Terugbetaling medische kosten via Medicalia

Het is niet meer mogelijk om in te schrijven op Medicalia. Wie al aangesloten is bij Medicalia kan natuurlijk blijven rekenen op een vlotte terugbetaling door Helan Ziekenfonds. Hoe je een terugbetaling van je medische kosten aanvraagt via Medicalia leggen we hier stap voor stap uit.

Hoe regel je de terugbetaling?

Laat het terugbetalingsformulier invullen.

Download het meest recente terugbetalingsformulier en laat het invullen door je zorgverstrekker.

Breng een witte kleefzegel aan op de documenten die je niet digitaal indient, zodat we ze meteen kunnen identificeren.

 • Bezorg je documenten digitaal via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop).
 • Of deponeer ze in een Helan-brievenbus in je buurt.
 • Of stuur ze op per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Opgelet! Een getuigschrift van verstrekte hulp (papieren doktersbriefje) mag je ons niet digitaal bezorgen. We hebben het origineel nodig voor de terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering.

Op Mijn Helan vind je een handig overzicht van al je terugbetalingen. Je kan ook een pdf aanvragen met een terugbetalingsoverzicht voor jezelf en voor je personen ten laste: per verzekering, per verstrekker, per datum van verstrekking en per datum van uitbetaling.

Goed om te weten

Wacht je op een terugbetaling? Abonneer je op de betaalmelding in Mijn Helan. Je krijgt meteen een melding via sms of e-mail zodra een terugbetaling wordt gestort.

Naar Mijn Helan

Wat krijg je terugbetaald via Medicalia?

Raadplegingen en behandelingen

 • Terugbetaling van 75% van het remgeld.
 • Verstrekt door artsen, specialisten, kinesisten, verpleegkundigen, vroedvrouwen, bandagisten, orthopedisten, logopedisten en fysiotherapeuten die erkend zijn door het RIZIV.

Materiaal

 • Terugbetaling van 75% van het bedrag dat je zelf betaalt, na eventuele andere terugbetalingen door je ziekenfonds. Het montuur van de bril wordt niet terugbetaald. Jaarlijks maximaal tot 600 euro terugbetaling.
 • Oogverzorging: corrigerende brilglazen (geen corrigerende zonnebrilglazen), contactlenzen met dioptrie, en keratotomie of laserbehandeling. Oogverzorging moet door een erkend oogarts voorgeschreven zijn, en binnen de 12 maanden na datum van het voorschrift gefactureerd en afgeleverd of uitgevoerd zijn.
 • Hoorapparaten, behalve binnenoorprothesen en apparaten met beengeleiding en Lyric gehoortoestellen, indien door een erkende neus-, keel-, oorarts voorgeschreven en binnen de 12 maanden na datum van het voorschrift gefactureerd en afgeleverd door een erkende audioloog.

Paramedische zorgen en alternatieve behandelingen

 • Raadplegingen bij logopedisten, homeopaten, diëtisten, ergotherapeuten, psychologen, osteopaten, chiropractors, acupuncturisten en orthopedagogen die erkend zijn door het RIZIV of die op onze lijst met zorgverleners voorkomen.
 • Terugbetaling van 75% van het bedrag dat je zelf betaalt, na eventuele andere terugbetalingen door je ziekenfonds. Jaarlijks maximaal tot 600 euro terugbetaling.

Geboorteforfait

Opgelet! Enkel voor baby’s aangesloten vóór 1/7/2022. Na 1/7/2022 is het niet meer mogelijk om aan te sluiten bij Medicalia. Dit geldt ook voor nieuwe gezinsleden. 

 • Een premie van 250 euro bij de geboorte van je baby. 
 • Op voorwaarde dat de ouder (titularis van de verzekering) al 12 maanden is aangesloten bij Medicalia.

Praktische vragen en antwoorden

Een e-attest is een digitaal bewijs van je dokterskosten. Dat mag je ons digitaal bezorgen via Mijn Helan. In dit geval hebben we geen origineel exemplaar nodig. 

Papieren doktersbriefjes mag je ons niet digitaal bezorgen. Dit moet je ons nog steeds op de klassieke manier bezorgen, omdat je hiervoor ook een terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering ontvangt.

Stuur het originele getuigschrift per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk, voorzien van een witte kleefzegel. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.

Sommige artsen geven je geen doktersbriefje meer, omdat ze alle nodige gegevens elektronisch doorgeven aan je ziekenfonds. Je krijgt dan enkel nog een bewijsstuk met een ontvangstbewijs van je arts: het e-attest. Zo kan je ziekenfonds de terugbetaling snel uitvoeren, zowel voor de wetttelijke ziekteverzekering als voor Medicalia.

Jij hoeft een e-attest dus niet te bezorgen aan je ziekenfonds.

Zowel de zorgverstrekker als jijzelf moeten het terugbetalingsformulier ondertekenen. Een document zonder de nodige handtekeningen moeten we helaas weigeren. Zorg dus steeds dat het document ondertekend is.

 • Jij moet het document tekenen omdat je zo bevestigt dat jij de verstrekte zorgen hebt ontvangen. Dit doe je onderaan de eerste pagina.

 • In geval van alternatieve behandelingen, oogzorg en hoorapparaten moet ook jouw zorgverstrekker het document ondertekenen en afstempelen. Hiermee erkent de zorgverstrekker dat hij of zij de zorgen heeft uitgevoerd.

Voor de terugbetaling door Medicalia hebben wij altijd een ereloonnota of een detailfactuur nodig, opgemaakt door de verstrekker. 

 • Het ingevulde en ondertekende terugbetalingsformulier bezorg je ons digitaal via Mijn Helan.

 • Een getuigschrift van verstrekte hulp (papieren doktersbriefje) mag je ons niet digitaal bezorgen. Dit moet je ons nog steeds op de klassieke manier bezorgen, omdat je hiervoor ook een terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering ontvangt. Stuur het originele getuigschrift dus per post naar Helan ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk, voorzien van een witte kleefzegel. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.

 • Hoorapparaten en brilglazen of lenzen op sterkte die aangekocht worden in een land van de EU, én die voorgeschreven werden door een belgische arts, kunnen terugbetaald worden door Medicalia.

 • Ook online aankopen in een land van de EU kunnen terugbetaald worden door Medicalia. We baseren ons hiervoor op het land waar de online winkel geregistreerd is.

Opgelet! 
Alternatieve behandelingen zijn enkel terugbetaalbaar als ze uitgevoerd worden door een erkende zorgverstrekker. Aangezien buitenlandse zorgverstrekkers niet erkend zijn, zijn alternatieve behandelingen in het buitenland niet gedekt. 

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helan Zorgkas

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.