News

De eerste keer seks bij Vlaamse jongeren gebeurt niet meer veilig

De eerste keer seks is een spannende belevenis voor vele jongeren. Zijn ze er klaar voor? Zijn ze op de hoogte van de bestaande voorbehoedsmiddelen? Weten ze hoe die moeten gebruiken? Het zijn vragen die veel ouders zich waarschijnlijk stellen, en terecht. De vierjaarlijkse enquête van de HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) bij Vlaamse jongeren toont immers aan dat zij minder vaak condooms en de pil gebruiken bij hun eerste seksuele ervaring.

HBSC - Vlaanderen

In 2022 werden 20.000 Vlaamse jongeren ondervraagd naar hun gezondheid en gezondheidsgedragingen, waaronder hun seksualiteit. Uit de enquête blijkt dat jonge vrouwen minder de pil nemen als anticonceptiemiddel en dat jongens minder condooms gebruiken.

De anticonceptiepil blijft nummer één

Hoewel de pil in ons land nog altijd het meest gebruikte anticonceptiemiddel is, daalt het in gebruik bij jongere meisjes tussen de 15 en 18 jaar. De reden hiervoor is het bewustzijn van de mogelijke bijwerkingen. Stemmingswisselingen, gewichtstoename of misselijkheid, ze hebben het gehad en zoeken daarom een alternatief dat beter bij hen past, zoals het spiraaltje, de vaginale ring of de prikpil. Maar over het algemeen wordt de pil nog altijd het vaakst gebruikt.

Daling van condoomgebruik

Als een condoom goed gebruikt wordt, beschermt het goed tegen zwangerschappen en soa’s. Redenen genoeg om ze te gebruiken, zouden we denken. En toch blijkt uit de enquête van HBSC dat het gebruik van condooms onder jongeren daalt.

Een minderheid van de Vlaamse jongeren geeft aan een condoom te gebruiken bij het recentste seksueel contact. En toch is in vergelijking met 2018 het condoomgebruik tijdens het eerste seksueel contact in alle leeftijdsgroepen (13-14 jaar / 15-16 jaar / 17-18 jaar) gedaald. Het zijn wel de ‘ouderen’, de 17- en 18-jarigen, die het vaakst condooms gebruiken tijdens hun eerste seksueel contact.

Anticonceptiewijzer

Er bestaat een ruim aanbod aan websites waar jongeren meer informatie kunnen vinden over anticonceptiemiddelen en voorbehoedsmiddelen. Via de Anticonceptiewijzer van Sensoa kunnen zowel jongens als meisjes geholpen worden in de keuze van een geschikt anticonceptiemiddel.

Deel dit artikel