Zorg aan huis: extra handen voor jou en je omgeving

 • Ondersteuning bij huishoudelijke taken
 • Bij fysieke, psychische of sociale problemen
 • Of na operatie, ziekte of ongeval
 • Voor lange of korte periode
Zorg aan huis aanvragen

Wat bedoelen wij met zorg aan huis?

Helan Thuiszorg ondersteunt je bij persoonsverzorging en biedt huishoudelijke hulp aan, alsook algemene psychosociale en pedagogische ondersteuning die met die activiteiten verband houden. Met als doel jou en jouw omgeving te handhaven en te ondersteunen in jouw natuurlijke thuismilieu.

Het takenpakket van de verzorgende

Een professioneel verzorgende komt aan huis. Hij of zij ondersteunt je bij verzorgende, administratieve en huishoudelijke taken, zoals:

 • persoonlijke verzorging
 • emotionele ondersteuning, gezelschap en een luisterend oor
 • ondersteuning in je administratieve taken
 • maaltijden bereiden en toedienen
 • boodschappen doen
 • wassen, strijken en kleine naaiwerken
 • licht huishoudelijke taken
 • eventueel licht onderhoud van de woning

Langer autonoom thuis te wonen? Download het e-book en ontdek alle tips en diensten.

 Download het e-book

Hoeveel kost zorg aan huis?

Je financiële bijdrage voor zorg aan huis hangt af van je inkomen en het aantal personen dat je ten laste hebt. De bijdrage wordt berekend aan de hand van de bijdrageschaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Praktische vragen en antwoorden

Dat hangt af van de regio waar je woont. De sectorverantwoordelijke plant een huisbezoek in voorafgaand aan de effectieve hulpverlening om jouw zorgvraag te verduidelijken. In onvoorziene noodsituaties kunnen we voor een korte duur zorg aan huis opstarten zonder huisbezoek.

Een verzorgende ondersteunt je bij de dagdagelijkse activiteiten. Een huishoudhulp ondersteunt jou bij het onderhoud van de woning.

De verzorgende is er voor jou en jouw omgeving. Het kan zijn dat je tijdelijk niet aanwezig bent.

Wanneer het mogelijk is (wagen of korte afstand te voet) kan jij mee om boodschappen.

Wanneer begeleiding door de verzorgende noodzakelijk is, kan de verzorgende met jou naar het ziekenhuis rijden.

Tijdens het huisbezoek laat de sectorverantwoordelijk steeds haar of zijn gegevens achter. Je kan ook steeds contact nemen met de permanentie die bereikbaar is van 8u tot 17u tijdens de werkdagen op het nummer 09 269 85 90

We stellen het op prijs dat je ons tijdig (2 werkdagen vooraf) op de hoogte brengt van jouw afwezigheid. Je kan de hulp uiterlijk de laatste werkdag voorafgaand aan de zorg, voor 15u annuleren.

Jouw verzorgende mag licht huishoudelijke taken uitvoeren. Wij vragen om dit te beperken tot ¼ van de tijd

We stellen het zeer op prijs als de betaling gebeurt via een domiciliëring. Ook voor jou verloopt het vlotter op deze manier.

thuis wonen

Blijf langer zelfstandig thuis wonen

Minder risico op vallen? Jezelf slim en veilig organiseren bij jou thuis? We delen tips van onze ergotherapeuten. Zo kan je stap voor stap werken aan een nog veiligere thuis. 

Ontdek alle tips

Huishoudhulp

Druk thuis? Onze goed opgeleide huishoudhulpen nemen je graag wat werk uit handen. Voor strijkhulp kan je ook terecht in onze Strijkshops of Strijkpunten in je buurt.

Kraamzorg

Nood aan helpende handen? Wij bieden ondersteuning voor jonge ouders. Je kan op ons rekenen voor verzorging, opvolging en advies.

Kinderopvang

Onze onthaalouders en kinderdagverblijven ontvangen je kindje met open armen. We verzorgen, koesteren en helpen je kind spelend leren.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Verzekeringen

Helemaal gerust. Met onze hospitalisatie- en tandverzekeringen ben je betaalbaar verzekerd tegen torenhoge kosten bij een ziekenhuisopname of tandzorg.

Een brede kijk op jouw welzijn

Vind zorg op maat in 3 stappen

Wanneer je ouder wordt, hebben veel mensen een mening over hoe jij jouw leven zou moeten inrichten. Je hebt extra zorg nodig; het is tijd voor een rusthuis; je gaat beter niet meer alleen op stap, … Familie, vrienden en zorgverleners bedoelen het goed, maar uiteindelijk is er maar een iemand die écht weet wat goed voor jou is en dat ben jijzelf. Ons stappenplan helpt je om een zorgoplossing op maat van jouw situatie te vinden.

Valpreventie: verklein het valrisico drastisch met deze tips

Wist je dat 65-plussers 10 keer meer kans maken om te vallen dan om een verkeersongeluk mee te maken? En dat een op de drie 65-plussers minstens een keer per jaar valt? De gevolgen zijn dikwijls zowel fysiek als mentaal zwaar. Daarbovenop verzeilt men na een valpartij vaak op de spoeddienst, met hoge rekeningen als resultaat.