Beweegtips

Je zitten onderbreken is een eerste belangrijke stap. Helemaal gezond wordt het als je dat ook combineert met voldoende beweging. Maar begin je daaraan, meer bewegen? Ontdek deze haalbare tips en begin nog vandaag met meer te bewegen!

Doe de zittest

Meer beweging thuis én onderweg

Elke stap telt. Probeer daarom nieuwe bewegingsroutines doorheen de dag op te bouwen. Wees niet te streng voor jezelf. Je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien, kleine aanpassingen zijn al genoeg. Thuis tellen de dagelijkse huishoudelijke klussen bijvoorbeeld ook mee als beweging.

Ook onderweg

Moet je ergens heen, probeer dan een nieuwe reflex in te bouwen: bekijk altijd of je er ook eens niet-zittend naartoe kunt. Lukt het je niet om de volledige verplaatsing te voet of met de fiets te doen? Doe dan gewoon een stukje van je traject met de fiets of te voet. 

Daarom is zitten zo ongezond

Zitten wordt wel eens het nieuwe roken genoemd. Maar wat is er zo ongezond aan lang stilzitten? Wat doet het met je lichaam en je gezondheid?

Ontdek waarom zitten zo ongezond is

10 haalbare beweegtips

De trap nemen in plaats van de lift, die kenden we al. Wij verzamelden nog 10 originele beweegtips die je meteen kan toepassen. Zowel thuis, op het werk als onderweg, alleen, met de kinderen of in gezelschap. 

1. Rechtstaan kan ook

Bedenk deze week bij alles wat je zittend doet of dit ook niet (afwisselend) rechtstaand kan. Snij je groenten bijvoorbeeld rechtstaand, of lees het nieuws op je smartphone terwijl je rond de tafel wandelt.
 

2. Leg schermen verder weg

Uit het oog is uit het hart: als je telefoon, tablet of laptop niet meteen binnen handbereik liggen, zul je er minder snel naar grijpen. Een eenvoudige truc, maar het werkt écht.
 

3. Niet kijken, maar luisteren

Ruil de tv af en toe in voor de radio. Muziek houdt je actiever en stimuleert beweging. Het huishouden doen op muziek, telt ook mee als beweging!
 

4. Helpen mag

Heb je een etentje met vrienden? En bieden je gasten aan om te helpen met afruimen en afwassen? Wijs niet af uit beleefdheid, maar laat iedereen meedoen. Zo krijgt de hele tafel de kans om even op te staan.
 

5. Sta recht op de bus

Neem je het openbaar vervoer? Kies dan niet altijd om te gaan zitten. Korte afstanden met trein, tram of bus, doe je beter rechtstaand.
 

6. Alles wat niet mag

Activiteiten die een beetje anders zijn dan anders, en die niet altijd 'mogen', scoren goed bij kinderen. Laat ze een kamp maken met alle kussens en dekens uit het huis. Of sta voor één keer een huppelparcours van washi tape toe op de woonkamervloer.
 

7. Wandelwagen aan de kant

Let erop dat je peuter of kleuter niet té lang in de wandelwagen zit. Laat je kind bijvoorbeeld de wandelwagen vooruit duwen: zo'n taak maakt het wandelen een stuk aantrekkelijker. Of laat je kind meegaan met de loopfiets terwijl jij wandelt.
 

8. Cocktailtafels

Iets drinken met vrienden kan ook rechtstaand. Of investeer in een cocktailtafeltje voor een gezonder, rechtstaand aperitief.
 

9. Buikspieren in de auto

Sta je stil in de file, rek dan even je armen uit tot aan het plafond van je auto. Rek intussen je buikspieren op en kantel je bekken. Doe dit vijf keer.
 

10. Schermtijd met beweging

Is je kind fan van computerspelletjes, moedig dan die spelletjes aan die beweging stimuleren. Samen een rondje bowlen op de spelconsole is ideaal bij slecht weer.
 

Hoe helan je helpt

Helan voordelen

Bewegen past binnen een gezonde levensstijl. Helan helpt jou graag om je eigen gezondheid in handen te nemen.

Van de beweegbonus tot korting op je fitnessabonnement: ontdek welke voordelen en terugbetalingen jij krijgt om te bewegen.

Hoe Helan je helpt