News

10 jaar VLESP: nieuwe tools voor hulpverleners

Naar aanleiding van haar 10-jarig bestaan lanceert het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) nieuwe adviezen voor zorg- en hulpverleners. Nieuw zijn de richtlijnen voor zelfmoordpreventie bij kinderen en jongeren en bij personen met autisme.

Vernieuwde adviezen en online leerplatform voor hulpverleners

Zorg- en hulpverleners spelen een cruciale rol in het opsporen, bespreekbaar maken, behandelen en opvolgen van suïcidegedachten bij mensen die aan zelfdoding denken. Om hen hierbij te ondersteunen, ontwikkelde VLESP in 2017 een multidisciplinaire richtlijn voor de detectie en behandeling van suïcidaal gedrag.

Vandaag lanceert het VLESP op basis van de meest recente wetenschappelijke studies en internationale ontwikkelingen een update van deze richtlijn en zet ze het vernieuwde online leerplatform ‘SP-reflex’, in de kijker.


Adviezen voor suïcidepreventie bij kinderen en jongeren

Er zijn specifiek adviezen over hoe je bij kinderen en jongeren alert kan zijn voor gedachten aan zelfdoding en hoe je daar al vanaf jonge leeftijd in gesprek kan over gaan.

Prof. dr. Gwendolyn Portzky, directeur VLESP: “Kinderen en jongeren zijn een belangrijke doelgroep in suïcidepreventie. We weten bijvoorbeeld dat zelfmoordgedachten al kunnen voorkomen op jonge leeftijd en dat deze toenemen tijdens de adolescentie. Ook suïcidepogingen komen vaak voor bij jongeren. Vroege detectie van zelfmoordgedachten op jonge leeftijd is dan ook een cruciale stap in suïcidepreventie.”


Adviezen voor de preventie van zelfdoding bij personen met autisme

Mensen met autisme worden meer dan gemiddeld geconfronteerd met suïcidegedachten en suïcidaal gedrag. In de praktijk is zelfdoding echter een moeilijk thema om te bespreken. Daarom wil VLESP hulpverleners nu handvatten geven om zelfdoding beter bespreekbaar te maken én om hulpverlening meer autismevriendelijk te maken.


10 jaar VLESP

De lancering van de nieuwe tools voor hulpverleners valt samen met de viering van het 10-jarig bestaan van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Het VLESP is een belangrijke partner voor de Vlaamse overheid en staat onder meer in voor:

  • De coördinatie van het platform Zelfmoord1813.be, het digitale platform voor iedereen die op zoek is naar informatie of hulp rond (preventie van) zelfdoding. Sinds de start van Zelfmoord1813 in 2014 telde het platform 1.913.869 bezoekers.
  • De ontwikkeling van de serious game Silver voor jongeren tussen 12 en 16 jaar, die sinds de lancering in 2021 door 14.106 jongeren werd gespeeld. Op deze manier krijgen jongeren vaardigheden om hun mentale gezondheid te versterken.

Prof. Dr. Gwendolyn Portzky, directeur VLESP: “Als je ziet dat Zelfmoord1813 bijna twee miljoen bezoekers telt, dan merk je hoeveel mensen op zoek zijn naar informatie en hulp. Eén van onze voornaamste doelen van Zelfmoord1813 is om laagdrempelige informatie en ondersteuning te kunnen aanbieden. Daarom zetten we in op online tools die snel beschikbaar zijn en meteen een eerste ondersteuning bieden.”


De nieuwe adviezen en het bijhorende online leerplatform zijn gratis beschikbaar via www.zelfmoord1813.be/sp-reflex.

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.