News

Overheid breidt 'recht om vergeten te worden' uit voor mensen die borstkanker gehad hebben

Personen die borstkanker hebben gehad, betalen binnenkort lagere premies voor bepaalde verzekeringen die ze willen afsluiten. Specifiek gaat het over de schuldsaldoverzekering en de verzekering gewaarborgd inkomen voor zelfstandigen. Zo versterkt de regering het ‘Recht om vergeten te worden’ voor mensen die een zware ziekte hebben gehad.

Wat is het ‘Recht om vergeten te worden’?

Mensen die met een zware ziekte te maken krijgen, hebben vaak problemen om een schuldsaldoverzekering of een verzekering gewaarborgd inkomen aan te gaan. Het ‘recht om vergeten te worden’ betekent dat de verzekeraar verplicht wordt om de gezondheidsproblemen volledig of gedeeltelijk te ‘vergeten’. Dat maakt het afsluiten van een verzekering voor die mensen gemakkelijker.

Wat verandert er?

Er zijn officiële wachttijden vastgelegd om te bepalen vanaf wanneer een persoon die zwaar ziek was, een verzekering kan afsluiten. De standaardtermijn varieert tussen 5 of 8 jaar. Het inkorten van die wachttijden heeft invloed op ongeveer 5.000 personen per jaar die geconfronteerd worden met borstkanker.

Een overzicht

  • Voor zij die borstkanker hebben op een lokale plaats en de tumor blijft ter plaatse, verdwijnt de wachttijd helemaal.
  • Voor personen die borstkanker hebben met uitzaaiingen die klein zijn of in een vroeg stadium vastgesteld zijn, wordt de wachttijd verminderd naar 1 jaar.
  • Voor de groep die de diagnose voor haar of zijn 21 jaar kreeg, gaat de wachttijd naar 5 jaar (in andere gevallen gaat het tot 8 jaar).

Motivatie

“Mensen die de diagnose kanker krijgen, gaan door een zware fysieke en mentale periode. Na de diagnose volgt een zware behandeling. Als ze herstellen, worden ze vaak gestraft door hun verzekeraar. Het is extra pijnlijk dat de ziekte je blijft achtervolgen, zelfs al ben je genezen” zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. De minister voorziet dat de nieuwe regeling binnen twee maanden in het Belgisch Staatsblad verschijnt.
 

Een verzekeraar mag je dus op basis van dit recht om vergeten te worden de verzekering niet weigeren en hij mag op basis van die kanker ook geen extra bijpremies vragen. Je zult wel nog steeds je kanker moeten vermelden in de medische vragenlijst bij het aanvragen van de schuldsaldoverzekering.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.