News

Wat is de mentale impact van diabetes? Doe mee aan het onderzoek

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag - 14 november 2023 - wil de Diabetes Liga meer aandacht geven aan de mentale impact van diabetes. De mentale impact van constante zelfzorg wordt bijvoorbeeld vaak onderschat bij personen met diabetes. Patient empowerment of de persoon met diabetes zelf zorgkrachtig maken is dan ook hun jaarthema van 2023.

Diabetes is bij uitstek dé chronische aandoening waarbij zelfmanagement cruciaal is voor een optimale behandeling. 

De constante nood aan zelfzorg brengt heel wat verantwoordelijkheid met zich mee, wat een groot effect kan hebben op je mentale gezondheid.  Dit noemt men diabetes distress, of de de mentale impact van diabetes. 

Het verwijst naar de vrees voor complicaties, de zorgen over een hypoglycemie en de variaties van dagelijkse stress of spanningen door diabetes. Personen met diabetes kunnen diabetes distress ervaren, maar ook familieleden zoals ouders of een partner die nauw betrokken zijn. Tot op vandaag is er weinig aandacht in Vlaanderen voor de mentale impact van diabetes. 

Onderzoek naar diabetes distress

Om meer inzicht te krijgen in de mentale impact van diabetes, maakte de Diabetes Liga een onderzoek. Heb jij diabetes of ben je nauw betrokken bij iemand met diabetes? Doe dan zeker mee aan het onderzoek. Je kan meedoen tot 1 mei.

De bevraging is anoniem. Na het invullen krijgt de persoon met diabetes, partner of ouder van een tiener inzage in de mate van diabetes distress en tips om hier verder mee aan de slag te gaan. 

Doe mee
 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.