News

Al 100.882 metingen via FibriCheck op 6 maanden tijd

In België lijden er naar schatting zo’n 150.000 mensen aan voorkamerfibrillatie. Voorkamerfibrillatie is een veelvoorkomende hartritmestoornis die tijdig opgespoord en behandeld dient te worden. Wanneer deze aandoening echter niet tijdig behandeld wordt, dan heb je een verhoogde kans op het ontwikkelen van hartfalen en/of een beroerte. Als Helan-lid kan je nu een jaar lang je hartritme gratis opvolgen met FibriCheck om eventuele hartritmestoornissen zo snel mogelijk op te sporen.

Sinds eind oktober 2022 heb je als lid van Helan de mogelijkheid om jouw hartritme een jaar lang gratis op te volgen met FibriCheck. Sindsdien hebben reeds 4.567 Helan leden hier al gebruik van gemaakt en hebben samen al 100.882 metingen uitgevoerd. 66.5% van deze leden is ouder dan 55 jaar. 29.8 % zelfs ouder dan 65.

Van deze 4.567 leden waren er 213 waarbij FibriCheck een mogelijk geval van
voorkamerfibrillatie vastgesteld heeft. Er waren 2.260 gebruikers die symptomen
rapporteerden
bij minstens één FibriCheck meting, maar geen onregelmatige metingen hadden. In deze gevallen zorgde FibriCheck voor een geruststellend effect, aangezien de symptomen niet gelinkt waren aan een mogelijk geval van voorkamerfibrillatie.

Wat gaat er juist mis bij voorkamerfibrillatie?

Bij voorkamerfibrillatie loopt er iets fout in het elektrisch systeem dat ervoor zorgt dat het hart gecontroleerd samentrekt. In plaats van een regelmatige activiteit van dit systeem, zijn de prikkels die het hart aansturen chaotisch. Hierdoor gaan de bovenste kamers van het hart onregelmatig en vaak te snel samentrekken (of fibrilleren).

Dit verhoogt het risico op bloedklonters, die dan uit het hart naar de bloedvaten kunnen gepompt worden en voor een beroerte kunnen zorgen door de doorgang van een bloedvat te blokkeren.

Moet je ook je hartritme checken als je geen klachten hebt?

Voorkamerfibrillatie kan gekenmerkt worden door:

  • hartkloppingen
  • kortademigheid
  • pijn op de borstkas
  • flauwvallen
  • duizeligheid
  • ongewone vermoeidheid

Maar het komt ook vaak voor zonder klachten. Het is dus zeker aan te raden om je hartritme regelmatig te controleren, ook als je geen symptomen ervaart.

We raden het regelmatig gebruik van FibriCheck zeker aan als je aan één van de
risicofactoren voor voorkamerfibrillatie voldoet:

  • een toenemende leeftijd
  • een verhoogde bloeddruk
  • diabetes
  • een voorgeschiedenis van hartproblemen

Het beoefenen van een duursport of alcoholgebruik kunnen bovendien ook bijdragen aan het ontstaan van hartritmestoornissen.

Wat is het verschil met een onderzoek in het ziekenhuis?

Voorkamerfibrillatie kan vastgesteld worden door een ECG. Hierbij gaat men in het ziekenhuis met behulp van elektroden na of er onregelmatigheden op te merken zijn in je hartritme.

Het is echter belangrijk om op te merken dat voorkamerfibrillatie niet continu
aanwezig
is, waardoor het kan zijn dat je ECG vlekkeloos is op het moment van je afspraak, maar je wél voorkamerfibrillatie hebt.

Met FibriCheck kan je je hartritme altijd en overal meten, zonder hiervoor naar het ziekenhuis te moeten gaan. Hoe vaker je metingen uitvoert, hoe zekerder je kan zijn van je hartritme. Je kan immers symptomen hebben, maar deze dan net niet voelen wanneer je je afspraak voor je ECG hebt.

Enkel personen waarbij FibriCheck voorkamerfibrillatie detecteert, raden we aan om een verdere vervolgafspraak in te plannen bij hun arts. Bij oranje metingen geven we de suggestie om deze metingen te tonen bij een volgend bezoek aan de arts.

Hoe werkt FibriCheck?

Het gebruik van FibriCheck is eenvoudig, aangezien je enkel je vinger een minuut lang op de camera van je smartphone moet leggen om je hartritme te detecteren. FibriCheck meet daarnaast ook je bloeddruk en hartslag.

Regelmatig een minuutje de tijd nemen om een meting uit te voeren kan zorgen voor een wereld van verschil, aangezien vroegtijdig vastgestelde voorkamerfibrillatie ervoor zorgt dat je sneller de juiste behandeling krijgt en je levensbedreigende complicaties kan vermijden. Zo kunnen tot zelfs 75% van de beroertes die gelinkt zijn aan voorkamerfibrillatie vermeden worden.

Wil jij graag net zoals andere Helan-leden bewuster zijn van je hartritme? Probeer dan nu FibriCheck één jaar lang gratis.

Wat is FibriCheck en hoe werkt het?

Alles over FibriCheck

 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.