News

Herfstvaccinatie voor het versterken van jouw bescherming

Sinds 12 september worden alle volwassenen in Vlaanderen uitgenodigd om een vaccinatie te krijgen tegen COVID-19.

De vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na een COVID-besmetting: wie gevaccineerd is (met meestal twee dosissen basisvaccinatie + minstens één booster), loopt veel minder kans om nog zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Die bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen.

Na een aantal weken en zeker maanden begint de werkzaamheid van de vaccins geleidelijk aan af te nemen. Dat is vooral het geval voor de bescherming tegen besmetting en milde ziekte, maar ook in mindere mate voor de bescherming tegen zware ziekte. Een vaccinatie aan het begin van de herfst zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw versterkt wordt.

In de herfst- en wintermaanden worden er opnieuw periodes met veel COVID-19-besmettingen verwacht. Sinds de start van de pandemie waren er immers telkens sterke heropflakkeringen in het najaar. Voor een volgende heropflakkering zich aandient, moeten alle volwassenen in Vlaanderen de kans krijgen om hun persoonlijke bescherming te versterken met een booster om zo veiliger de herfst- en wintermaanden in te gaan.

Voor wie is de vaccinatie aanbevolen? Welk vaccin krijg ik? En hoe word je uitgenodigd? Alle vragen en antwoorden vind je in de FAQ over de herfstvaccinatie.

Bron: www.laatjevaccineren.be

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

13 december
Blog

App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.