News

Vlaanderen krijgt 23 nieuwe OverKop-huizen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits maakt de locaties bekend van 23 nieuwe OverKop-huizen. Daarmee overschrijden Vlaanderen en Brussel de kaap van 60 OverKop-huizen. Het gaat om een investering van 1,8 miljoen euro om het mentaal welzijn van jongeren te versterken en meer bespreekbaar te maken.

Wat is een OverKop-huis?

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen. Wanneer ze daar nood aan hebben of wanneer zij zich even wat minder voelen, vinden ze er in de eerste plaats een luisterend oor.

De eerste 5 OverKop-huizen werden opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie in 2016 die meer aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen.

Hilde Crevits Vlaams minister van Welzijn

Dit jaar zal Vlaanderen 61 OverKop-huizen tellen. Dankzij de uitbreiding creëren we over heel Vlaanderen sterke netwerken van professionals, waarbij jongeren dicht bij huis met hun zorgen terecht kunnen. Het zijn laagdrempelige, informele ontmoetingsplekken waar jongeren ongedwongen kunnen binnenwandelen voor een goed gesprek. Doordat jongeren bij OverKop ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel kleiner.

Hoe werkt zo'n OverKop-huis?

In de eerste plaats zijn de OverKop-huizen fysieke plaatsen waar er ruimte is voor vrije tijd, ontspanning en ontmoeting tussen jongeren. In ongedwongen sfeer kunnen jongeren er in gesprek gaan met elkaar of met medewerkers over hoe ze zich voelen. Er worden ook activiteiten georganiseerd die het mentaal welzijn bevorderen en bespreekbaar maken.

Als jongeren meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, dan kan er vanuit OverKop vlot bijgeschakeld worden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een gesprek met een psycholoog die hiervoor naar het OverKop-huis komt.

Hulp wordt zo laagdrempelig aangeboden, zonder dat jongeren doorverwezen worden of moeten wachten. De OverKop-huizen sluiten op die manier aan bij de aanpak van vindplaatsgerichte zorg.

Lees het volledige bericht

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Er bestaat heel wat hulp, zowel fysiek als digitaal.

Meer initiatieven voor kinderen en jongeren

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.