Blog

Doe op tijd iets aan gehoorverlies

Vermijd extra problemen met je gezondheid: laat je gehoor tijdig testen. Want zelfs licht gehoorverlies heeft een impact op je leven.

Klein gehoorverlies, grote gevolgen

Uit onderzoek blijkt dat mensen met licht gehoorverlies een hoger risico lopen op depressie door frustratie en isolatie, meer moeite hebben met leren, de neiging vertonen om groepen te vermijden, op het werk vaker afwezig zijn wegens ziekte, en sneller het slachtoffer worden van een burn-out. Bovendien zijn mensen met licht gehoorverlies vaak jonger dan je zou denken: tweederde van de mensen met gehoorverlies zijn nog lang niet aan hun pensioen toe.

Hoe begint het?

Gehoorverlies betekent niet noodzakelijk dat alle geluiden ‘zachter’ worden. Beginnend gehoorverlies maakt geluiden eerder onduidelijk. Audicien Eugène Cobbaert: “Mensen met beginnend gehoorverlies horen nog goed, maar hebben problemen om te verstaan wat er gezegd wordt. Ze hebben er last van als ze televisie kijken of als ze gesprekken willen volgen. Is er wat omgevingsgeluid, dan wordt het nog moeilijker. Vaak zijn het de mensen rondom iemand met gehoorverlies, die dit het eerst opmerken.” 

Ondanks overduidelijke signalen, beschouwen veel mensen met beginnend gehoorverlies zichzelf niet als slechthorend. Ze bedenken vaak zelf manieren om het probleem te ontkennen: ze zetten de televisie harder, verwijten gesprekspartners dat ze niet duidelijk praten, of gaan activiteiten uit de weg omdat ze de gesprekken niet kunnen volgen.

Snel ingrijpen is de boodschap

Ondanks duidelijke tekenen van gehoorverlies, doen mensen er gemiddeld zeven tot acht jaar over vóór ze een afspraak maken voor een gehoortest. Vaak om emotionele redenen: ze willen het probleem niet onder ogen zien. Maar ook om esthetische redenen. Hoewel er veel discrete modellen op de markt zijn, denken mensen bij een hoorapparaat nog altijd aan opvallende toestellen. Tijdig kiezen voor een hoorapparaat is nochtans een goed idee: uit onderzoek blijkt dat een hoortoestel de achteruitgang van je gehoor kan helpen tegenhouden. 

Hoe helpt Helan? 

Ook wij bij Helan weten wij hoe belangrijk je oren zijn. Daarom maken wij de kost van een hoorapparaat draaglijker. Lees hier meer over de wettelijke terugbetaling voor hoorapparaten.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Tips van de diëtist

We gaan vaak naar een diëtist als we wat kilootjes willen verliezen. Maar een diëtist helpt je niet alleen om te vermageren. Ook voor gezond en evenwichtig voedingsadvies kun je bij een diëtist terecht.

Blog

Welk ziekenfonds past bij jou? Tips om ziekenfondsen te vergelijken

De aansluiting bij een ziekenfonds is verplicht in België. Dit betekent echter niet dat alle ziekenfondsen hetzelfde zijn. Door ziekenfondsen te vergelijken bespaar je niet alleen geld, maar profiteer je ook van onverwachte kortingen en bonussen. Bovendien hanteert elk ziekenfonds een eigen manier van werken.

Blog

Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing

Het kan gebeuren. Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je bent met andere woorden bijziend én verziend. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril.

Blog

Nood aan een oogtest?

Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Want ook je ogen veranderen doorheen de jaren. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.