Valpreventie

Valpartijen vermijden is altijd een goed idee. Vooral wanneer je een dagje ouder wordt, bespaart het je een hoop gedoe. Hoe kan je het risico op vallen verkleinen? En waarom is dat zo belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid? Helan staat je bij met raad en daad.

Wat is valpreventie?

Valpreventie verkleint het risico op vallen. Dat is belangrijk voor jong en oud. Niemand belandt graag ongewild op de grond, want een valpartij kan vervelende gevolgen hebben. Maar hoe meer jaren op de teller, hoe brozer je botten en hoe meer kans je hebt op een ernstige fractuur na een val.

Wist je dat een op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar valt? En dat de angst om te vallen veel mensen doet stilvallen, terwijl het net zo belangrijk is om te blijven bewegen?

Samen zetten we de stap naar beter. Met de juiste richtlijnen, hulpmiddelen en maatregelen creëer je een veilige thuisomgeving en verhoog je de kwaliteit van je leven.

Valpreventietips

Hoe vallen bij ouderen voorkomen? Deze zes tips bieden een houvast:

1. Wees actief

Regelmatig bewegen is de beste remedie tegen valpartijen. Wandelen, tuinieren, spelen met de kleinkinderen: die kleine dagelijkse beweegmomenten maken een groot verschil. Intensief sporten is geen must om in vorm te blijven. Neem je tijd, vermijd bruuske bewegingen en maak waar nodig gebruik van extra steun. Elke stap is meegenomen. 

2. Leef gezond

Neem voldoende vitamine D en calcium op. Die versterken je botten en spieren. Vitamine D haal je uit de zon en de gezonde buitenlucht. Calcium vind je bijvoorbeeld in vis en broccoli. En zoals altijd geldt: water houdt je fitter dan alcohol. Af en toe een glaasje wijn mag, maar meer moet dat niet zijn.

3. Let op met medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen je uit evenwicht brengen. Bespreek je medicatiegebruik grondig met je arts en signaleer tijdig eventuele bijwerkingen. Zelf experimenteren doe je beter niet, dus neem je medicatie correct in. 

4. Neem maatregelen in huis

Maak je huis valvrij. Zorg overal voor voldoende verlichting en een vlotte doorgang. Berg je spullen netjes op en leg antislip op gladde vloeren en in de douche. Ook een douchestoel en handgrepen kunnen helpen. Opstaan is vaak een uitdaging, dus check of je toilet, zetels en stoelen voldoende hoog zijn. Meer tips voor een valvrij huis? Download de checklist.

5. Verzorg je ogen

Laat je ogen regelmatig controleren, zodat je ziet wat je doet. Draag je een bril? Zet 'm op en hou hem altijd binnen handbereik, ook 's nachts.

6. Let op je voeten

Loop niet op sokken en vermijd hakken. Je staat steviger in schoenen die je voeten goed omsluiten. Of in pantoffels met profielzolen. Heb je voetproblemen? Pak ze aan, samen met je arts, podoloog of pedicure.

Hulp en begeleiding bij valpreventie

Elk verhaal is anders. Daarom luisteren we eerst, om dan op zoek te gaan naar de gepaste oplossing. Wil je weten op welke tegemoetkomingen je recht hebt? Of wil je graag advies over onze zorgdiensten? Maak gebruik van onze sociale dienstverlening. De maatschappelijke werkers van Helan ondersteunen je bij het invullen van je hulpnoden en geven je advies op maat. Helemaal gratis.

Contacteer ons

Een greep uit ons zorgaanbod

Personenalarmsysteem

Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen. Ook voor je personenalarm bieden we verschillende opties, zodat jouw systeem maximaal bij je actuele noden en je dagelijks leven aansluit.

Meer over personenalarm

 

Advies woningaanpassing

Onze ergotherapeuten geven je gratis en deskundig advies om zo zelfstandig mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Ze bekijken samen met jou welke uitdagingen je ondervindt en zoeken een gepaste oplossing. 

Meer over woningaanpassing

Mobiliteitshulpmiddelen

Heb je door een chronische ziekte, ouderdom of een beperking hulp nodig om je te verplaatsen? Dan kan je via de Vlaamse sociale bescherming een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren. De factuur gaat dan rechtstreeks naar de zorgkas. 

Meer over mobiliteitshulpmiddelen

E-book over ons aanbod thuiszorg

Met onze brede waaier aan diensten bieden wij hulp volledig op maat van jouw dagelijks leven. We geven je graag een overzicht van alle soorten thuiszorg en extra diensten die bestaan om ervoor te zorgen dat je welzijn, comfort en veiligheid thuis verhoogd wordt.

Download het e-book

Langer zelfstandig thuis wonen

Veilig en comfortabel thuis blijven wonen: het kan. Met de juiste steun. Ontdek onze tips en geniet zo lang mogelijk van je eigen, vertrouwde omgeving en van maximaal wooncomfort.

Ontdek onze tips

Voordelen en terugbetalingen

Helan ondersteunt je met interessante voordelen en terugbetalingen. Een greep uit ons aanbod:

Alle voordelen ontdekken

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze Dienst maatschappelijk werk voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Helpper

Hulp nodig bij het koken, winkelen of gewoon nood aan gezelschap? Schakel een helpper in!

Thuisoppas zorgbehoevende

Gezelschap in je vertrouwde omgeving door een vrijwilliger. Ook ter ondersteuning van mantelzorgers.

Thuiszorg

Vertrouw op Helan als je ouder wordt, ziek bent, of tijdelijk zorg nodig hebt. Wij helpen met thuiszorg, zorgmateriaal, administratieve hulp en helder advies.

Zorg aan huis nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.