Fit in je hoofd

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.

Hulp op maat

  • Je huisarts
    Je huisarts kan een eerste aanspreekpunt zijn voor vragen rond psychische problemen. Je kan er ook terecht voor doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater, of voor medicatie. 
     
  • Centrum voor Geestelijke Gezondheid (CGG)
    In een CGG kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met ernstige psychische problemen terecht voor een consult. Je wordt er geholpen door een specialist: een psycholoog, psychotherapeut, orthopedagoog of psychiater. De adressen van de twintig Centra voor Geestelijke Gezondheid vind je op www.tegek.be.
     
  • Klinisch psycholoog of orthopedagogen
    Klinisch psychologen en orthopedagogen hebben een opleiding klinische psychologie of opvoedkunde gevolgd met vaak bijkomende therapeutische vorming. In een privé-praktijk betaal je 50 à 60 euro per sessie.

    Er is sinds september 2021 een wettelijke terugbetaling voor 4 à 8 sessies voor alle leeftijden, op voorwaarde dat je naar een klinisch psycholoog of orthopedagoog gaat in een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat de nieuwe conventie (2021) met het RIZIV heeft ondertekend. Zelf betaal je een persoonlijk aandeel van 11,20 euro per sessie (of 4 euro als je recht het op de verhoogde tegemoetkoming.) 

    Betaalt de wettelijke ziekteverzekering de therapie niet terug, dan zorgt Helan toch voor een terugbetaling van 10 euro per sessie voor maximum 12 sessies per jaar. Voor zowel kinderen als volwassenen. Bekijk ook zeker onze FAQ
     
  • Psychiater
    Een psychiater is een arts die een vervolgopleiding koos voor een specialisatie in de psychiatrie. Daardoor kan hij/zij medicatie voorschrijven en wordt een consultatie terugbetaald door de ziekteverzekering. Veel psychiaters hebben een privé-praktijk. 

 

Digitale hulplijnen voor volwassenen

  • www.tele-onthaal.be
    Op het telefoonnummer 106 kan je, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24, anoniem terecht bij iemand die naar je luistert. Je kan op bepaalde dagen ook chatten als je dat liever doet dan bellen.
     
  • www.depressiehulp.be
    Deze website is opgericht door een aantal Centra voor Geestelijke Gezondheid (CGG), gezondheidsprofessionals en herstelwerkgroepen. Je vindt er info over depressie, een zelftest, en een lijst met plaatsen waar je terecht kan voor verdere hulp.
     
  • Zelfmoordlijn
    Heb je dringend nood aan een gesprek? Heb je vragen over zelfmoord? Bel 24/7 naar 1813. Elk gesprek is gratis en anoniem.

 

Tools voor meer welzijn

  • Headspace & Calm:
    Apps voor meditatie en ontspannende vaardigheden.
     
  • Mindlab.be:
    Modules om je emoties beter te hanteren of beter om te gaan met stress. (120 euro per module).
     
  • Geluksdriehoek.be:
    Aan de slag met thema’s zoals jezelf zijn, je goed voelen en perfectionisme.
     
  • Vaardigleven.be:
    Leer bij over waarden, mindful leven en beter omgaan met je gedachten.
     

 

Digitale hulplijnen voor kinderen en jongeren

  • Awel.be
    Bij Awel kunnen jongeren met al hun vragen of problemen terecht. Je kan chatten, mailen, bellen op T. 102 of je vraag stellen aan het forum. Allemaal gratis en anoniem.
     
  • Noknok.be
    Hier vind je tips, opdrachten en verhalen om je goed in je vel te voelen. Ook tips over hoe je omgaat met een dipje of een tegenslag.
     
  • Druglijn.be
    De Druglijn beantwoordt al je vragen over alcohol, drugs, pillen en gokken. Je kan er anoniem terecht en krijgt een persoonlijk antwoord, ook online. De Druglijn geeft je betrouwbare info, maar luistert ook naar je verhaal, geeft een advies en vertelt je waar je terecht kan voor hulp. Bellen kan ook op T. 078 15 10 20.
     
  • Lumi.be
    Opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan gratis bellen, chatten, mailen, of praten in real life. T. 0800 99 533
  • MoodSpace.be
    Een interactief platform om mentale gezondheid bij studenten bespreekbaar te maken, met een breed aanbod aan hulpverlening, informatie, tips en zelfhulp.
     
  • Overkophuis
    Jongeren tot 25 jaar kunnen hier binnenspringen voor een leuke activiteit, maar ook voor een gesprek of therapeutische hulp. 
     
  • Tejo
    Tejo-huizen bieden laagdrempelige, therapeutische hulp aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten. Met of zonder afspraak.
     
  • Ontrackagain.be
    Website specifiek gericht op jongeren die een zelfmoordpoging ondernamen. Met getuigenissen, veel informatie en verwijzingen naar hulplijnen.
     

Hulp op school

  • CLB
    Gratis hulp voor kinderen en jongeren op school.

  • Studentenbegeleiding
    Jongeren die aan een universiteit of hogeschool studeren, kunnen terecht bij de studentenbegeleiding. De studentenbegeleider is het aanspreekpunt bij problemen als stress en angst, en kan ook helpen zoeken naar gespecialiseerde hulp. Je vindt alle info op de website van je universiteit of hogeschool.

Bel de Helan Luisterlijn op T. 0800 88 081

Je kan er als Helan-klant terecht voor 5 gratis sessies bij een erkend psycholoog. 

Lees er meer over

Deel dit artikel

Verder lezen

Schijfruimte vol?

Zit jouw hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Heb je het zo druk dat je je lichtgeraakt of ronduit opgebrand voelt? Of ken jij het geheim van een gezonde balans? Met onze online test #schijfruimtevol meet je snel je mentale veerkracht.

Het is zover: het eerste examen

Voor studenten is het dezer dagen een stressvolle periode. Het kan dus goed zijn, dat vandaag de dag is aangebroken waarop je je eeste examen moet afleggen. Stress of geen stress, hoe pak je de dag best aan om jezelf niet onnodig meer stress te bezorgen?

Hoe regel je het ziekenfondsdossier van je kinderen bij een echtscheiding?

Een echtscheiding is geen vrolijke gebeurtenis. Bovendien komt daar ook nog eens heel wat papierwerk bij kijken. Niet alleen je algemene administratie, maar ook je ziekenfondsdossier, en dat van je kinderen, moet worden aangepast.

Tips voor een goede relatie tussen pubers én ouders

De puberteit. Een periode gekenmerkt door heel wat onzekerheden, en communicatieproblemen tussen kinderen en hun ouders. We gingen ten rade bij psychologe Maruschka en Cedric van de Helan Luisterlijn.