Gezondheidspromotie

56% van de Vlamingen vindt scrollen op sociale media tijdverspilling. Helan lanceert ‘Social Me-dag’ op 21 juni

Maar liefst 56% van de Vlamingen noemt scrollen op sociale media tijdverspilling. Meer dan de helft (52%) wil er bewust minder tijd aan besteden. Toch blijft het moeilijk om het scrollen te laten: 4 op de 10 Vlamingen doen het uit gewoonte of verveling. En 1 op 5 voelt zelfs spijt na een lange sessie. Daarom roept Helan Onafhankelijk ziekenfonds 21 juni – de langste dag van het jaar – uit tot Social Me-dag: een dag zonder sociale media, om de tijd terug te winnen voor wat er écht toe doet.

Een offline antwoord op een online overdaad
Op 21 juni roept Helan iedereen op tot een dag zonder sociale media. Geen stories of eindeloos scrollen, maar tijd voor echte connectie: een wandeling, een goed gesprek of gewoon rust. Sociale media en schermgebruik zijn deel van ons dagelijks leven, maar brengen ook gezondheidsrisico’s met zich mee, zo toont wetenschappelijk onderzoek aan. Hoofdpijn, nek- en rugklachten, slaapproblemen, en mentale problemen zoals stress, depressie, angst en aandachtsproblemen. Vooral jongvolwassenen lopen risico op een zogenaamd ‘brokkelbrein’ – altijd ‘aan’, maar nergens echt bij. Niet toevallig voelt een groeiend aantal mensen zich opgejaagd, eenzaam en in een sombere stemming.

Ons brein is niet gemaakt voor constante digitale prikkels. Even offline gaan helpt om rust en focus terug te vinden. De social me-dag op 21 juni kan een eerste stap zijn. 

Scrollen geeft een dopaminekick, wat het extra moeilijk maakt om te stoppen. Social Me wil mensen bewust laten kiezen voor controle in plaats van impuls. Eén dag zonder sociale media kan al een verschil maken.

Lynn Pellens Expert Gezondheidspromotie Helan

Een dag zonder sociale media moet je niet zien als een straf, maar een cadeau aan jezelf. Sociale media belonen ons brein voortdurend met kleine prikkels, maar ze zorgen tegelijk voor mentale overbelasting en emotionele uitputting.

We grijpen gemiddeld 79 keer per dag naar onze smartphone
We grijpen gemiddeld 79 keer per dag naar onze smartphone. Onze Social Me-dag is een kans om even te herademen, om te voelen wat die pauze doet met je lichaam en geest. Wat als je die tijd terugwint – voor jezelf, voor anderen, voor wat écht telt?

Scrollen maakt ongelukkig – dat zegt de Vlaming zelf
Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Helan, toont dat Vlamingen kritisch zijn over hun schermgebruik. Meer dan de helft van de Vlamingen (56%) beschouwt (doelloos) scrollen als pure tijdverspilling en 52% geeft aan er graag minder tijd aan te willen besteden. Opvallend is dat 74% zich er niet van bewust is hoeveel tijd ongemerkt verloren gaat aan scrollen, tot ze er even bij stilstaan. Achteraf voelt 21% spijt na een lange scrollsessie, wat wijst op een groeiend bewustzijn over de impact van overmatig schermgebruik. Toch blijkt ook dat loskomen mogelijk is: 62% van de mensen zegt niets te missen na een dag zonder sociale media. Er zijn ook duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen: 31% van de vrouwen scrollt dagelijks minstens een uur op sociale media, tegenover 20% van de mannen.

Motivatie verschilt per leeftijdsgroep
Jongeren en jongvolwassenen tot 34 jaar scrollen het vaakst: bijna 45% van hen zit dagelijks meer dan een uur op sociale media, vooral uit verveling. In de groep tussen 35 en 54 jaar is scrollen minder een gewoonte, maar eerder een manier om via platforms zoals Facebook op de hoogte te blijven van nieuws en gebeurtenissen. Bij 55-plussers draait het scrollen vooral om contact met familie en vrienden. Zij voelen doorgaans minder de drang om hun sociale media voortdurend te checken. Uit het onderzoek blijkt tevens dat 1 op 3 Vlamingen als oplossing aangeeft dat ze voor zichzelf duidelijkere grenzen zouden moeten stellen (en zo dus minder zouden scrollen).

Lynn Pellens Expert Gezondheidspromotie Helan

We staan voortdurend onder digitale druk: sociale media overspoelen ons met prikkels, verstoren onze slaap en maken ons rusteloos en somber. Intussen bewegen we minder, zitten we meer, en vervangen we echte gesprekken door eindeloos scrollen. Daarom roepen we op tot een dag zonder sociale media: om onze geest tot rust te laten komen, ons lichaam recht te trekken, en opnieuw écht contact te maken.

Social Me = tijd winnen
Social Me toont hoeveel je terugwint door één dag je socials op pauze te zetten. Enkele eenvoudige tips:

  • Bel iemand op in plaats van te scrollen
  • Laat je smartphone thuis tijdens een wandeling of etentje
  • Geef een compliment op een post-it, niet op een post
  • Doe iets creatiefs met de tijd die je anders online zou verliezen

BV’s geven het goede voorbeeld
Heel wat bekende Vlamingen steunen de campagne en zullen op 21 juni zelf ook niet posten op sociale media. Onder hen: Jonatan Medart, Celien van Healthy Habits, Leen Dendievel, Rani De Coninck, Nina Mouton, Laurentine Van Landeghem, Evy Gruyaert, Servaas Bingé en vele anderen. Zij roepen hun volgers op om mee te doen met Social Me en te kiezen voor echte tijd, voor zichzelf en elkaar.

Zelf meedoen?
Op www.helan.be/socialme vind je visuals om vooraf te delen in je stories of post – met de boodschap: "21 juni post ik nie. 21 juni scrol ik nie. 21 juni like ik nie"

Gebruik de hashtag #socialme en tag Helan. En dan: gewoon even offline zijn, één dag lang. Je merkt pas wat het je brengt, als je het écht probeert.

Deel dit artikel

about.gezondheidspromotie