Aangepaste terugbetaling van het HPV-vaccin sinds 1 augustus

Sinds 1 augustus wordt het HPV-vaccin ook terugbetaald voor jongens tussen 12 en 19 jaar. We zetten alles over de terugbetaling via de wettelijke ziekteverzekering even kort op een rijtje.

Wat is HPV?

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. De meeste HPV-infecties genezen spontaan. Mensen die besmet zijn hebben meestal geen symptomen, maar het virus is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kan je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er bestaan verschillende typen HPV. Ongeveer 12 van deze HPV-types worden beschouwd als HPV-types met een hoog risico. Ze kunnen letsels veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen aan de geslachtsdelen, anus of keel. Deze letsels kunnen zich ontwikkelen tot kanker (baarmoederhals, vulva, vagina, penis, anus, mond en keel). 

Je laten vaccineren is dus sowieso aan te raden. Sinds 1 augustus is er een wijziging in de terugbetaling door de verplichte verzekering. We zetten de info even op een rijtje.

Wijziging in de terugbetaling voor het HPV-vaccin

Het gratis vaccinatieprogramma via de Gemeenschappen: 

Gardasil 9® wordt voor alle jongeren gratis ter beschikking gesteld door de Gemeenschappen in het kader van de basisvaccinatie (dus zowel voor jongens als voor meisjes). Er is geen verandering op dit niveau. 

Meer info: Alle info over HPV-vaccinatie in Vlaanderen. De HPV-vaccinatie voor de Federatie Wallonië-Brussel.

Terugbetaling via de wettelijke ziekteverzekering

Daarnaast voorziet de wettelijke ziekteverzekering in een terugbetaling van de vaccinatie tegen HPV, bij voorbeeld voor wie zich nog niet (volledig) liet vaccineren op jongere leeftijd . 

Hier werden de voorwaarden voor de terugbetaling van Gardasil 9 ® uitgebreid vanaf 01/08/2022: 

  • Vóór 01/08/2022 was de terugbetaling (enkel) voorzien voor meisjes tussen 12 en 19 jaar
  • Vanaf 01/08/2022 is deze terugbetaling ook van toepassing voor jongens tussen 12 en 19 jaar 

Bij de terugbetaling door de wettelijke ziekteverzekering wordt er een remgeld aangerekend. Dit bedraagt 8,00 euro voor wie recht heeft op een verlaagde tarief en 12,10 euro voor wie geen recht heeft op een verlaagd tarief.

Meer over het HPV-virus

Wil je meer weten over het humaan papillomavirus? 

Check alle info

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.