buitenspelen
Blog

Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van je kind

Kampen maken, in bomen klimmen of fietsen. De buitenlucht doet wonderen voor je kind. Zo is buitenspelen niet alleen gezond, maar stimuleert het ook de ontwikkeling van je kroost. Bovendien worden ze er nog vrolijk van ook. Hop, naar buiten dus!

4 keer een positieve impact

In een stad wonen, een overvolle agenda of de aantrekkingskracht van een beeldscherm zorgen er soms voor dat kinderen binnen blijven. Jammer, want buitenspelen heeft een enorme positieve impact op hun algemene welzijn. En dat op 4 belangrijke vlakken:

Fysieke gezondheid

De frisse buitenlucht is gezond, daar bestaat geen twijfel over. Bovendien krijgt je kind alle ruimte om zijn of haar energie ongebreideld op de wereld los te laten. Dat is niet alleen superleuk, maar ook goed voor het uithoudingsvermogen. En wist je dat je kind door te klimmen, springen en rennen ook zijn motorische ontwikkeling traint? Koprollen maken, evenwicht houden op een balk, ballen vangen en gooien, … Hoe meer je kind kan oefenen, des te beter het allemaal lukt.

Cognitieve ontwikkeling

Kampen bouwen, rollenspellen spelen, fantasie gebruiken, … Kinderen slaan alle informatie uit hun omgeving op om ze later als verworven vaardigheden te gebruiken. Buiten krijgt je kind volop de kans om nieuwe dingen te bedenken en naar oplossingen te zoeken. Ze leren logisch denken, wat aan de basis ligt van latere technieken om te leren. Bovendien vertonen kinderen die vaak buiten spelen een grotere focus en minder hyperactief gedrag.

Sociale vaardigheden

De ideale plaats om nieuwe vriendjes te maken? Inderdaad, buiten. In de speeltuin, het park of op kamp krijgt je kind volop kansen om nieuwe sociale contacten leggen. Door samen te spelen, leren ze hun eigen emoties en die van anderen beter herkennen en daar gepast op reageren. Zich inleven, conflicten oplossen en samenwerken dragen bij aan de sociale vaardigheden van je kind.

Emotioneel welzijn

Door buiten te spelen blijft je kind gezond, kan hij of zij uitblinken in een sport of een andere vaardigheid en zijn er vriendjes in overvloed. Het zal je dan ook niet verbazen dat je kind gelukkiger wordt van zoveel voordelen. Hun energie krijgt een uitlaatklep en ze voelen dat ze ergens deel van uitmaken. De kans dat je kind stabiel gedrag vertoont, zelfs in moeilijke situaties, wordt groter naarmate ze hun andere vaardigheden vlot hebben kunnen ontwikkelen.

Avontuurlijke kampen

Jouw kind of tiener heeft energie in overvloed? Met Heyo trekken ze eropuit! Ontdek creatieve kampen dichtbij huis en zonder overnachting voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Of duik in het ruime aanbod vakantiekampen voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar in binnen- en buitenland. Plezier gegarandeerd!

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een ervaring om naar uit te kijken, maar voordat je vertrekt zijn er ook een aantal praktische zaken die je moet regelen. Wat doe je bijvoorbeeld met je ziekteverzekering? Moet je een ziekteverzekering afsluiten in het land waar je studeert of ben je tijdens je studie in het buitenland ook verzekerd met je Belgische verzekering?

Blog

Hoe regel je het ziekenfondsdossier van je kinderen bij een echtscheiding?

Een echtscheiding is geen vrolijke gebeurtenis. Bovendien komt daar ook nog eens heel wat papierwerk bij kijken. Niet alleen je algemene administratie, maar ook je ziekenfondsdossier, en dat van je kinderen, moet worden aangepast.

Blog

Veilig met de fiets naar school

Het is als automobilist opletten geblazen voor fietsers op de weg. Omgekeerd telt dit natuurlijk ook. Ondanks de vele campagnes zijn nog steeds 8 tot 9% van de dodelijke verkeersslachtoffers fietsers. Zo gaan je kinderen veilig met de fiets naar school.

meisje met migraine
Blog

Migraine: meer dan hoofdpijn alleen

Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.