Blog

Je huis verluchten: een gezonde keuze

De winter staat voor de deur en de torenhoge energieprijzen maken het al een uitdaging om ons huis lekker warm te houden. Maar verlies in je strijd tegen de koude buitenlucht, ook niet de voordelen van verse binnenlucht uit het oog!

Redenen om te verluchten

In een huis gebeurt van alles: er wordt gekookt, geslapen, er leven huisdieren, er komen vrienden eten, je geeft een feestje… kortom: er wordt geleefd. Dit zorgt voor een uitstoot van CO2, vocht en een gevarieerde mix van geuren die in je huis blijven hangen en tot verschillende klachten en problemen leiden:

  • Vochtproblemen

    In een slecht verlucht huis stapelt vocht zich op. Dat kan leiden tot schimmelgroei, wat slecht is voor je huis en gezondheid. Daarnaast zijn mensen die last hebben van astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen extra gevoelig voor een vochtige omgeving. Bij hen kan het zorgen voor klachten als hoofdpijn, hoesten en slijmvorming.

  • Opstapeling van CO2 en schadelijke stoffen

    Mensen en dieren ademen CO2 uit. Daarnaast verzamelen zich al snel ongemerkt andere schadelijke stoffen in je huis. Bijvoorbeeld koolstofmonoxide door een slecht werkende boiler; vluchtige organische stoffen die vrijkomen uit (bouw)materialen of huisstofmijt afgegeven door je dieren. Een slecht verluchte omgeving kan zo zorgen voor klachten als hoofdpijn, ademhalingsproblemen, astma en allergieën. 

  • Slechtere concentratie

    Vervuilde binnenlucht kan ook leiden tot mindere prestaties op school en op het werk. Je verliest namelijk je concentratie als er te weinig zuurstof en veel verontreinigende stoffen in de lucht hangen. 

  • Sneller ziek

    Je raakt gemakkelijker besmet met infectieziekten in slecht verluchte ruimtes.

Verluchtingstips

Door regelmatig te verluchten zorg je dus voor verse zuurstof in huis. Volg daarom deze verluchtingstips zodat je zeker weet dat je huis ook in de winter goed verlucht is: 

  • Zorg er bij het verluchten voor dat de temperatuur in je huis niet onder de 15 °C komt. In een te koud huis ontstaat condensatie, wat op de lange termijn voor vochtproblemen, zoals schimmelvorming, zorgt.
     
  • Verlucht zeker nadat je langdurig in een onverluchte ruimte bent geweest, bijvoorbeeld na een nacht slapen.
     
  • Verlucht de ruimte na een activiteit die voor extra vocht in de lucht zorgt, zoals douchen, koken of de was doen. 
     
  • Hoe vaak je jouw huis moet verluchten hangt af van verschillende factoren: de ligging, de isolatie, de aanwezigheid van een ventilatiesysteem, de temperatuurverschillen, de grootte van de ramen, etc. Verlucht je huis bijvoorbeeld een kwartiertje wanneer je thuiskomt van je werk. 
     
  • Ook een luchtbevochtiger kan helpen om het binnenklimaat gezond te houden.
     
  • In een verwarmde ruimte zal ventileren en verluchten altijd voor energieverlies zorgen. Maar een gezonde binnenlucht is ook erg belangrijk. Om minder energie te verliezen tijdens het verluchten, zet je de verwarming beter lager of even uit.

Het is dus goed om regelmatig de ramen in je huis even wagenwijd open te zetten, maar ongeveer een half uur na het verluchten zijn de positieve effecten al weer verdwenen. Combineer verluchten daarom altijd met een goed ventilatiesysteem of verlucht regelmatig opnieuw

Wist je dat je beter slaapt in een frisse ruimte? Hoeveel weet jij over slaap?

Doe de test

Deel dit artikel

Verder lezen

Tips om te besparen
Blog

Besparen en gezond blijven: dat doe je zo

Het is al een tijdje de dagelijkse realiteit: alles wordt duurder. Bespaar echter niet op je gezondheid. We geven je 7 tips om de beste financiële keuzes te maken op het vlak van zorg en gezondheid.

Podologie
Blog

Wat is podologie? En wat doet een podoloog?

Wie het schoentje past, trekke het aan ... En precies hoe belangrijk een goed passende schoen is voor de gezondheid van je voeten, dat kan een podoloog je in detail vertellen. We vuurden 4 vragen over podologie af op Sylvie Van Giel, voorzitster van de Belgische Vereniging der Podologen.

burn-out herkennen
Blog

Hoe (h)erken je een burn-out bij jezelf?

Het (h)erkennen van een burn-out vraagt een bepaalde kwetsbaarheid naar jezelf. Maar hoe doe je dat?

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.