Blog

Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Dat komt omdat we voor kosten in het buitenland een officiële procedure moeten volgen, en afhankelijk zijn van info uit je land van bestemming.

Dringende medische kosten in het buitenland

Landen waarmee België een overeenkomst heeft (Europese Economische Ruimte, Zwitserland, bilaterale landen*)

 • Kosten tot 200 euro: Wij onderzoeken of terugbetaling mogelijk is. We bekijken of je in orde bent met je ziekenfondsbijdrage en of Mediphone Assist je dossier aanvaardde.
 • Kosten boven 200 euro: We zijn verplicht info aan te vragen in het buitenland. Men bepaalt daar hoeveel je terugkrijgt via de wettelijke ziekteverzekering. De verwerkingstijd kan oplopen tot 6 maanden. We bekijken wel of we alvast een voorschot van 75% van je medische kosten kunnen regelen. 

* Bilaterale landen = Albanië, Algerije, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije.

Landen waarmee België geen overeenkomst heeft

 • Mogelijke terugbetaling tot 75% van je medische kosten in: Andorra, Egypte, Israël, Jordanië, Kosovo, Libanon, Libië, Monaco, Palestina, San Marino, Syrië en Vaticaanstad. Extra terugbetaling tot 100% is hier mogelijk als Mediphone Assist je dossier aanvaardt en als je dossier aan alle betreffende voorwaarden voldoet.
 • Mogelijke terugbetaling aan de Belgische tarieven en voorwaarden in andere landen. Dit geldt alleen voor dringende medische kosten tijdens een ziekenhuisopname met minstens 1 overnachting. Medische kosten buiten het ziekenhuis kunnen alleen terugbetaald worden met voorafgaand medisch akkoord.
 • Reken op ongeveer 3 maanden verwerkingstijd.

Geplande medische kosten in het buitenland

Voor geplande kosten gelden andere regels:

 • Soms heb je de toelating van je adviserende arts nodig voor je vertrek.
 • Je kunt alleen terugbetaling krijgen voor behandelingen die in België terugbetaald worden.
 • Reken op ongeveer 3 maanden verwerkingstijd.

Terugbetaling voor medische kosten in het buitenland nodig? Zo vraag je ze aan. 

Krijg medische kosten in het buitenland sneller terugbetaald

 • Met de juiste documenten verloopt de terugbetaling vlotter. Check welke documenten je nodig hebt.
   
 • Geef je betaalde facturen af in een ziekenfonds in het land waar je verblijft. Toon er ook je EZVK of bilateraal document. Weet je niet waar er een ziekenfonds is, contacteer je touroperator of  hotelmanager.

Meer weten over onze hospitalisatieverzekeringen? 

Wil je meer weten over de hospitalisatieverzekeringen van Helan? Download dan ons e-book

Verwacht jij dat je budget gezond blijft als je in het ziekenhuis ligt? 

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

De 8 categorieën van een ziekenhuisfactuur

Ben je weer thuis na een opname in het ziekenhuis? Dan ontvang je een aantal weken later je ziekenhuisfactuur in de brievenbus. Deze geeft alle kosten weer, opgedeeld in verschillende rubrieken. Is die onduidelijk? Wij lichten de categorieën even voor je uit.

Blog

De kosten van een verblijf in het ziekenhuis

Soms is het onvermijdelijk: je moet (on)verwacht worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar wat zijn nu precies de kosten van een verblijf in het ziekenhuis? En nog belangrijker, hoe diep moet je in je eigen buidel tasten?

Blog

Reflux bij je baby: hoe ga je ermee om?

Als jonge ouder is het niet eenvoudig om in te schatten wat normaal is bij je kind. En wanneer het tijd is om hulp in te roepen. Bijna elke baby ervaart een vorm van reflux, het is dus niet abnormaal. Maar wat houdt reflux precies in én wat kun je doen om het te verminderen?

Blog

Heleen en haar fiets

Heleen is een meisje van dertien, dat houdt van muziek en tv, maar bovenal haar mama, papa en broertje heel graag ziet. Heel af en toe laat ze zich ook van haar ondeugende kant zien. Heleen is echter niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Heleen heeft een ontwikkelingsachterstand, ASS en ernstige epilepsie.