Blog

Zet een lui oog weer aan het werk

Je kent het wel, een kind dat rondloopt met een grote pleister op één van zijn ogen. Dit kind heeft waarschijnlijk een lui oog. Dit kan al op zeer jonge leeftijd ontstaan, wanneer het oog nog niet voldoende ontwikkeld is. Maar ook zo’n vier op honderd volwassenen hebben een lui oog, het is dus een aandoening die vaak voorkomt.

Wat is een lui oog?

Een lui oog of amblyopie is de frequentste oorzaak van een verminderd zicht bij een kind. Het kan al op een zeer jonge leeftijd ontstaan en gaat niet vanzelf over. Bij het kijken verenigen de hersenen twee afzonderlijke beelden tot één beeld. Als er tussen deze beelden een verschil in sterkte optreedt, ontvangen de hersenen dus twee beelden die niet even scherp zijn. Gevolg: de hersenen schakelen het afwijkende oog uit, waardoor het zich niet goed kan ontwikkelen. Een belangrijke oorzaak van een lui oog is scheelzien. Download ook ons e-book over oogproblemen.

Zet een lui oog weer aan het werk

Als je merkt dat je kind een lui oog heeft, is het belangrijk om dit oogprobleem zo snel mogelijk te behandelen. Want hoe vroeger de behandeling gestart wordt en hoe consequenter deze wordt aangehouden, des te beter de uiteindelijke gezichtsscherpte zal zijn. Een lui oog kan tot een leeftijd van 8 à 10 jaar achteruit gaan. Tot deze leeftijd is het dus aangeraden om extra waakzaam te zijn.  

Het dragen van een pleister op het goede oog is de beste behandeling. Hierdoor wordt het luie oog gestimuleerd om alsnog visuele signalen op te vangen. Sommige kinderen zullen voor de behandeling de ganse dag een pleister moeten dragen, bij anderen volstaan enkele uren. De tijdsduur wordt bepaald aan de hand van de gezichtsscherpte van het luie oog. Hoe lager de scherpte, hoe langer het goede oog moet worden afgeplakt. Na verloop van tijd kan het aantal uren worden afgebouwd, om uiteindelijk tot het beste resultaat en scherptezicht te komen. Bij sommige kinderen zal ook een bril worden voorgeschreven.

Verzorg je ogen 

Lees ook meer over de wettelijke terugbetaling voor brilglazen.

Alles wat je moet weten over oogproblemen

Wil je meer weten met welke oogproblemen je te maken kunt krijgen? Download ook ons e-book over oogproblemen. Met ons e-book over oogproblemen geven we graag een overzicht van de voornaamste oogproblemen en bijhorende symptomen.

Welke oogproblemen kunnen optreden? 

Lees er alles over in ons e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

EHBO bij kinderen
Blog

EHBO bij baby's en kinderen

Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wat doe je als je kindje zich verslikt? En wanneer zoek je hulp?

Blog

Adoptieverlof, fijne tijd om samen een band op te bouwen

Proficiat met de komst van je kindje! Je hebt recht op adoptieverlof. Helan helpt je om je kind te verwelkomen met een adoptiepremie en andere voordelen en terugbetalingen.

Blog

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.

Blog

Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing

Het kan gebeuren. Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je bent met andere woorden bijziend én verziend. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril.