Blog

Spoor borstkanker tijdig op door zelfonderzoek en het bevolkingsonderzoek voor borstkanker

De Vlaamse overheid organiseert en financiert drie bevolkingsonderzoeken. Een daarvan is het preventief onderzoek borstkanker. Voor dit type kanker is wetenschappelijk bewezen dat vroegtijdige opsporing bij bepaalde bevolkingsgroepen de kans op genezing aanzienlijk vergroot. Draag zorg voor jezelf en doe af en toe een zelfonderzoek.

Bevolkingsonderzoek voor borstkanker

Het gratis bevolkingsonderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar en raadt aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Door om de 2 jaar een screeningsmammografie te laten nemen, kan borstkanker vroeg opgespoord worden. Hoe vroeger borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling is.

Deelnemen

Je kan op twee manieren aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker deelnemen: met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt of met een voorschrift van je (huis)arts

Als je tussen 50 en 69 jaar bent en in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek ontvang je automatisch een uitnodigingsbrief ReadSpeaker van het Centrum voor Kankeropsporing.

Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een afspraak in een mammografische eenheid voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen.

Meedoen is gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds aangesloten bent en in orde bent met je verzekerbaarheid. 

Wil je jouw situatie over de bevolkingsonderzoeken naar kanker opzoeken? Dat kan online op MijnGezondheid. Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. 

Inloggen kan makkelijk via je online ziekenfonds Mijn Helan. Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Als lid van Helan krijg je 3 maal per jaar een tegemoetkoming per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek naar kanker. Deze tegemoetkoming geldt ook voor een mammografie. Lees meer over onze terugbetaling voor preventieve onderzoeken.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Tips voor zelfonderzoek

Voor alle vrouwen, ongeacht je leeftijd, is het belangrijk om je borsten te kennen en regelmatig te onderzoeken.

 • Doe geen zelfonderzoek vlak voor of tijdens je menstruatie. Dit geeft een vals beeld. Wacht tien tot veertien dagen.
 • Kijk in een spiegel naar je borsten zodat je weet hoe ze eruitzien en je kleine veranderingen sneller opmerkt.
 • Beweeg je armen langzaam omhoog of leg ze achter je hoofd. Kijk of er iets verandert aan je borsten.
 • Betast je borsten met de laatste twee vingerkootjes van je vlakke hand. Het is normaal dat je knobbeltjes en bultjes voelt. Dat is het klierweefsel. Wees vooral alert voor nieuwe knobbeltjes of zwellingen.

Merk je een verandering of een knobbeltje? Ga naar je dokter bij de volgende symptomen:

 • Een knobbeltje of harde zwelling in je borst of onder de oksel.
 • Verandering in grootte of vorm van je borst.
 • Een kuiltje of intrekking op je borst.
 • Schilfering of roodheid van je tepel.
 • Een tepel die plots ingetrokken is.
 • Vocht uit je tepel.
 • Een ontstoken, rode, warm aanvoelende borst.
 • Pijn in je borst, een gevoelige plek die anders aanvoelt, een slecht genezend wondje.
 • Sinaasappelhuid op je borst.

Deel dit artikel

Verder lezen

Testimony

About yesterday

Ik had er een helse nacht op zitten zonder slaap. Ik kon me amper bewegen en vond geen houding die de pijn wat dragelijker maakte. Op mijn rug blijven liggen lukte niet aangezien ik dan door de druk op mijn borstbeen het gevoel kreeg dat ik niet kon ademen...

Blog

Preventief onderzoek naar kanker: wat moet je weten?

Volgens de Stichting tegen Kanker is ongeveer 1 op de 3 gevallen van kanker te voorkomen door een gezonde levensstijl. Door onder andere voldoende te bewegen, niet te roken, gezond te eten en voorzichtig te zijn in de zon kun je de kans verkleinen dat je kanker krijgt.

Blog

Wat zijn mogelijke alarmsignalen voor kanker?

Een aantal tekens of symptomen kunnen wijzen op kanker, maar ook op andere goedaardige aandoeningen. We sommen enkele van deze signalen op.

Testimony

De beslissing

Ik hield mijn belofte aan de prof Genetica en ging de dag na mijn diagnose naar een ziekenhuis in de buurt voor een borst-echo. Die eerste echo zou een vertekend beeld kunnen geven omdat ik zwanger was, wisten ze me te vertellen. Dat komt omdat het klierweefsel en het bindweefsel groeien tijdens de zwangerschap. Daar gaan we, dacht ik.