News

Kwart van de Vlamingen beweegt te weinig

Een kwart van de volwassenen in Vlaanderen beweegt minder dan 2,5 uur per week. Dat is minder dan wat aanbevolen wordt voor een goede gezondheid. Dat blijkt uit de Preventiebarometer van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Naast genoeg bewegen is het ook belangrijk om niet te veel te zitten, maar dat is minder bekend bij de Vlamingen.

In een ideaal scenario zou een gezonde volwassene eigenlijk 150 tot 300 minuten per week aan een matige intensiteit of minstens 75 tot 150 minuten per week aan een hoge intensiteit moeten bewegen. Meer over het beweegadvies voor volwassenen.

Naast sporten kan die fysieke activiteit ook gebeuren als onderdeel van het werk, tijdens huishoudelijke taken, door zich actief te verplaatsen of in de vrije tijd. 

75 % van de Vlamingen haalt deze aanbeveling. Wat erg goed nieuws is. Maar dat wil ook zeggen dat een kwart van de Vlamingen te weinig beweegt. Zij lopen daardoor heel wat gezondheidsrisico’s, want fysieke inactiviteit is een van de belangrijkste oorzaken van chronische ziekten en vroegtijdige sterfte.

Wie slaagt er dan niet in om genoeg te bewegen?

De Preventiebarometer (een enquête die het Agentschap Zorg en Gezondheid liet uitvoeren door Sciensano) geeft volgende groepen aan:

  • vaker vrouwen dan mannen
  • laagopgeleiden en mensen die moeilijk financieel rondkomen
  • mensen met overgewicht

Als we puur naar de leeftijd kijken, springt de leeftijdsgroep tussen 35 en 54 jaar eruit en de oudste leeftijdsgroep vanaf 75 jaar.

Goede voornemens

Positief is dat er duidelijk een wil is om te bewegen. Meer dan 6 op de 10 mensen hebben recent geprobeerd om meer te bewegen en meer dan 7 op de 10 wil dat in de toekomst doen.

Maar die intentie wordt helaas lang niet altijd omgezet in daden. De helft van de ondervraagden zei dat ze wellicht niet zullen slagen in hun goede voornemens. De belangrijkste reden die ze daarvoor aanhalen is tijdgebrek (67,8%).

We zitten te veel

Genoeg bewegen is belangrijk, dat is al decennialang geweten. Meer recent werd duidelijk dat ook overmatig zitten een belangrijk probleem is voor de volksgezondheid. Het gaat dan bijvoorbeeld over zittend werken, tv-kijken in de zetel of je verplaatsen met de auto of het openbaar vervoer.

Volgens de Preventiebarometer zit een volwassen Vlaming gemiddeld 6,1 uur per dag. Dat is een toename ten opzichte van de laatste nationale gezondheidsenquête (toen lag het gemiddelde op 5,6 uur per dag).

Het gemiddeld aantal uren dat zittend of rustend doorgebracht wordt is hoger bij:

  • mannen
  • de jongere leeftijdsgroepen tussen 18 en 34 jaar
  • hoogopgeleiden die actief zijn op de arbeidsmarkt
  • studenten
  • mensen die gemakkelijk rondkomen met hun huishoudinkomen

En jij? zit jij te veel stil? 

Doe de test

Zo hou je je goede voornemens vol

Goede voornemens gemaakt die je écht wil volhouden? Jens Van Lier geeft je tips.

Herbekijk het webinar

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.