meisje aan het denken
Blog

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.

Hulp op maat

 • Je huisarts
  Je huisarts kan een eerste aanspreekpunt zijn voor vragen rond psychische problemen. Je kan er ook terecht voor doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater, of voor medicatie. 
   
 • Centrum voor Geestelijke Gezondheid (CGG)
  In een CGG kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met ernstige psychische problemen terecht voor een consult. Je wordt er geholpen door een specialist: een psycholoog, psychotherapeut, orthopedagoog of psychiater. De adressen van de twintig Centra voor Geestelijke Gezondheid vind je op www.tegek.be.
   
 • Klinisch psycholoog of orthopedagogen
  Klinisch psychologen en orthopedagogen hebben een opleiding klinische psychologie of opvoedkunde gevolgd met vaak bijkomende therapeutische vorming. In een privé-praktijk betaal je 50 à 60 euro per sessie. Vind een geconventioneerde arts via spreekerover.be.

  Voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar met lichte tot matige psychologische klachten is dit gratis. Zij hebben geen voorschrift of brief van de huisarts nodig. Lees meer.

  Er is een wettelijke terugbetaling voor 4 à 8 sessies voor alle leeftijden, op voorwaarde dat je naar een klinisch psycholoog of orthopedagoog gaat in een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat de nieuwe conventie (2021) met het RIZIV heeft ondertekend. Zelf betaal je een persoonlijk aandeel van 11,20 euro per sessie (of 4 euro als je recht het op de verhoogde tegemoetkoming.) 

  Betaalt de wettelijke ziekteverzekering de therapie niet terug, dan zorgt Helan toch voor een terugbetaling van 10 euro per sessie voor maximum 12 sessies per jaar. Voor zowel kinderen als volwassenen. Bekijk ook zeker onze FAQ
 • Psychiater
  Een psychiater is een arts die een vervolgopleiding koos voor een specialisatie in de psychiatrie. Daardoor kan hij/zij medicatie voorschrijven en wordt een consultatie terugbetaald door de ziekteverzekering. Veel psychiaters hebben een privé-praktijk. 

 

Digitale hulplijnen voor volwassenen

 • www.tele-onthaal.be
  Op het telefoonnummer 106 kan je, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24, anoniem terecht bij iemand die naar je luistert. Je kan op bepaalde dagen ook chatten als je dat liever doet dan bellen.
   
 • www.depressiehulp.be
  Deze website is opgericht door een aantal Centra voor Geestelijke Gezondheid (CGG), gezondheidsprofessionals en herstelwerkgroepen. Je vindt er info over depressie, een zelftest, en een lijst met plaatsen waar je terecht kan voor verdere hulp.
   
 • Zelfmoordlijn
  Heb je dringend nood aan een gesprek? Heb je vragen over zelfmoord? Bel 24/7 naar 1813. Elk gesprek is gratis en anoniem.

 

Tools voor meer welzijn

 • Headspace & Calm:
  Apps voor meditatie en ontspannende vaardigheden.
   
 • Mindlab.be:
  Modules om je emoties beter te hanteren of beter om te gaan met stress. (120 euro per module).
   
 • Geluksdriehoek.be:
  Aan de slag met thema’s zoals jezelf zijn, je goed voelen en perfectionisme.
   
 • Vaardigleven.be:
  Leer bij over waarden, mindful leven en beter omgaan met je gedachten.
   

 

Digitale hulplijnen voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen

 • Awel.be
  Bij Awel kunnen jongeren met al hun vragen of problemen terecht. Je kan chatten, mailen, bellen op T. 102 of je vraag stellen aan het forum. Allemaal gratis en anoniem.
   
 • Noknok.be
  Hier vind je tips, opdrachten en verhalen om je goed in je vel te voelen. Ook tips over hoe je omgaat met een dipje of een tegenslag.
   
 • Druglijn.be
  De Druglijn beantwoordt al je vragen over alcohol, drugs, pillen en gokken. Je kan er anoniem terecht en krijgt een persoonlijk antwoord, ook online. De Druglijn geeft je betrouwbare info, maar luistert ook naar je verhaal, geeft een advies en vertelt je waar je terecht kan voor hulp. Bellen kan ook op T. 078 15 10 20.
   
 • Lumi.be
  Opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan gratis bellen, chatten, mailen, of praten in real life. T. 0800 99 533
 • MoodSpace.be
  Een interactief platform om mentale gezondheid bij studenten bespreekbaar te maken, met een breed aanbod aan hulpverlening, informatie, tips en zelfhulp.
   
 • Overkophuis
  Jongeren tot 25 jaar kunnen hier binnenspringen voor een leuke activiteit, maar ook voor een gesprek of therapeutische hulp. 
   
 • Tejo
  Tejo-huizen bieden laagdrempelige, therapeutische hulp aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten. Met of zonder afspraak.
   
 • JAC
  Het JAC helpt jongeren bij vragen en problemen die met welzijn te maken hebben. Bij de meeste JAC’s kan je eenvoudigweg binnenstappen met je vraag. Soms moet je een afspraak maken. Je kan ook bellen, mailen of je chatten. Als je dat wil, kan je altijd anoniem contact met ons opnemen.
   
 • Ontrackagain.be
  Website specifiek gericht op jongeren die een zelfmoordpoging ondernamen. Met getuigenissen, veel informatie en verwijzingen naar hulplijnen.
   
 • Onlinepsyhulp-jongeren.be
  Gratis online psychologische begeleiding voor jongeren en jongvolwassenen tussen 16 en 23 jaar.  Persoonlijke online begeleiding door deskundige hulpverleners en psycho-educatieve hulpmiddelen.
   

Hulp op school

 • CLB
  Gratis hulp voor kinderen en jongeren op school.

 • Studentenbegeleiding
  Jongeren die aan een universiteit of hogeschool studeren, kunnen terecht bij de studentenbegeleiding. De studentenbegeleider is het aanspreekpunt bij problemen als stress en angst, en kan ook helpen zoeken naar gespecialiseerde hulp. Je vindt alle info op de website van je universiteit of hogeschool.

Bel de Helan Luisterlijn op T. 0800 88 081

Je kan er als Helan-klant terecht voor 5 gratis sessies bij een erkend psycholoog. 

Lees er meer over

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Samenleven met iemand die mentale problemen heeft: hoe doe je dat?

Mentale problemen zijn ontzettend moeilijk voor de persoon in kwestie. Maar ook de impact op een huisgenoot mag niet vergeten worden. Cedric, psycholoog bij Helan Luisterlijn, geeft enkele tips om hier als huisgenoot mee om te gaan.

Blog

Wat is chronische stress en hoe kan je ontstressen?

Wanneer je langdurig enkel bezig bent met je to do's en je geen aandacht meer hebt voor je zintuigen, spreken we van chronische stress.

Blog

Het is zover: het eerste examen

Examentijd! Voor veel studenten is dat een erg stressvolle periode. Leg je vandaag je eerste examen af? We wensen je veel succes! Maar hoe pak je dat nu aan, jouw eerste examendag? En hoe bezorg je jezelf niet onnodig meer stress?

Blog

Hoe regel je het ziekenfondsdossier van je kinderen bij een echtscheiding?

Een echtscheiding is geen vrolijke gebeurtenis. Bovendien komt daar ook nog eens heel wat papierwerk bij kijken. Niet alleen je algemene administratie, maar ook je ziekenfondsdossier, en dat van je kinderen, moet worden aangepast.