Spaar je oren

Je oren bescherm je maar beter tegen hevig lawaai. Riskeer dus geen onherstelbare gehoorschade na bijvoorbeeld een concert of festival. Want slecht horen is zowel een probleem voor jezelf als je omgeving. Helan helpt je je oren te beschermen met tips en advies!

Hoe herken je gehoorschade?

Hoe sneller je gehoorproblemen vaststelt, hoe sneller de schade behandeld of hersteld kan worden. Hoe je de indicatoren van gehoorschade makkelijk herkent?

Hier enkele typische voorbeelden: 

  • Je hebt moeite om een gesprek te volgen in een lawaaierige omgeving.
  • Je vindt dat je gesprekspartner te stil praat.
  • Je vindt het moeilijk om bepaalde medeklinkers van elkaar te onderscheiden.
  • Je hebt moeite om gewone telefoongesprekken te voeren.
  • Je zet het geluid van de televisie steeds harder.
  • Je hoort voortdurend een geluid of gefluit op de achtergrond.

Herken je jezelf in deze situatie(s)? Contacteer dan meteen je huisarts.
 

Test je risico op gehoorschade

Ben jij lief voor je oren? Test hier je risico op gehoorschade.

Doe tijdig iets aan je gehoorverlies

Vermijd bijkomende problemen met je gezondheid: laat je gehoor tijdig testen. Want zelfs licht gehoorverlies heeft een impact op je leven. Uit onderzoek blijkt dat mensen met licht gehoorverlies een hoger risico lopen op depressie, meer moeite hebben met leren, op het werk vaker afwezig zijn én sneller het slachtoffer worden van een burn-out.

Lees meer
 

In decibels

Geen idee wanneer iets te luid klinkt? Neem het zekere voor het onzekere en registreer zelf het geluid. Er bestaan tal van apps die je op je smartphone kandownloaden, en die je helpen om geluidsniveaus te meten. De norm? Je mag oren niet langer dan 8 uur aan één stuk aan een geluidsniveau van 80 decibel onderwerpen. 90 decibel onderga je best maximum 1 uur.
 

Ter info, hoe luid is …

  • Een drukke autoweg? 85 decibel
  • Muziek uit je hoofdtelefoon? Vaak tot 95 decibel
  • Een discotheek? 105 decibel
  • Een popconcert? 110 decibel

Niet voor kinderoren

Wist je dat kinderoren extra gevoelig zijn voor gehoorschade? Niet alleen omdat ze nog in volle ontwikkeling zijn, maar ook omdat het geluid in een klein oor terecht komt. Een goede bescherming is dus een must.

Lees alles over gehoorbescherming voor kinderen.

De Tuut van Tegenwoordig

De Tuut van Tegenwoordig is het eerste Vlaamse platform rond tinnitus of oorsuizen dat zich volledig richt op jongeren. Je vindt er onder meer getuigenissen van jongeren met oorsuizen en een forum om (online) babbels te slaan.
 

Al gedacht aan een hoorapparaat?

Ondanks duidelijke tekenen van gehoorverlies, doen mensen er gemiddeld 7 tot 8 jaar over vóór ze een afspraak maken voor een gehoortest. Vaak om emotionele redenen (ze willen het probleem niet onder ogen zien), maar evengoed esthetische redenen (nochtans bestaan er heel wat discrete modellen!). Tijdig kiezen voor een hoorapparaat is nochtans een goed idee: uit onderzoek blijkt dat een hoortoestel de achteruitgang van je gehoor kan helpen tegenhouden. 

Meer over hoorapparaten
 

hoorapparaten

Hoe Helan je helpt

Helan helpt je graag om je oren te sparen. Je kan genieten van een terugbetaling voor hoorapparaten, maar ook oordoppen met korting aankopen. 

 

Ontdek je voordelen: