgewicht en was 16% zwaarlijvig, op basis van hun Body Mass Index, of BMI. Een eenzijdige inschatting, aldus An Vandeputte, coördinator bij Eetexpert, het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. Een gezond gewicht zit in zoveel meer factoren dan alleen je BMI.

Normaal versus gezond gewicht

Het BMI, of de Body Mass Index, was lange tijd hét criterium om na te gaan of iemand gezond was of niet. Ligt je BMI tussen de 20 en 25 dan heb je een normaal gewicht, onder 18,55 is ondergewicht, boven 25 overgewicht, en ligt het getal nog hoger, dan spreek je van obesitas. Maar die visie is nu achterhaald, aldus An Vandeputte, die ervoor pleit om ruimer te kijken en een onderscheid te maken tussen een normaal gewicht en een gezond gewicht. 

An Vandeputte: “Je BMI geeft aan of je een normaal gewicht hebt. Het cijfer geeft een inschatting van waar jij je bevindt ten opzichte van een ruime groep mensen. Maar het systeem is te ruw voor een individuele inschatting van iemands gezondheid. Dat komt vooral omdat ze geen rekening houdt met belangrijke individuele informatie zoals bv. spiermassa, lichaamsbouw of leeftijd. Beter is om bij een individu te kijken of er een gezond gewicht is. Dat is het gewicht dat gepaard gaat met een gezonde levensstijl. Die visie kijkt naar de manier waarop het gewicht is ontstaan: heeft die persoon een gezonde levensstijl, met genoeg beweging en gezonde voeding, en hoe zit het met de mentale gezondheid? Belangrijke elementen die we niet in cijfers kunnen uitdrukken maar die wel een sterke invloed hebben op je algemene gezondheid. Je kan mensen hebben met een gezonde levensstijl die toch boven of onder het normale gewicht zitten. Of mensen met een normaal gewicht die eigenlijk een heel ongezonde levensstijl hebben en dus ondanks hun normale BMI, toch niet zo gezond zijn.”

Je kan de gezondheid van mensen niet aflezen van hun uiterlijk.”

Verder kijken dan het uiterlijk

An Vandeputte pleit ervoor om de gezondheid van mensen niet af te leiden uit hoe ze eruit zien: “Mensen die er wat voller uitzien worden sneller als ongezond beschouwd terwijl zij in sommige gevallen gezonder kunnen zijn dan iemand die er mager uitziet. We hebben minder controle op ons uiterlijk dan we soms zouden willen. Niet iedereen die goed eet, beweegt, van zijn lichaam houdt, stress hanteert, en voldoende slaapt, krijgt een gewicht binnen de normale populatiecurve. Wil je gezond leven, dan is een bepaald gewicht nastreven dus veel minder belangrijk dan je levensstijl veranderen.”

En ook je mentale gezondheid is deel van de puzzel. An Vandeputte: “Vroeger werd de aanpak van overgewicht beperkt tot minder eten en meer bewegen en dat was genoeg. Maar dan vergeet je hoe belangrijk lichaamstevredenheid en mentale gezondheid zijn bij de aanpak van obesitas. Ook de brede maatschappelijke context speelt mee: we kunnen niet ‘eigen schuld, dikke bult’ zeggen tegen iemand met overgewicht, het is veel complexer. Wie geen standaardmaten heeft, wordt snel gestigmatiseerd en dat leidt tot veel onnodig mentaal leed. Wat meteen ook een gezond gewicht in de weg staat, want er is een belangrijke link tussen hoe iemand zich voelt en zijn of haar relatie met voeding. Als je bij een aanpak van obesitas geen aandacht geeft aan de context, en hoe iemand zich voelt, dan raak je nergens. Door enkel te focussen op gewicht doe je meer kwaad dan goed.”

Bewust inzetten op een gezonde levensstijl thuis is misschien wel het mooiste cadeau dat je je kinderen kan geven.”

De 4G’s

Wil je obesitas of eetstoornissen tegengaan dan focus je beter niet op gewicht, maar investeer je volgens An Vandeputte beter in de 4 G’s, of de bouwstenen van een gezonde levensstijl:

  • Genoeg eten, maar niet te veel.
  • Gevarieerd eten: eten wat je lichaam nodig heeft, en nieuwe smaken durven ontdekken.
  • Gestructureerd eten: 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes zijn ideaal. En tot slot,
  • Gezellig eten: er ten volle van genieten.

"Heb je kinderen, dan kan je ze dat van jongsaf meegeven. Want net zoals we kinderen moeten leren slapen, spelen en studeren, moeten we hen ook leren eten, leren houden van zichzelf en hun lichaam, en leren omgaan met stress en andere emoties. We kunnen onze kinderen helpen door zelf een goed voorbeeld te zijn, en door hen aan te moedigen om mild te blijven voor zichzelf. Lief zijn voor je lichaam en jezelf is de basis voor een tevreden en succesvol leven. Bewust inzetten op een gezonde levensstijl thuis is misschien wel het mooiste cadeau dat je je kinderen kan geven.” 

Meer info op www.eetexpert.be.

Een gezonde levensstijl is ‘ALLES’:

  • Afwisselend eten.
  • Lang stilzitten onderbreken en genoeg bewegen.
  • Lichaamstevreden en lief zijn voor jezelf.
  • Emoties hanteren.
  • Slapen serieus nemen. 

Helan-voordelen voor een gezond gewicht

  • Beweegbonus
    Tot 100 euro terug, waarvan 25 euro voor sportclub, 25 euro voor sportevents, 25 euro voor sportonderzoek en 25 euro voor bewegen op verwijzing.
  • Diëtiek
    Tot 25 euro per jaar terug voor sessies bij een erkende diëtist, arts of voedingsdeskundige.
  • Leefstijladvies
    Tot 25 euro terug per jaar voor sessies bij WW (Weight Watchers) of een erkende gezondheidscoach aangesloten bij VVGC.
  • Slaaptherapie
    Tot 100 euro per 5 jaar terug, voor therapie in een erkend centrum of universitair ziekenhuis.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Tournée Minérale: een maand zonder alcohol

In februari is het zover: Tournée Minérale kondigt zich weer aan. De campagne van De Druglijn blaast dit jaar zes kaarsjes uit! Doe jij (opnieuw) mee?

Blog

Beweegexpert Jef Vanhoof over zijn passie voor sport en beweging

Walk your talk. Als er één iemand is die deze uitdrukking in de praktijk omzet, dan is het wel Jef Vanhoof, onze beweegexpert bij Helan. Al 15 jaar adviseert hij Helan-klanten hoe ze meer kunnen bewegen en zelf laat hij geen moment onbenut om die levenslessen om te zetten in daden. Woon-werkverkeer? Met de fiets van Balen naar Wilrijk (65 km enkele rit). Hobby’s? De wielerwedstrijd Mallorca 312 (het getal slaat op het aantal kilometers) en andere granfondo’s. Als dat geen portret verdient in onze ‘Helemaal mens’-reeks …

smoothie
Blog

Mango-vanillesmoothie

Zin in zoet maar niet in calorieën? Probeer dit zoete maar gezonde sapje van voedingsexpert Sandra Bekkari.

vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?