Baby op komst

Wil je zwanger worden of ben je al zwanger? Je vindt hier alles over zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en de eerste maanden van je baby. 

Schrijf je in voor de zwangerschapsnieuwsbrief

Bevalling

Een bevalling blijft natuurlijk altijd een beetje spannend, hoe goed je je ook voorbereidt. Omdat je nooit helemaal zeker bent hoe het zal lopen, en omdat je straks een kersvers kindje in je armen houdt. Lees hoe een bevalling verloopt, wat er allemaal in je lichaam gebeurt en welke dingen je nu al kan doen.

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Lichamelijk

Je kunt je lichaam gedurende de volledige zwangerschap perfect voorbereiden op de bevalling door simpelweg in beweging te blijven. Blijf je fit tijdens de zwangerschap, dan zul je na de bevalling ook makkelijker je zwangerschapskilo's kwijtraken. Lees hier meer over wat wel en niet kan.

Je kunt er ook voor opteren om een specifieke zwangerschapscursus of een specifieke sport te volgen om je voor te bereiden op de bevalling. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld yoga, (aqua)gym en zwemmen, of je kunt kiezen voor haptonomie (aanrakingstherapie) of sofrologie (relaxatiemethode). Deze bewegingsvormen bereiden je zowel mentaal als lichamelijk voor op de bevalling.

Download het e-book


Geestelijk

  • Lichamelijke beweging is alvast een stap in de goede richting om jezelf ook geestelijk voor te bereiden op je bevalling.
  • Daarnaast is het ook goed om over de bevalling te lezen. Boeken, tijdschriften, folders, ... Alle extra informatie over bevallen is meegenomen.
  • I-mens organiseert zwangerschapscursussen die bestaan uit uit 5 prenatale lessen. Daarin komen zowel je arbeid en bevalling, als de kraamperiode als de voeding van je baby aan bod.
  • Ook bij Helan ziekenfonds kun je terecht voor infoavonden die moeders in spe voorbereiden op hun bevalling.
  • Heb je nog prangende vragen over je bevalling, aarzel niet ze te stellen aan je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog. Zij staan altijd klaar met raad!

Praktisch

Vanaf 37 weken zwangerschap zorg je best dat enkele praktische zaken in orde zijn:

  • Zorg ervoor dat je 'koffer' klaarstaat, zodat je als het nodig is zo snel mogelijk kunt vertrekken naar het ziekenhuis (bevat o.a. kleertjes voor de baby, schone kleding en toiletspullen voor jezelf, zwangerschapsboekje, maxi-cosi, ...)
  • Als er andere kinderen zijn: zorg voor een stand-by oppas
  • Zorg voor eigen vervoer en een volle tank benzine
  • Vergeet je identiteitskaart niet!

Financieel 

Heb je een hospitalisatieverzekering? Dan moet je je geen zorgen maken over het kostenplaatje van je verblijf in het ziekenhuis. Ook als je kiest voor een thuisbevalling dekt je hospitalisatieverzekering een deel van de kosten! 

Ontdek ons e-book gezond zwanger

Van vitamines tot zwangerschapskwaaltjes, van wat je mag eten tot prenatale kine. Wil je graag alles weten over gezond zwanger zijn? Je ontdekt het in het e-book "Gezond zwanger".

Download het e-book

Infogesprek zwangerschap

Vragen over zwangerschaps- of ouderschapsverlof, kraamzorg en wat Helan ziekenfonds voor jou en je kindje kan doen? We helpen je graag verder in een infogesprek

Maak een afspraak

Hoe weet je of de bevalling begonnen is?

Signalen

Hoe herken je het begin van je bevalling?

Icon

Bloedverlies

Bloedverlies wil niet noodzakelijk zeggen dat de bevalling op til is. Maar het kan wel een signaal zijn.

Icon

Slijmprop

Het verliezen van de slijmprop kan een signaal zijn dat de bevalling op gang aan het komen is.

Icon

Breken van de vliezen

Hier is geen twijfel mogelijk: het breken van de vliezen kondigt de bevalling aan.

