Andere

Dichterbij op reis: denk aan je vaccinaties

Vaccinaties zijn altijd belangrijk, ook als je geen verre reis maakt. Ga je op citytrip in Europa of wil je een weekendje in de Ardennen boeken? Ook in die gevallen ga je best na of bepaalde (extra) vaccinaties aanbevolen zijn.

Mazelen, hepatitis A, teken-encefalitis, ...

Wie naar (sub)tropische landen trekt, gaat langs bij zijn huisarts om te kijken welke vaccinaties aanbevolen zijn. Ook als je dicht(er)bij op reis gaat, is het echter belangrijk om je vaccinaties te checken. Zo duiken de mazelen in landen als Italië, Frankrijk en Roemenië nog geregeld op. Trek je naar Turkije,  Noord-Afrika of Oost-Europa? Dan bescherm je je best tegen hepatitis A. En bij een wandeling in de natuur pas je beter op voor teken. Dat doe je best door je te laten vaccineren tegen teken-encefalitis, een virus dat hersen(vlies)ontsteking kan veroorzaken.

Check de Patient HealthViewer

Ben je niet zeker welke vaccinaties je in het verleden al hebt gekregen? Neem zeker eens een kijkje in de Patient HealthViewer. Daar vind je al je vaccinatiegegevens die in Vaccinet werden geregistreerd. Vind je daar niet wat je zoekt? Dan ga je best langs bij je huisarts om te kijken of een inhaalvaccinatie nodig is.

Meer info

Neem een kijkje op www.vaccinatieweek.be.

Krijg je vaccin terugbetaald

Helan betaalt 80% van de aankoop van het vaccin terug. 

Deel dit artikel

Tags
Vaccin

Verder lezen

02 april

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

Checklist: stel doktersafspraken en check-ups niet uit

De versoepelingen in het kader van de coronacrisis zijn al een tijdje ingezet. Het is belangrijk om doktersafspraken en preventieve check-ups niet uit te stellen. We geven graag een overzicht.

Wat te doen bij griep

Tijdens de jaarlijkse griepperiode, van oktober tot april, is de kans op besmetting met het griepvirus het grootst. We bespreken hier de verschillende griepsymptomen; vertellen je of je medicatie kan nemen, en geven advies over de griepvaccinatie.

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.