News

Vrouwen jonger dan 25 jaar hebben recht op extra tegemoetkoming voor voorbehoedsmiddelen

Sinds april 2020 hebben vrouwen jonger dan 25 jaar recht op een extra tegemoetkoming voor voorbehoedsmiddelen. Eerder bedroeg die maximumleeftijd nog 20 jaar. Zo wil de overheid de toegang tot anticonceptiemiddelen verder verbeteren om ongewenste zwangerschappen bij jongeren te voorkomen.

Verhoging maximumleeftijd

Vrouwen van 20 jaar of jonger kregen al langer een extra tegemoetkoming in de kosten voor voorbehoedsmiddelen, bovenop de klassieke tegemoetkoming van de ziekteverzekering. De overheid heeft in 2020 beslist om die leeftijdsgrens te verhogen tot vrouwen jonger dan 25 jaar. Voor de specifieke terugbetaling voor de morning-afterpil zal er helemaal geen leeftijdsgrens meer zijn. Deze maatregelen gingen in op 1 april 2020.

Ongewenste zwangerschappen voorkomen

Deze maatregelen moeten ongewenste zwangerschappen bij jongeren nog beter helpen te voorkomen. Om welke voorbehoedsmiddelen gaat het precies? In de lijst staan anticonceptiepillen, maar ook andere middelen als pleisters, spiraaltjes, implantaten, … De extra tegemoetkoming wordt in de meeste gevallen automatisch verrekend in de apotheek na voorlegging van de elektronische identiteitskaart.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het RIZIV.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Alles wat je moet weten over tekenbeten

Ze houden zich schuil in het hoge gras of struikgewas én lusten wel een druppeltje bloed: teken! In deze blogpost vertellen we je meer over deze spinachtige ‘beestjes’. Waar vind je ze? Hoe herken je tekenbeten en hoe behandel je ze? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?

Blog

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...

Blog

Bescherm je oogappel tegen de zon

Als het over bescherming tegen de zon gaat, verdienen kinderen een speciale vermelding. Hun huid is namelijk dunner en gevoeliger voor zonlicht. Redenen genoeg om hen optimaal te beschermen.

Blog

Doe de test: heb jij gehoorschade?

Beter voorkomen dan genezen, ook op gehoorschade is het van toepassing. Online kun je testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren. De tests zijn niet sluitend, dus heb je een vermoeden van gehoorschade, ga dan zeker langs bij de dokter.