Icon

Ontsluiting

Met ontsluiting bedoelt men dat de baarmoederhals zich begint te verbreden om de weg vrij te maken voor je baby.

Icon

Weeën

Het meest gekende signaal van een bevalling die ingezet is, zijn de weeën.

Icon

De bevalling inleiden: wat houdt dat in?

Kun je zelf je bevalling op gang brengen als je uitgerekende datum overschreven is? Wat kun je verwachten?

Lees hoe je de natuur zelf een handje kan helpen, en wat er gebeurt als je bevalling wordt ingeleid in het ziekenhuis.

Bevallen in de kraamkliniek... of thuis

Weet je al waar je wilt bevallen? Verkies je de intimiteit van een geboorte thuis? Of kies je liever voor de kraamkliniek? Ontdek hier meer over de verschillende opties.

Bevallen in een geboortehuis of thuis

Wie liever niet in het ziekenhuis wil bevallen, moet voor een thuisbevalling aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • Je zwangerschap moet normaal verlopen zijn.
  • Je mag geen enkele risicofactor op complicaties vertonen.
  • Voor het geval er toch een medische interventie nodig is, moet je woonplaats in de buurt van een ziekenhuis of kliniek liggen.
  • De bevalling wordt begeleid door een vroedvrouw die je vooraf gezien en voorbereid heeft. Op de grote dag komt ze met al het benodigde materiaal (monitor, zuurstof, infuus, ...) naar je toe.
Bevallen in de kraamkliniek

Je kunt het ziekenhuis of de kraamkliniek waar je wilt bevallen vrij kiezen. Doorgaans is het evenwel de makkelijkste oplossing om te bevallen in de kraamkliniek waaraan de gynaecoloog-verloskundige die je opvolgt, verbonden is. Hij of zij kent je dossier goed en kan een aantal administratieve zaken makkelijk voor jou regelen.

Wat bepaalt je keuze van kraamkliniek?
  • De nabijheid: een straal van ongeveer 50 km is een redelijke afstand om zonder stress naar de kraamkliniek te rijden als de weeën beginnen.
  • Het comfort: bepaal je prioriteiten. Kan de papa de bevalling bijwonen? Mag de kinesitherapeut je bijstaan tijdens de bevalling? Hebben de kamers een eigen badkamer? Zijn de bezoekuren voldoende? Wordt er voor mama en baby postnatale zorg aangeboden?
  • Het kostenplaatje: In sommige privéklinieken zijn de dokters niet geconventioneerd. Ze kunnen hun honoraria dus zelf bepalen. Vraag vooraf informatie over de kosten. Als je een hospitalisatieverzekering hebt, kun je heel wat besparen!

Een informatiesessie in de kraamkliniek van je keuze bijwonen is zeker geen slecht idee. Zo zie je hoe alles er in zijn werk gaat. Het is ook een goede gelegenheid om al je vragen te stellen.
 

Wat kan een vroedvrouw voor jou betekenen?

De vroedvrouw staat je niet alleen bij aan het kraambed, het is ook tijdens je hele zwangerschap je steun en toeverlaat. Ook na de bevalling kan je op de vroedvrouw rekenen voor advies en begeleiding. 

Lees wat een vroedvrouw voor jou kan betekenen.

Voordelen van bevallen in het ziekenhuis

Voor veel vrouwen geeft het net rust om in het ziekenhuis te bevallen. Je bent omringd door de beste zorg en staat er niet alleen voor. Ook hier komt je hospitalisatieverzekering tussen. 

Lees alles over je hospitalisatieverzekering en bevallen in het ziekenhuis.

Kies jij voor een epidurale verdoving?

Een epidurale verdoving is een plaatselijke verdoving die de pijn van de weeën wegneemt. De verdoving wordt uitgevoerd door een anesthesist op jouw vraag.

Lees wanneer het beter te mijden is en hoe het precies in zijn werk gaat.

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

Wij geven een overzichtje van enkele van de lichamelijke veranderingen die kunnen optreden na de bevalling.