Blog

Hartpatiënt? Controleer je eigen hartritme met FibriCheck

Professor Hein Heidbuchel

Diensthoofd Cardiologie UZA

FibriCheck is een medische app waarmee je als hartpatiënt je eigen hartritme en hartslag opvolgt om mogelijke hartritmestoornissen te detecteren en op te volgen. Ook kan de app dankzij de bloeddrukmodule jouw bloeddrukmetingen bijhouden en de resultaten eenvoudig delen met je arts. Professor Hein Heidbuchel, Diensthoofd Cardiologie in het UZ Antwerpen, gebruikt FibriCheck in zijn praktijk en bezorgt de makers van de smartphone app regelmatig zijn feedback. Hieronder beschrijft hij de werking van de app.

Vinger op de camera

“FibriCheck is een app die je als patiënt in staat stelt om zelf hartritmestoornissen op te volgen”, aldus prof. Heidbuchel. “Daarvoor moet je gedurende een minuut je vinger op de camera van je smartphone leggen en dat 2 tot 3 keer per dag. Als je symptomen ervaart, doe je best extra metingen.

Patiënten kunnen zelf een account aanmaken en zo hun hartritme opvolgen. Maar ze kunnen via de app ook in verbinding staan met de webinterface van ons ziekenhuis. Zo kunnen wij de patiënten ook vanop afstand monitoren en ritmestoornissen opsporen. De meeste mensen moeten er in het begin een beetje aan wennen. Maar ook bij onze oudere patiënten zie ik dat de app heel vlot gebruikt wordt.”

Controle

“Na de registratie krijgen de patiënten een groene, oranje of rode code. Groen duidt op een normaal hartritme. Oranje betekent dat er wat overslagen zijn, wat dikwijls een normale variant van het hartritme is bij hartpatiënten.

Rood doet zich voor wanneer de app besluit dat er een voorkamerfibrillatie (VKF) optreedt, een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en snel klopt. In dat geval vragen we de patiënten om ons een seintje te geven, zeker als ze ook bepaalde symptomen vertonen. We kunnen de VKF ook zelf vaststellen omdat we het hartritme actief opvolgen via de webinterface.”

“De app geeft enkel een indicatie van de hartfrequentie en de regelmaat van het hartritme. Hij biedt dus geen ECG (elektrocardiogram). Maar de algoritmes zijn al heel betrouwbaar. Dat komt ook omdat de patiënt de metingen herhaaldelijk kan doen gedurende dagen, weken of maanden: als je 20 groene metingen hebt en vervolgens een rode, geloof je de rode, want die is anders dan wat je altijd gezien hebt. Dat is de kracht van dit soort technologie.”

Ook bij onze oudere patiënten zie ik dat de app heel vlot gebruikt wordt.

Telegeneeskunde

“We kunnen onder meer op basis van de context eigenlijk vrij betrouwbaar inschatten dat een patiënt VKF heeft als die hartkloppingen heeft. Vroeger moesten we aan de patiënt vragen om naar de arts of de spoedgevallen te gaan en vervolgens een ECG te laten nemen.

Dat veroorzaakte veel frustratie omdat de VKF dikwijls al gestopt was voor men in het ziekenhuis aankwam. Nu hebben onze patiënten FibriCheck, waarbij we hen ook vragen om de duur van de VKF te documenteren: stopt die na enkele minuten of pas na meerdere uren? Bij sommige patiënten kan een rood alarm op die manier al voldoende zijn om te besluiten tot de opstart van ontstollingstherapie.

Bovendien kan de nieuwste generatie smartwatches ook een eenvoudig (1-kanaals) ECG nemen wanneer het toestel aangeeft dat er waarschijnlijk VKF is. Dat kan ook worden doorgestuurd. Dan heb je meteen de bevestiging.”

“Een patiënt kan gekoppeld worden aan het account van een ziekenhuis of een individuele arts. Dan kan je via de webinterface als arts de situatie bekijken. Daarvoor hebben wij in UZA een gespecialiseerde telemonitoring unit (TMU-unit) uitgebouwd: die bestaat uit zes medewerkers van wie er één fulltime vanop afstand alle pacemakers, defribillatoren en verschillende apps, waaronder FibriCheck, opvolgt.

De patiënten kunnen de medewerkers van onze unit contacteren als ze iets gevoeld hebben, maar omgekeerd gebeurt het ook regelmatig dat de TMU-unit patiënten contacteert om te informeren of ze symptomen voelden op het moment dat wij een ritmestoornis documenteerden.”

Een patiënt kan gekoppeld worden aan het account van een ziekenhuis of een individuele arts.

Verandering

“FibriCheck vraagt natuurlijk heel wat logistieke aanpassingen achter de schermen van het ziekenhuis. Dat is de reden waarom nog niet elke cardioloog de app systematisch gebruikt.

Midden in de coronacrisis hebben wij FibriCheck zeer actief ingezet voor de opvolging van onze patiënten zonder raadplegingen in het ziekenhuis. We hadden geen ECG, maar wisten voorafgaand aan een teleconsultatie wat het hartritme van de patiënt was.

Voor dit innovatieve digitale zorgtraject hebben we trouwens een prijs van de stad Antwerpen gewonnen. We hebben toen een draaiboek ontworpen voor het gebruik van de app en hebben dat aan meerdere cardiologen aangeboden, maar bijna niemand heeft dat overgenomen. Zelfs op dat moment bleek de drempel nog te groot om over te stappen.

De samenwerking tussen FibriCheck en Helan Ziekenfonds is op dat vlak een interessant initiatief: het geeft de patiënten een boost om zelf hun hartritme op te volgen.”

“Gezondheidszorg veranderen is altijd een heel complex proces. Gewoontes zitten heel diep ingebakken. De verandering naar telegeneeskunde kost tijd, maar ze is onstuitbaar. Telegeneeskunde lost niet alle problemen op, maar wanneer op een gepaste manier ingezet is het een belangrijke aanvulling van de huidige manier van zorgverstrekking.”

Smartwatch

“FibriCheck en gelijkaardige apps zijn volop in evolutie. De apps gebruiken vereist nog dikwijls een actief engagement van de patiënt. Dat belemmert langdurig gebruik. Stilaan geraken we die fase voorbij.

De volgende stap bestaat erin dat smartwatches steeds meer continu het hartritme zullen opvolgen. Dan gaat er bijvoorbeeld pas een alarm af als een ritmestoornis langer aanhoudt doordat het horloge een aantal bevestigingsmetingen uitvoert die blijvend op VKF wijzen.

Dat is handiger voor de patiënt, maar leidt ook tot de opsporing van echt relevante afwijkingen die een aanpassing van therapie vereisen.

We zijn onze TMU-unit al volop aan het ombouwen om efficiënt te kunnen reageren op de gigantische hoeveelheid informatie die op ons af zal komen. Maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat daar bijzonder zinvolle inzichten en een beter zorgmodel uit voort zullen komen.”

Helan-voordeel

Bezorgd over de gezondheid van je hart? Volg eenvoudig je eigen hartritme op met de FibriCheck app. Gratis voor Helan-leden. Ook als je geen hartpatiënt bent.

Meer over het voordeel

Meer weten over FibriCheck?

Lees er alles over 

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw aan het slapen
Blog

Hoe kun je hart- en vaatziekten vermijden?

Tegen bepaalde risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het verouderingsproces en erfelijke factoren, valt niks te beginnen. De meeste gevaren vallen echter wel te bestrijden, en dat met een gezonde levensstijl.

Blog

Het vrouwenhart klopt anders

Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel.

vrouw
Blog

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?