News

1 op 5 stelt medische zorgen uit omwille van de kosten

Wie maakt helemaal geen gebruik van gezondheidszorgen en waarom? De Onafhankelijke Ziekenfondsen gingen met een enquête op zoek naar de antwoorden.

Het aantal mensen dat helemaal geen gezondheidszorgen gebruikt, daalt. In 2010 ging het nog om 7 % van de leden van de onafhankelijke ziekenfondsen. In 2018 maar om 5,4 %. Maar wie zijn die niet-gebruikers anno 2020? Vaak zijn het mannen die geen gebruik maken van gezondheidszorgen, ze wonen vaker alleen zonder partner en voelen zich vaker in uitstekende gezondheid. Nietgebruikers vertonen evenwel ook meer angst voor onderzoeken. Sommigen doen zelfs geen beroep op een tandarts, huisarts of specialist wanneer ze een medisch probleem hebben. De helft van de nietgebruikers geeft ook aan geen hulp van een psychiater of psycholoog te willen zoeken, mochten ze mentale problemen hebben. 

Uitstel door pandemie

Uiteraard speelde COVID-19 een belangrijke rol in het gebruik of niet-gebruik van geneeskundige verzorging in 2020: twee op de vijf respondenten zegt dat ze in 2020 zorg uitstelden omwille van de epidemie en ongeveer een op de vier geeft aan bang te zijn een zorgverlener te raadplegen omwille van COVID-19. Voornamelijk voor mond- en tandzorg werd minder gekozen, met bijna een kwart van de respondenten die aangaven dat dergelijke zorg werd uitgesteld.

Andere opmerkelijke redenen waarom zorg wordt uitgesteld: een op de vijf respondenten geeft financiële redenen op voor het uitstellen van zorg en één op de acht kan de uitleg van zorgverleners maar moeilijk begrijpen.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.