News

Doe mee aan het onderzoek van KU Leuven naar osteoporose

KU Leuven doet een onderzoek naar de kennis, houding en praktijk van patiënten met osteoporose bij vrouwen ouder dan 65 jaar. Doe jij mee?

Osteoporose is een chronische aandoening veroorzaakt door een verstoord evenwicht tussen botaanmaak en botafbraak. Er wordt geschat dat ⅓ van de vrouwen na de menopauze aan osteoporose lijdt. Maar toch is de ernst van deze ziekte niet altijd evident voor patiënten.  

Onderzoek door KU Leuven

Om meer kennis te vergaren, doet KU Leuven een onderzoek naar de kennis, houding en praktijk bij vrouwen met osteoporose die ouder zijn dan 65 jaar.

Doel van het onderzoek: 

  1. Kennis over osteoporose evalueren: Dit zal gebeuren door middel van de Osteoporose Knowledge Assessment Tool (OKAT), een 20-punten vragenlijst over de risicofactoren, gevolgen en preventie van osteoporose. 
  2. Onderzoek naar patiëntenhouding over osteoporose: vragenlijst over de overtuigingen en ervaringen van patiënten met betrekking tot osteoporose in de eerste lijn. De vragenlijst heeft tot doel de tevredenheid van patiënten te evalueren met de informatiestroom en communicatie over botgezondheid, levensstijladviezen, valpreventie en osteoporose behandeling. Ook willen we de barrières voor goed management van osteoporose bestuderen vanuit het perspectief van de patiënt. 
  3. Studie van therapie trouw (calcium en vitamine D): Het is in België niet gebruikelijk om calcium en vitamine D voor te schrijven aangezien deze supplementen zijn. We willen onderzoeken of patiënten met osteoporose deze supplementen wel gebruiken ondanks het feit dat ze niet routinematig op recept worden voorgeschreven. 

Op basis van de informatie die verworven wordt uit hun uitgebreide vragenlijst, hoopt KU Leuven het algemene kennisniveau over osteoporose te evalueren en de barrières te identificeren in het bieden van goede eerstelijnszorg voor osteoporose. 

Omdat we bij Helan achter dit initiatief staan, willen we je oproepen om mee te doen. Deelnemen kan tot eind juli. 

Doe mee

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.