Een opname op de afdeling psychiatrie

Word je opgenomen in een psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis of in een psychiatrisch ziekenhuis? Dan kan je rekenen op een terugbetaling van je hospitalisatieverzekering. Lees er meer over op deze pagina.

Voor je opname

Staat er een ziekenhuisopname gepland? Dan ben je graag goed voorbereid! Lees hier alles wat je moet weten voor je hospitalisatie.

 • Wat breng je mee en wie breng je op de hoogte?
 • Welke kamer mag je kiezen?
 • Hoeveel zal de opname kosten?

Vergeet zeker ook je werkgever en ziekenfonds op de hoogte te brengen van je arbeidsongeschiktheid indien je voor een langere tijd niet kan gaan werken.

Ben jij goed verzekerd?

Met onze hospitalisatieverzekeringen ben je helemaal gerust. Zowel voor, tijdens als na de opname!

Lees meer

Na je opname

De periode na een ziekenhuisopname is vaak net zo belangrijk als de opname zelf. Reken op ons uitgebreid aanbod aan diensten en voordelen voor een snel en duurzaam herstel na de hospitalisatie.

Terugbetaling van de kosten

Hoeveel je terugbetaald krijgt van je hospitalisatieverzekering voor je ziekenhuisopname in een psychiatrische afdeling, hangt af van je Hospitalia-formule.

 • Heb je Hospitalia?
  Dan krijg je een tussenkomst voor maximaal 20 dagen per kalenderjaar. Bij een meerpersoonskamer geniet je optimale terugbetalingen. Bij een eenpersoonskamer krijg je een terugbetaling van de ereloonsupplementen tot maximaal 1 keer het wettelijke tarief (=100%) en tot 80 euro per opnamedag voor kamersupplementen.
 • Heb je Hospitalia Medium?
  Dan krijg je een tussenkomst voor maximaal 50 dagen per kalenderjaar. Bij een eenpersoonskamer met overnachting krijg je een terugbetaling van de ereloonsupplementen tot 2 keer het wettelijke tarief (200%) en een terugbetaling tot 125 euro per opnamedag voor kamersupplementen.
 • Heb je Hospitalia Plus?
  Dan krijg je een tussenkomst voor maximaal 50 dagen per kalenderjaar. Bij een eenpersoonskamer met overnachting krijg je een terugbetaling van de ereloonsupplementen tot 3 keer het wettelijke tarief (300%) en een terugbetaling tot 125 euro per opnamedag voor kamersupplementen.

Opgelet:

 • Beperkt jouw verzekering terugbetalingen door een voorafbestaande aandoening en heeft je opname daar verband mee? Dan zal je verzekering de supplementen van een eenpersoonskamer niet kunnen terugbetalen.
 • Bepaalde redenen van een opname zorgen dat een ziekenhuisopname niet gedekt is. Bijvoorbeeld als een opname veroorzaakt is door dronkenschap of drugs. Raadpleeg de algemene voorwaarden voor alle details.

Terugbetaling voor- en nazorgen

In de periode voor en na een ziekenhuisopname komen twee soorten verstrekkigen in aanmerking voor een terugbetaling vanuit Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus:

 • (tele)consultaties bij een psycholoog of psychiater waarbij er tussenkosmt is vanuit de wettelijke ziekteverzekering
 • Dag- en nachtopnames in een dienst psychatrie

Hoe vraag ik mijn terugbetaling aan?

Indien je aangesloten bent bij een hospitalisatieverzekering van Helan, volg dan onderstaande stappen om je terugbetaling aan te vragen.

Ben je aangesloten bij een andere hospitalisatieverzekering? Informeer bij je makelaar hoe de terugbetaling in zijn werk gaat.

Betaal de ziekenhuisfacturen zelf tijdig.

Als je facturen in de bus krijgt, betaal je het bedrag eerst zelf. Je krijgt het geld later terug.

Download een recent terugbetalingsformulier. Vul het in, onderteken en voeg de opnamefactuur en eventuele andere bewijsstukken toe.

Breng een witte kleefzegel aan op de documenten die je niet digitaal indient, zodat we ze meteen kunnen identificeren.

 • Bezorg je documenten digitaal via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop).
 • Of deponeer ze in een Helan-brievenbus in je buurt.
 • Of stuur ze op per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Opgelet! Een getuigschrift van verstrekte hulp (papieren doktersbriefje) mag je ons niet digitaal bezorgen. We hebben het origineel nodig voor de terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering.

Wij regelen de terugbetaling van je hospitalisatiekosten. Via Mijn Helan vind je een handig overzicht van al je terugbetalingen.

hospitalisatieverzekering Hospitalia

Helemaal gerust met Hospitalia

Lig niet wakker van hoge ziekenhuisfacturen. Onze hospitalisatieverzekeringen zorgen dat je goed beschermd bent. Kies de verzekering die bij je past uit onze 3 formules.

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen