Een opname op de afdeling geriatrie

Geriatrie is een medische afdeling of specialiteit die zich richt op de gezondheidszorg voor ouderen. Word je binnenkort opgenomen op de afdeling geriatrie? Lees hieronder alles wat je moet weten.

Voor je opname

Staat er een ziekenhuisopname gepland? Dan ben je graag goed voorbereid! Lees hier alles wat je moet weten voor je hospitalisatie.

 • Wat breng je mee en wie breng je op de hoogte?
 • Welke kamer mag je kiezen?
 • Hoeveel zal de opname kosten?

Vergeet zeker ook je werkgever en ziekenfonds op de hoogte te brengen van je arbeidsongeschiktheid indien je voor een langere tijd niet kan gaan werken.

Ben jij goed verzekerd?

Met onze hospitalisatieverzekeringen ben je helemaal gerust. Zowel voor, tijdens als na de opname!

Lees meer

Na je opname

De periode na een ziekenhuisopname is vaak net zo belangrijk als de opname zelf. Reken op ons uitgebreid aanbod aan diensten en voordelen voor een snel en duurzaam herstel na de hospitalisatie.

Terugbetaling van de opnamekosten

Word je opgenomen in een afdeling geriatrie van een ziekenhuis? Dan komt je hospitalisatieverzekering tussen. Hoeveel je terugbetaald krijgt, hangt af van je Hospitalia-formule:

 • Heb je Hospitalia?
  Dan word je optimaal terugbetaald als je een meerpersoonskamer hebt voor de eerste 50 dagen van de ziekenhuisopname. In een eenpersoonskamer krijg je een terugbetaling van ereloonsupplementen tot maximaal 1 keer het wettelijke tarief (=100%) en tot 80 euro per opnamedag voor kamersupplementen .
 • Heb je Hospitalia Medium?
  Dan krijg je een terugbetaling van ereloonsupplementen tot 2 keer het wettelijke tarief (200%) en tot 125 euro per opnamedag voor kamersupplementen.
 • Heb je Hospitalia Plus?
  Dan krijg je een terugbetaling van ereloonsupplementen tot 3 keer het wettelijk tarief (300%) en tot 125 euro per opnamedag voor kamersupplementen.

Opgelet:

 • Beperkt jouw verzekering terugbetalingen door een voorafbestaande aandoening en heeft je opname daar verband mee? Dan zal je verzekering de supplementen van een eenpersoonskamer niet kunnen terugbetalen.

Terugbetaling voor- en nazorgen

Jouw hospitalisatieverzekering Hospitalia, Hospitalia Medium en Hospitalia Plus komt niet tussen in de voorzorgen (uitgezonderd verstrekkingen op de dienst spoed. De nazorgen worden wel gedekt.

Terugbetaling zorgverblijf of kortverblijf

Ben je nog niet 100% zelfredzaam om terug naar huis te gaan? Dan bestaat de mogelijkheid om tijdelijk naar een zorgverblijf of een kortverblijf te gaan. De terugbetaling van je verblijf is afhankelijk van je Hospitalia-formule:

 • Heb je Hospitalia? Je krijgt een forfait van € 7,50 per dag toegekend voor elk tijdelijk verblijf in een herstelhotel of zorghotel.
 • Heb je Hospitalia Medium of Hospitalia Plus? Je krijgt een forfait van € 15 per dag toegekend voor elk tijdelijk verblijf in een herstelhotel of zorghotel.

De tegemoetkoming wordt toegekend als het verblijf aangevat werd binnen 14 dagen na het verlaten van het ziekenhuis. Ze blijft beperkt tot 15 dagen per ziekenhuisopname en per kalenderjaar

Hoe vraag ik mijn terugbetaling aan?

Indien je aangesloten bent bij een hospitalisatieverzekering van Helan, volg dan onderstaande stappen om je terugbetaling aan te vragen.

Ben je aangesloten bij een andere hospitalisatieverzekering? Informeer bij je makelaar hoe de terugbetaling in zijn werk gaat.

Betaal de ziekenhuisfacturen zelf tijdig.

Als je facturen in de bus krijgt, betaal je het bedrag eerst zelf. Je krijgt het geld later terug.

Download een recent terugbetalingsformulier. Vul het in, onderteken en voeg de opnamefactuur en eventuele andere bewijsstukken toe.

Breng een witte kleefzegel aan op de documenten die je niet digitaal indient, zodat we ze meteen kunnen identificeren.

 • Bezorg je documenten digitaal via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop).
 • Of deponeer ze in een Helan-brievenbus in je buurt.
 • Of stuur ze op per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Opgelet! Een getuigschrift van verstrekte hulp (papieren doktersbriefje) mag je ons niet digitaal bezorgen. We hebben het origineel nodig voor de terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering.

Wij regelen de terugbetaling van je hospitalisatiekosten. Via Mijn Helan vind je een handig overzicht van al je terugbetalingen.

hospitalisatieverzekering Hospitalia

Helemaal gerust met Hospitalia

Lig niet wakker van hoge ziekenhuisfacturen. Onze hospitalisatieverzekeringen zorgen dat je goed beschermd bent. Kies de verzekering die bij je past uit onze 3 formules.

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen