Onze pedagogische waarden

Daar groeit je kind van!

  • Vriendelijkheid, warmte en een stimulerende omgeving
  • We plukken ze uit de waardenboom
  • Tastbaar voor jou, je kind en onze kinderbegeleiders
pedagogische waarden

Onze waardenboom

De sfeer in onze kinderopvang bepaalt hoe je kind zich voelt. We streven naar een warme omgeving die vertrouwen uitstraalt. Zo voelen alle kinderen, én hun ouders, zich welkom bij ons. 

Elk kind verdient persoonlijke aandacht. Je kind krijgt een knuffel als het daar behoefte aan heeft. En je kind kan de wereld veilig ontdekken met onze kinderbegeleiders in de buurt.

De taalontwikkeling tijdens de eerste levensjaren is indrukwekkend. Tijdens de dag benoemen we wat we doen, we helpen jouw kind de woorden zoeken, we spelen in op wat jouw kind brengt, verbaal én non-verbaal. Want taal kan de hele dag door.

Kinderen zijn echte ontdekkers: eerst met het mondje, dan met de handjes. Later met verhalen, dan met al hun fantasie. En dan hebben we het nog niet gehad over de grote “Waarom?”-fase. Onze kinderopvang als ruimte maken we zo interessant mogelijk voor jouw kleine ontdekkingsreiziger. Met af en toe iets nieuws stimuleren we hun zin voor avontuur. Altijd spelenderwijs. Samen ontdekken is leuk. Verwonderen doen we dagelijks!

Volop bewegen en energie kwijtspelen. Elk zintuig leren gebruiken. Frisse lucht voor een betere weerstand. Buiten zijn is gewoon goed voor je kind. Daarom investeren we in de ‘Kiddybus’. In groep trekken we eropuit om te wandelen en de wereld buiten te ontdekken. De kleinsten in de buggy’s en de peuters op eigen beentjes. Al is het 10 minuten, een buitenspeelmoment is goud waard.

Je kind verzorgen en te slapen leggen. Het zijn momenten waarop onze kinderbegeleiders onverdeeld aandacht geven aan je kind. En daar nemen we onze tijd voor. Een kus, een knuffel, een lach, een versje, een ritueel, ... Zo voelt je kind zich veilig en geborgen in de opvang. 

Het moment van het flesje is belangrijk voor de baby. Even heerlijk dicht bij elkaar tot rust komen en een flesje drinken, en dan de wereld nieuwsgierig verder ontdekken met een gevuld maagje. 

Eten is gezellig. En ook al is het soms een beetje druk met zoveel hongerige kinderen samen, we maken er altijd een prettig tafelmoment van. Daar hebben we zelfs een leuk ritueel voor. En je kind geeft zelf aan of hij vandaag een beetje meer of minder wil eten. Zelf opscheppen mag ook. Leuk! 

Cultuur, maatschappelijke positie, geslacht, geloof of levensovertuiging. Iedereen telt. Diversiteit is een meerwaarde en we behandelen elk kind gelijkwaardig en met wederzijds respect. Ook onze omgeving en de materialen die we gebruiken behandelen we met respect. Zo leert je kind diversiteit in al zijn vormen kennen. We trekken de wereld bij ons binnen met de familiemuur. Zo brengen we thuis en de opvang nog dichter bij elkaar. 

Groeien is op eigen benen leren staan. We leren je kind om dingen zelf te doen, stap voor stap. Kleren aan- en uitdoen, eten, een toiletbezoekje, … Zelfredzaamheid is zelfvertrouwen. En daar groeit je kind van! 

Graag gezien worden, dat is alles. En dit graag zien doen we zachtjes en veel. We volgen het ritme van je kleintje en hebben aandacht voor zijn of haar noden. Speels maken we contact. En als je kind er nood aan heeft troosten we. We willen dat je kind zich goed voelt bij ons. 

Ruimte om te ontdekken, spelen en leren. Maar ook begeleiding, begrenzing en structuur. Balans is het sleutelwoord. Positief gedrag moedigen we aan met bevestiging, aandacht en complimentjes. Goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Straffen vermijden we. Je kind krijgt de ruimte om te leren, met vallen en opstaan.  

Waarden om van te groeien

Bij Helan Kinderopvang verzorgen en koesteren we je kind. Maar we helpen je kind ook om al spelend te leren. We plukken daarvoor elke dag weer pedagogische waarden uit de Waardenboom van Helan Kinderopvang, ons symbool voor leven en groei.

Zo passen we onze pedagogische waarden toe bij Helan kinderopvang

Bij onze kinderdagverblijven en onthaalouders is er altijd leven in de brouwerij. En al is dat soms een beetje druk, het is ook superleuk. Volop nieuwe dingen leren van elkaar, heerlijk samen spelen en gezellig samen eten aan tafel. Reken op een vlotte werking waarin het welzijn van je kind centraal staat. 

Elk kind heeft een eigen achtergrond, ontwikkelt op z'n eigen tempo en heeft eigen interesses, voorkeuren en behoeften. Daar stemmen wij ons op af, want je kind is uniek. We vangen kinderen op van 0 tot 3 jaar. Deze leeftijdsmix zorgt voor een lerende cultuur onder elkaar.

We nemen je kind serieus. Wat hij aangeeft, wat hij voelt, wat hij doet en wat hij nodig heeft. We zien je kind en luisteren ernaar. Respect en ruimte om te groeien, telkens op het eigen tempo. Dat staat voorop. We hebben vertrouwen in het actief lerende en spelende kind. 

Opvoeden is samenwerken. Jij kent je kind door en door, en dus ben jij onze belangrijkste partner in de zorg voor je kind. 

Bij de wenmomenten voor de start van de opvang krijg je ons voorleesboekje mee. Daarin neemt de familie Lieveheersbeestjes je mee naar het sprookjesachtige ontstaan van onze waardenboom.

Leren begroeten, respectvol omgaan met elkaar en materiaal, duurzaam werken en afspraken maken. Als mini-samenleving dragen we graag bij aan een democratisch systeem voor onze mini-burgers.

Opvoeding, voedselveiligheid, opleidingen, infrastructuur en ontwikkeling. Omdat we erkend zijn door Kind en Gezin (Agentschap Opgroeien) hanteren we strenge normen en worden we daar regelmatig op gecontroleerd.

Op regelmatige basis krijgen we ook controles van het Agentschap Zorginspectie. Zorginspectie is een onafhankelijke organisatie en controleert ter plaatse in de opvang of ze aan alle voorwaarden voldoen . Zijn de vergunningsvoorwaarden niet in orde maar is er geen onmiddellijk gevaar voor de kinderen, dan krijgen de kinderdagverblijven de tijd om een plan van aanpak uit te werken.

Bij Helan Kinderopvang streven we naar volledige transparantie en delen we deze zorginspectierapporten  met onze ouders. Jij als ouder kan de zorginspectierapporten ook online raadplegen via de kinderopvangzoeker van Kind en Gezin (Agentschap Opgroeien).

Heb je na het lezen van deze zorginspectierapporten toch nog vragen, contacteer ons gerust en onze teamleider van het kinderdagverblijf neemt contact met jou op.

Kinderoppasdienst Bsit

Met Bsit vind je zo een betrouwbare kinderoppas. Je krijgt 50% korting op een Bsit-jaarabonnement dankzij Helan.

Thuisoppas ziek kind

Is je kind ziek en moet jij werken? Wij voorzien een professionele kinderoppas aan een voordelig tarief.

Geboortepremie

Krijg je een kindje? Onze geboorte- of adoptiepremie geeft je een financieel duwtje in de rug.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Kraamzorg

Tot 1 maand voor en 3 maand na de bevalling kan je als kersverse mama een beroep doen op kraamzorg.

Borstvoedingsadvies

Lukt de borstvoeding niet zoals verwacht? Wij betalen je wroedvrouw terug en je krijgt korting op een afkolktoestel.

Vaccins

Jij en je gezin beschermd. Dat is waarom wij een terugbetaling voorzien voor erkende vaccins.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

Kinderopvang, wanneer start je de zoektocht?

In sommige steden is de zoektocht naar een plekje voor je oogappel niet evident. Want je wil uiteraard een kinderdagverblijf of onthaalouder waar jij je als ouder goed bij voelt. Wanneer kan je op zoek gaan naar een kinderdagverblijf of onthaalouder?