News

Volledige terugbetaling voor financieel kwetsbare kinderen en jongeren

Financieel kwetsbare kinderen en jongeren betalen sinds 1 oktober 2023 niets meer voor een consultatie bij een geconventioneerde huisarts of specialist. Het gaat over kinderen en jongvolwassenen tot en met 24 jaar die een verhoogde tegemoetkoming krijgen en een globaal medisch dossier (GMD) hebben. Het remgeld valt voor hen helemaal weg.

Welk type zorg wordt vergoed?

Niet alleen consultaties maar ook huisbezoeken van de huisarts of de specialist worden volledig terugbetaald. Eventuele supplementen voor bezoeken die ’s nachts, in het weekend of op feestdagen plaatsvonden horen daar ook bij. De volledige terugbetaling geldt alleen voor een bezoek aan een geconventioneerde arts of specialist. Een niet-geconventioneerde arts kan wel supplementen aanrekenen. Om te controleren of de arts of specialist geconventioneerd is of niet, kan je de online applicatie raadplegen "een zorgverlener zoeken".


Meer betaalbare zorg met een globaal medisch dossier

Deze maatregel sluit mooi aan bij het systeem van de verhoogde tegemoetkoming. Dat systeem is al een tijdje actief en zorgt ervoor dat mensen met een lager inkomen een hogere vergoeding krijgen voor hun zorg. Naast de verhoogde tegemoetkoming, kreeg elke patiënt met een globaal medisch dossier al een hogere vergoeding voor consultaties bij de huisarts.


Hoe open je een globaal medisch dossier?

Iedereen, of je nu een verhoogde tegemoetkoming hebt of niet, kan zijn huisarts vragen om een globaal medisch dossier te openen. Dat kan tijdens een consultatie gebeuren of als de arts op huisbezoek komt. Als de patiënt het zelf niet kan aanvragen, kan een familielid of naaste dat doen. De volledige beheerkosten van het dossier aan de huisarts is geregeld door het ziekenfonds waar de patiënt aangesloten is. Het is dus helemaal gratis.
 

Deel dit artikel

Verder lezen

Vrouw met gevouwen handen
17 april
Blog

Wanneer wordt verlangen een verslaving?

Al eeuwen verlangen mensen naar middelen die een ontspannend effect hebben. Maar achter dat verlangen schuilt vaak een biologische kwetsbaarheid die niet zonder gevaar is: verslaving. Wanneer wordt een gewoonte een verslaving? En hoe kom je er weer uit? Verslavingsdeskundige Paul Van Deun legt het uit.

17 april
Blog

Waarom ons vet niet de vijand is

Vroeger was vet een voordeel, nodig om te overleven. Vandaag is het een scheldwoord. We verafschuwen het en vechten ertegen. Niet helemaal terecht, zegt obesitasexpert Yves Van Nieuwenhove. Vet is niet de vijand, maar een onmisbaar orgaan in ons lichaam. Hoog tijd om onze kijk op die gevreesde vetcellen te herzien.

16 april
Blog

Schaamteloos naar de seksuoloog in vijf stappen

Seks is de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat het niet altijd vanzelf. En erover praten zorgt vaak voor schaamrood op de kaken. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar de seksuoloog. Maar wat doet die precies? Hoe legt sekstherapie de vinger op de gevoelige plek? We leiden je in vijf stappen naar een bevredigend antwoord.

11 april
Blog

Polyfarmacie bij ouderen

Naarmate we ouder worden, stapelt de medicatie zich vaak op. Voor de bloeddruk, tegen de pijn, voor een betere nachtrust… Maar het dagelijks slikken van vijf of meer verschillende geneesmiddelen is niet zonder gevaar. Aan polyfarmacie zijn verschillende risico’s verbonden. Weet jij hoe je ermee omgaat?