News

Dringend meer hulp nodig voor jongeren met psychologische problemen

Uit een rondvraag van de Vlaamse Vereniging voor Kind-en jeugdpsychiatrie aan verschillende ziekenhuizen blijkt dat het aantal jongeren dat dringend psychologische hulp nodig heeft, fors stijgt. Ook de wachttijden voor hulp zijn erg lang.

Het voorbije jaar hebben verschillende onderzoeken naar het gebruik van geneesmiddelen bij jongeren, aangetoond dat meisjes vaker antidepressiva nemen, jongens meer ADHD-medicatie slikken en dat 1 op de 12 studenten blokt met rilatine.

Meer opnames 

Komt het door stress? De examens? Faalangsten? En wat met de coronacrisis? Jongeren hebben zich het voorbije jaar continu moeten aanpassen: naar school gaan, online les volgen terwijl ouders telewerken of werkloos zijn. Dit zijn allemaal factoren die stress of andere psychische problemen kunnen veroorzaken bij jongeren. 
Zeker het gebrek aan sociaal contact tijdens de pandemie kan meespelen. Lees waarom sociaal contact zo belangrijk is. 

Normaal zijn er gemiddeld 40 gedwongen opnames per jaar, maar voor 2021 zitten we nu al aan 31. Op een bepaald moment klopten in één week tijd 33 jongeren met suïcidale klachten op spoed aan. Slechts 3 konden worden opgenomen. Het is een voortdurende strijd in de vraag naar welk kind er geholpen kan worden en welk niet.  Een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in 2013 toonde eerder aan dat de behandeling van psychische problemen bij jongeren, lang niet optimaal is en dat er nood is aan een concreet plan.

Een luisterend oor

Heeft jouw kind professionele hulp nodig, maar vind je geen hulp? Hier zijn alvast enkele tips:

  • Luister en wees aanwezig. Je hoeft niet eindeloos te praten, maar zorg ervoor dat je aanwezig bent en dat je kind voelt dat je er bent en aandacht hebt;
  • Doorbreek het taboe. Spreek als ouder met je omgeving dat je kind het moeilijk heeft. Zij kunnen ook voor de nodige ondersteuning en hulp zorgen;
  • Breng je werkgevers op de hoogte – zij kunnen jou ook helpen met sociaal verlof of ziekteverlof;
  • Blijf op zoek gaan naar hulp en zet jouw kind op een wachtlijst.

Zorg dat je erover kunt praten, want niet elk kind hoeft opgenomen te worden. Praten kan soms wonderen doen. Denk je dat je kind het moeilijk heeft en nood heeft aan een babbel? Hieronder zijn websites en telefoonnummers die als eerste stap kunnen dienen:

  • Awel.be: anonieme chat waar jongeren alles kwijt kunnen en de nodige begeleiding krijgen. Dit kan ook telefonisch via 102.
  • Zelfmoordlijn indien jouw kind donkere gedachten heeft, of telefonisch via 1813
  • De Luisterlijn: telefonisch psychologische hulp. Als lid van Helan heb je recht op 5 gratis gesprekken bij de Luisterlijn. Je kunt terecht bij de psychologen van de Luisterlijn als ouder, maar ook als student.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

Heb jij behoefte aan iemand om mee te praten of heb je nood aan psychologische hulp? Dan kan een psycholoog of psychiater uitkomst bieden. Weet je niet zeker bij wie jij het beste terecht kunt voor hulp? Lees hieronder wat juist het verschil is tussen een psycholoog en een psychiater.

Blog

Zo herken je de symptomen van een depressie

Steeds meer mensen worden getroffen door een depressie. Volgens cijfers van Geestelijk Gezond Vlaanderen krijgt maar liefst 20 procent van de Belgische vrouwen en 10 procent van de mannen in hun leven te maken met een depressie. En ook bij jonge mensen, zoals bij studenten, komt depressie steeds vaker voor.

Blog

Wat als je kind denkt aan zelfmoord

Een kind dat aan zelfmoord denkt zet het leven op losse schroeven. Het leven van het kind zelf, maar ook dat van de ouders en het hele gezin. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Blog

De Helan Luisterlijn geeft ook gehoor aan relationele problemen

Veel koppels hebben het vandaag razend druk met werk, de opvoeding van de kinderen, het huishouden, vrienden en familie bezoeken, vakanties boeken... Als al deze zaken geregeld en gepland zijn, dan pas komt de eigen partnerrelatie aan bod.