News

Volledige terugbetaling voor financieel kwetsbare kinderen en jongeren

Financieel kwetsbare kinderen en jongeren betalen sinds 1 oktober 2023 niets meer voor een consultatie bij een geconventioneerde huisarts of specialist. Het gaat over kinderen en jongvolwassenen tot en met 24 jaar die een verhoogde tegemoetkoming krijgen en een globaal medisch dossier (GMD) hebben. Het remgeld valt voor hen helemaal weg.

Welk type zorg wordt vergoed?

Niet alleen consultaties maar ook huisbezoeken van de huisarts of de specialist worden volledig terugbetaald. Eventuele supplementen voor bezoeken die ’s nachts, in het weekend of op feestdagen plaatsvonden horen daar ook bij. De volledige terugbetaling geldt alleen voor een bezoek aan een geconventioneerde arts of specialist. Een niet-geconventioneerde arts kan wel supplementen aanrekenen. Om te controleren of de arts of specialist geconventioneerd is of niet, kan je de online applicatie raadplegen "een zorgverlener zoeken".


Meer betaalbare zorg met een globaal medisch dossier

Deze maatregel sluit mooi aan bij het systeem van de verhoogde tegemoetkoming. Dat systeem is al een tijdje actief en zorgt ervoor dat mensen met een lager inkomen een hogere vergoeding krijgen voor hun zorg. Naast de verhoogde tegemoetkoming, kreeg elke patiënt met een globaal medisch dossier al een hogere vergoeding voor consultaties bij de huisarts.


Hoe open je een globaal medisch dossier?

Iedereen, of je nu een verhoogde tegemoetkoming hebt of niet, kan zijn huisarts vragen om een globaal medisch dossier te openen. Dat kan tijdens een consultatie gebeuren of als de arts op huisbezoek komt. Als de patiënt het zelf niet kan aanvragen, kan een familielid of naaste dat doen. De volledige beheerkosten van het dossier aan de huisarts is geregeld door het ziekenfonds waar de patiënt aangesloten is. Het is dus helemaal gratis.
 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.