Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
1 op de 3 jongeren heeft het tijdens deze crisis moeilijk om professionele hulp te vragen bij psychische problemen. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 jongeren, uitgevoerd door de Onafhankelijke Ziekenfondsen waartoe Helan behoort.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen bevroegen 1.000 Belgische jongeren tussen 16 en 25 jaar over hun mentale welzijn. 35% van de jongeren die aangaven psychische problemen te hebben, geeft toe het moeilijk te vinden om (professionele) hulp te vragen. Het is vooral door deze terughoudendheid, die vaak voortvloeit uit schrik voor stigmatisering, dat jongeren geen hulp zoeken. Het is dus niet omdat ze niet weten waar ze hulp kunnen vinden.
Vooral het sociale leven van jongeren heeft het hard te verduren tijdens deze crisis. 8 op de 10 jongeren (82%) geeft aan dat de coronacrisis hun sociaal leven moeilijker maakt. Bijna 1 op de 2 spreekt van heel moeilijk. Maar ook de mentale en fysieke gezondheid van jongeren heeft lijdt onder de crisis:
De coronacrisis lijkt meer impact te hebben op het sociale leven en het mentale welzijn van meisjes dan van jongens: meisjes zijn vaker angstig, voelen zich meer eenzaam, ervaren meer stress en zijn meer ongerust over hun toekomst.
De ondervraagde jongeren weten ook heel goed wat ze van onze overheden verwachten op vlak van geestelijke gezondheid. We legden hen verschillende mogelijkheden voor, maar de volgende drie antwoorden kwam het meest naar voren:
Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen Partena Ziekenfonds en OZ is de aanpak van geestelijke gezondheid een prioriteit, die vorm krijgt in de volgende tien aanbevelingen:
We nemen concrete acties om de drempel naar geestelijke gezondheidszorg te verlagen. Zo biedt Helan Onafhankelijk ziekenfonds de Luisterlijn aan. Hier kun je terecht voor 5 gratis telefonische consultaties bij een klinische psycholoog. Helan Onafhankelijk Ziekenfonds betaalt vanaf 1 januari 2022 ook een tussenkomst voor psychotherapie voor alle klanten, ongeacht de leeftijd. (10 euro per raadpleging, tot 12 raadplegingen per jaar).
Alles over geestelijke gezondheid en terugbetalingen.
Lees waar je hulp vindt voor psychologische problemen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.
Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.