News

Wat is RSV? En hoe kan je je beschermen?

De herfst staat voor de deur en samen met hem ook grauw weer, regen en koude. We brengen dus meer tijd binnen door en de luchtweginfecties zoals het respiratoir syncytieel virus (RSV) gaan makkelijker rond. Milde infecties blijven beperkt tot de bovenste luchtwegen (neus, mond, keel) en doen denken aan een gewone verkoudheid. Toch kan het virus bijzonder gevaarlijk zijn voor baby’s en ouderen omdat het kan leiden tot zware infecties zoals bronchiolitis en longontsteking. Het is dus van essentieel belang om waakzaam te blijven en je goed te beschermen, zeker de zwakkeren.

Wat is RSV?

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een zeer besmettelijk virus dat de luchtwegen infecteert.  

Het virus wordt vooral overgebracht via druppels op:

  • handen
  • oppervlakken
  • kleding

bijvoorbeeld door hoestdruppels van een besmette persoon in te ademen, door in contact te komen met besmette oppervlakken (zoals speelgoed).

Een RSV-infectie toont symptomen die gelijkaardig zijn met die van een verkoudheid:

  • verstopte neus
  • loopneus
  • droge hoest
  • matige koorts
  • soms zelfs een oorontsteking

Maar voor baby’s en ouderen kan het virus gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige luchtweginfecties zoals bronchiolitis en longontsteking.

De allerkleinsten moeten soms zelfs opgenomen worden in het ziekenhuis (1 op de 20) omwille van ademhalingsmoeilijkheden (bijvoorbeeld: moeite om te ademen, piepende ademhaling) of voedingsproblemen. 

Zuigelingen, premature baby’s en kinderen met long- of hartaandoeningen hebben een hoger risico op ernstige infecties.

RSV-infecties komen voornamelijk voor van de late herfst tot de vroege lente (van begin oktober tot eind maart, met pieken rond midden december).

vaccinaties

Vaccinaties van A tot Z met Prof. Pierre Van Damme

Vaccinatie is belangrijk. Maar er wordt ook heel wat foute informatie over vaccinaties verspreidt. Wat klopt en wat niet?

Prof. Pierre Van Damme geeft antwoord op al je vragen rond vaccinatie.

Schrijf je in

Bescherming tegen RSV 

Gezien de ernst van de ziekte raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om RSV te voorkomen bij alle baby’s jonger dan één jaar tijdens hun eerste seizoen van blootstelling aan het virus, zelfs als ze geen andere gezondheidsproblemen hebben. 

Preventie is eveneens aangeraden voor kinderen van 1 en 2 jaar tijdens het tweede seizoen van blootstelling als ze het risico lopen op ernstige infecties. 

Hoe kan je je baby beschermen?

Er bestaan twee mogelijkheden:

  • ofwel na de geboorte door de rechtstreekse toediening van monoklonale antilichamen aan je baby (Beyfortus®)
  • ofwel via een vaccin tijdens de zwangerschap (tussen de 28e en 36e week zwangerschap) (Abrysvo®)

In de praktijk en terugbetaling

Beyfortus

Monoklonale antilichamen zijn geen vaccin maar wel antistoffen die rechtstreeks aan je baby worden toegediend met een inspuiting. Je baby is meteen na de inspuiting beschermd, voor 5 tot 6 maanden.

Sinds 1 mei 2024 is er een terugbetaling van Beyforts via het RIZIV, volgens specifieke criteria (prematuren en zuigelingen in eerste levensjaar). 

Het vermindert het risico op ernstig verloop van de infectie (ernstige lageluchtweginfecties en hospitalisaties door RSV).

Doelgroep: baby’s geboren na 1 april (die dus nog geen RSV-seizoen hebben meegemaakt)

Voorwaarden:

  • geboren tijdens het RSV-seizoen (gewoonlijk vanaf oktober tot maart) of geboren na 1 april (die dus nog geen RSV-seizoen hebben meegemaakt)
  • de moeder werd niet gevaccineerd met Abrysvo
  • voorschrift nodig
  • voorafgaand akkoord van de adviserend arts nodig

Moment van toediening:

  • voor kinderen geboren na 1 april 2024 en tot 30 september 2024 (dus voor het RSV-seizoen): Contacteer je huisarts of kinderarts voor een voorschrift. Enkel een toediening in oktober wordt terugbetaald (vanaf 1 oktober tot en met 31 oktober 2024). Voor deze groep is er geen terugbetaling voorzien na 31 oktober 2024. De toediening gebeurt niet via Kind en Gezin
  • voor kinderen geboren vanaf 1 oktober 2024 tot 31 maart 2025: de toediening kan gebeuren op de materniteit (of tijdens een raadpleging bij de huisarts of kinderarts vlak na de geboorte). Terugbetaling is mogelijk tot 31 maart 2025. 

Procedure:

  • de arts doet een aanvraag voor de terugbetaling via een aanvraagformulier (kan ook elektronisch)
  • De adviserend arts geeft een machtiging voor de vergoeding

Remgeld:

  • 12,10 euro (geen verhoogde tegemoetkoming)
  • 8 euro (verhoogde tegemoetkoming)
Abrysvo

Abrysvo beschermt de baby via passieve immunisatie: het vaccin stimuleert het lichaam van de moeder om antilichamen aan te maken die beschermen tegen RSV en die antilichamen worden doorgegeven aan de baby via de moederkoek.

Aanbevolen voor vrouwen die vermoedelijk bevallen tijdens het RSV-seizoen (tussen oktober en maart). De toediening gebeurt tussen de 28e en 36e zwangerschapsweek. Deze bescherming duurt 5 tot 6 maanden na de geboorte.

Het vaccin kost 185,10 euro, is enkel op voorschrift verkrijgbaar, maar wordt momenteel nog niet terugbetaald.

Abrysvo en Beyfortus worden niet samen gegeven. Ofwel kies je voor vaccinatie tijdens de zwangerschap, ofwel voor toediening van antilichamen aan je baby. Qua werking en veiligheid zijn beide opties gelijkwaardig.

RSV bij ouderen

RSV is ook een van de belangrijkste oorzaken van luchtweginfecties bij ouderen. De Hoge Gezondheidsraad geeft geen advies voor systematische vaccinatie in deze groep, maar stelt dat RSV-vaccinatie op individuele basis kan aangeboden worden aan patiënten ouder dan 60 jaar met minstens één risicofactor voor ernstige RSV-ziekte (vb. chronische luchtwegaandoeningen, chronisch hartfalen, diabetes, …).

Er zijn twee vaccins ter beschikking: Abrysvo en Arexvy. Beiden worden niet terugbetaald.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor de toediening van Beyfortus of Abrysvo? Contacteer dan je arts. 

Meer info over RSV

Algemene maatregelen tegen luchtweginfecties

  • was regelmatig je handen
  • hoest of nies in een papieren zakdoekje of nies in je elleboog
  • ventileer regelmatig de kamer
  • was en ontsmet speelgoed regelmatig
  • ...

Alles over vaccinatie

Waarom zijn vaccins nuttig? En moet je je voor alle ziekten laten vacineren?

Ontdek het hier

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.