Blog

Samen sterk bij diabetes

Zelfzorg staat voorop in de behandeling, maar dat betekent niet dat iemand met diabetes er alleen voorstaat. Laat je begeleiden door een team. Zorg ervoor dat je als patiënt betrokken bent bij je behandeling.

Om je te ondersteunen, raad te geven en te informeren bij jouw dagelijkse diabetesbehandeling, kun je rekenen op een ploeg van gezondheidsprofessionals:

Je huisarts

Bij hem/haar kun je terecht voor al je vragen en problemen rond diabetes. Hij kent jouw medische geschiedenis en kan je naar een andere zorgverlener doorverwijzen indien nodig.

Je specialisten

Wanneer je specifiekere verzorging nodigt hebt, kun je je wenden tot een endocrinoloog, cardioloog, oftalmoloog, nefroloog, ...

Je verpleegkundige

Bepaalde verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in diabetes. Zij kunnen je de verschillende technieken aanleren om injecties te geven, een glucometer te gebruiken, urineanalyses doen, ...

Je diëtist

Je kunt bij hem/haar terecht voor vragen over voeding: welk voedsel je het best kiest om de diabetes onder controle te houden, welke voedingsmiddelen glucose bevatten, ...

Je podoloog

Voeten van diabetici vereisen bijzondere aandacht. Vertrouw daarom op een podoloog om ze te verzorgen. Hij/zij kan je tips geven om problemen te voorkomen of complicaties te verzorgen. Een podoloog is geen pedicure. Het gaat dus niet om het verzorgen van likdoorns of het knippen van teennagels.

Je ziekenfonds

Ook je ziekenfonds is een partner bij je dagelijkse behandeling van diabetes. Het voorziet tegemoetkomingen via zowel de verplichte ziekteverzekering als het Voordelenpakket: 

  • Helan-voordeel: 60 euro voor preventieve onderzoeken en 30% korting op diabetesmateriaal bij Helan Zorgwinkel. Bekijk het voordeel op deze pagina.
  • De diabetesconventie: gericht op personen met diabetes die minstens twee injecties per dag nodig hebben, geeft de diabetesconventie je recht op de terugbetaling voor materiaal waarmee je zelf de bloedsuikerspiegel controleert.
  • Het zorgtraject voor patiënten diabetes type 2: een contract tussen bepaalde patiënten en hun huisarts en specialist om een betere opvolging van hun behandeling te verzekeren. Wie een zorgtraject aangaat, wordt voor elke raadpleging bij deze artsen volledig terugbetaald.
  • Het globaal medisch dossier (GMD): in je GMD zijn alle medische gegevens gecentraliseerd. De uitwisseling en het doorgeven van deze gegevens zorgt voor een betere opvolging van je behandeling en vermijdt overbodige onderzoeken. Bovendien kun je van bijkomende terugbetalingen genieten voor raadplegingen bij de huisarts die jouw GMD beheert. Vraag advies aan je arts. 

En het belangrijkste: praat erover

Leren omgaan met diabetes kan moeilijk zijn. Praat over jouw gevoelens met familie en vrienden. Ook de mensen waarmee je in je dagelijkse leven te maken hebt, mogen op de hoogte zijn van je diabetes. Het is belangrijk om verder te gaan met de dingen die je graag doet. Diabetes mag je niet beletten om een aangenaam leven te leiden.

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor diëtiek.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Welke soorten diabetes bestaan er?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Er bestaan verschillende soorten diabetes. In wat volgt geven we een overzicht.

Blog

Feiten en fabels over diabetes

Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.

Blog

Jezelf verzorgen bij diabetes

Diabetes is een ziekte die over de hele wereld frequent voorkomt. Ook in België is diabetes een veel voorkomende aandoening. Hoe houd je de gevolgen van diabetes onder controle?

Blog

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.