
Loose parts, wat is dat?
Geschreven door Dagmar Ghyselincks
Pedagogisch coach bij Helan Kinderopvang
Kinderen mogen dozen vol speelgoed hebben, toch blijven ze mateloos gefascineerd door steentjes, kartonnen dozen, dopjes, blaadjes, pluimpjes, … Deze materialen uit de natuur of uit ‘de echte wereld’ noemen we ‘Loose Parts’ of ook wel ‘open-eindmateriaal’.
Wat is loose parts?
Loose parts zijn losse voorwerpen waarmee kinderen spelen zonder een vast doel, en dat maakt het net zo boeiend. Kinderen kunnen de materialen combineren, bewegen, verplaatsen en soms ook veranderen van vorm.
Omdat er geen vast doel is, stimuleert dit hun denkproces en zelfvertrouwen. De kinderen gebruiken hun fantasie en verbeelding, zonder spelregels, en dus zonder goed of fout. Vandaag kan een rieten mandje een hoed zijn en morgen een kommetje. Alles kan en alles mag!
Waarom is spelen met loose parts waardevol?
Thuis aan de slag met loose parts?
In de opvang zien we elke dag de kracht van loose parts. Ook jij kan ermee aan de slag. Ga eens samen op ontdekking in de kast of maak een wandeling in het bos. Loose parts vind je overal!
Hier alvast wat inspiratie:
Verzamel ze in een mandje of doos waar je kind bij kan en kijk hoe het ermee speelt. Van daaruit kan je zaken toevoegen. Uit ervaring weten wij dat dingen in iets steken en uitgieten een topactiviteit is.
Ga zelf op avontuur door een kartonnen doos in de ruimte te leggen en te kijken wat je kind ermee doet. En wat gebeurt er als je er iets bijlegt?
Veel ontdekkingsplezier!
Deel dit artikel
Tags
Baby Kinderopvang Kleuter TipsVerder lezen
Laat je kind bewegen!
Vlaamse kinderen brengen gemiddeld 6 à 9,5 uur zittend door. Dat komt neer op maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Al dat zitten op tijd en stond doorbreken is essentieel om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.
Zo bereid jij je kleintje voor op warme zomerdagen
Warme dagen vragen om meer dan enkel wat zonnecrème en veel drinken. Zeker met kinderen want zij hebben naast verzorging ook entertainment nodig. Gelukkig weten Amelie en Sarah, twee collega’s van Helan Kinderopvang, raad.
Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang
Onze vrijwilligers maken het verschill. En daar zijn we dankbaar voor. Ontdek snel hoe we hen daarvoor in de watten hebben gelegd.
Hoe stimuleer je je kind tot een gezonde zelfwaardering?
Onderzoek wijst uit dat warme, ondersteunende relaties met de ouders, een leerkracht of vrienden bijdragen tot een gezonde zelfwaardering. Hoe kan je een gezond zelfbeeld bij je kind stimuleren?