1 op 5 stelt medische zorgen uit omwille van de kosten

Wie maakt helemaal geen gebruik van gezondheidszorgen en waarom? De Onafhankelijke Ziekenfondsen gingen met een enquête op zoek naar de antwoorden.

Het aantal mensen dat helemaal geen gezondheidszorgen gebruikt, daalt. In 2010 ging het nog om 7 % van de leden van de onafhankelijke ziekenfondsen. In 2018 maar om 5,4 %. Maar wie zijn die niet-gebruikers anno 2020? Vaak zijn het mannen die geen gebruik maken van gezondheidszorgen, ze wonen vaker alleen zonder partner en voelen zich vaker in uitstekende gezondheid. Nietgebruikers vertonen evenwel ook meer angst voor onderzoeken. Sommigen doen zelfs geen beroep op een tandarts, huisarts of specialist wanneer ze een medisch probleem hebben. De helft van de nietgebruikers geeft ook aan geen hulp van een psychiater of psycholoog te willen zoeken, mochten ze mentale problemen hebben. 

Uitstel door pandemie

Uiteraard speelde COVID-19 een belangrijke rol in het gebruik of niet-gebruik van geneeskundige verzorging in 2020: twee op de vijf respondenten zegt dat ze in 2020 zorg uitstelden omwille van de epidemie en ongeveer een op de vier geeft aan bang te zijn een zorgverlener te raadplegen omwille van COVID-19. Voornamelijk voor mond- en tandzorg werd minder gekozen, met bijna een kwart van de respondenten die aangaven dat dergelijke zorg werd uitgesteld.

medische zorg financieel

Andere opmerkelijke redenen waarom zorg wordt uitgesteld: een op de vijf respondenten geeft financiële redenen op voor het uitstellen van zorg en één op de acht kan de uitleg van zorgverleners maar moeilijk begrijpen.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.