Blog

Feiten en fabels over diabetes

Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.

10 x juist of fout? 

Diabetes is zeldzaam

Fout!

Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Op dit moment heeft ongeveer 1 op 12 Belgen diabetes. Dit kan volgens de voorspellingen oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. Diabetes komt voor in 2 types:

  • Bij type 1 diabetes maakt de pancreas, of alvleesklier,  geen insuline meer. Patiënten hebben onmiddellijk behandeling met insuline-injecties nodig. Ze moeten hun bloedsuikerwaarden goed opvolgen.
     
  • Type 2 diabetes ontwikkelt geleidelijk. In het beginstadium kun je de bloedsuikerwaarden op peil houden met een gezonde levensstijl en bloedsuikerverlagende pilletjes. Maar de pancreasfunctie gaat ook bij type 2 diabetes stelselmatig achteruit. Bloedsuikerwaarden worden daarom ook hier goed opgevolgd.
     

1/3 van de mensen met diabetes weet niet dat hij of zij de aandoening heeft

Juist!

Het is alarmerend dat die mensen niet medisch opgevolgd worden. Daarnaast zijn er heel wat mensen die, zonder het te weten, een hoog risico lopen om op termijn type 2 diabetes te ontwikkelen.
 

Diabetes is ongeneeslijk

Juist!

Hoewel het wetenschappelijk onderzoek met rasse schreden vordert, kan diabetes nog niet worden genezen. Je kunt de ziekte, en dan vooral het type 2, wel helpen voorkomen met een gezonde levensstijl. Voor wie de ziekte heeft, kan een goede behandeling en een gezonde levensstijl ook helpen om complicaties te voorkomen. Het zijn net die complicaties, zoals problemen met ogen, nieren, voeten, hart, en bloedvaten, die de grootste impact hebben op het leven van mensen met diabetes.
 

Wie insuline moet spuiten heeft een ‘ergere’ vorm van diabetes 

Fout!

Er bestaat inderdaad een verschil in verloop en behandeling tussen type 1 en type 2 diabetes, de twee meest voorkomende vormen van diabetes. Maar de ene vorm bestempelen als ‘licht’ en de andere als ‘zwaar’ is nonsens. ‘Een beetje diabetes’ bestaat niet. Elke vorm van diabetes is ernstig en vraagt om regelmatige aandacht om complicaties te voorkomen.
 

Je kunt de ontwikkeling van diabetes type 2 vertragen

Juist!

Zelfs wie licht verhoogde bloedsuikerwaarden heeft, loopt al een sterk verhoogd risico om type 2 diabetes te ontwikkelen. Je kunt het risico op diabetes nog verminderen door gezonder te eten, meer te bewegen, te stoppen met roken, en te werken aan een gezond gewicht.
 

Diabetes verhoogt de kans op hartziekten

Juist!

Met de huidige behandelingsmogelijkheden is diabetes goed onder controle te houden. Toch kunnen chronische verwikkelingen van diabetes, zoals hart- en vaatziekten, oogproblemen, nieraantasting, zenuwaantasting of voetproblemen de levenskwaliteit verminderen en het risico op vroegtijdig overlijden verhogen. Preventie, tijdige opsporing en behandeling zijn dan ook heel belangrijk.
 

Een pilletje is voldoende om diabetes te behandelen

Fout!

Er is inderdaad medicatie nodig om diabetes goed te behandelen, maar een gezonde levensstijl is minstens even belangrijk. Door gezond te eten, voldoende te bewegen, je gewicht onder controle te houden en te stoppen met roken maak je een wereld van verschil voor je gezondheid.
 

Je krijgt diabetes door te veel suiker te eten

Fout!

De eigenlijke oorzaak van diabetes is nog niet bekend. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar ook andere factoren kunnen het ziekteproces in de hand werken. 

  • Type 1 diabetes is aangeboren: meestal produceren mensen met diabetes type 1 antistoffen die de insulineproducerende cellen van de pancreas vernietigen. Waarom die antistoffen ontstaan, weten we nog niet.
     
  • Type 2 diabetes is deels erfelijk, maar wordt ook deels veroorzaakt door je levensstijl. Vaak is er een duidelijk verband met zwaarlijvigheid en een gebrek aan lichaamsbeweging. Te veel suiker kan een oorzaak zijn, maar niet alleen suiker treft schuld. Ook te veel vet, te grote porties, te veel alcohol en te weinig lichaamsbeweging zijn van tel.
     

Diabetes is niet te vermijden

Fout!

Aan factoren zoals erfelijkheid of leeftijd kun je uiteraard niks veranderen. Maar het is voldoende bewezen dat een gezonde levensstijl het risico op type 2 diabetes sterk vermindert, ook bij wie een verhoogd risico loopt om de ziekte later te ontwikkelen. 
 

Sport is gevaarlijk voor mensen met diabetes

Fout!

Lichaamsbeweging kan diabetes helpen voorkomen, maar helpt ook bij de behandeling ervan. Beweging kan je bloedsuiker gevoelig doen dalen en de nood aan medicatie zo doen verminderen. Mensen met diabetes die in goede conditie zijn, lopen ook minder risico op complicaties door hun ziekte. Heb je diabetes, dan laat je uiteraard je gezondheid van nabij opvolgen door je behandelende arts. Hij of zij kan je adviseren over de juiste vorm van beweging voor jouw situatie.
 

30 minuten lichaamsbeweging per dag vermindert je risico op type 2 diabetes met 30%

Juist!

Sporten of intensieve lichaamsbeweging is gezond voor lichaam en geest  maar niet voor iedereen even haalbaar. Probeer 5 dagen per week minimum 30 minuten aan een matige intensiteit te bewegen. Dit mag je spreiden over de dag, met minimum 10 minuten aan één stuk. Met matige inspanning wordt bedoeld dat je iets sneller en dieper gaat ademen dan normaal, je hart iets sneller gaat slaan en je lichtjes begin te zweten. Bv. fietsen, stevig wandelen, zwemmen, dansen, …
 

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Wat doet suiker met je hongergevoel?

Heb je na de maaltijd geen gevoel van verzadiging, dan grijp je tussendoor sneller naar suikerrijke snacks. Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.

Blog

Jezelf verzorgen bij diabetes

Diabetes is een ziekte die over de hele wereld frequent voorkomt. Ook in België is diabetes een veel voorkomende aandoening. Hoe houd je de gevolgen van diabetes onder controle?

Blog

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.

Blog

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.