Blog

Wat is 'minder zitten' en 'genoeg bewegen'?

Wat is ‘minder’ zitten precies? Wanneer ben je goed bezig? En hoe vaak kun je beter wat intensiever bewegen, of sporten? Niets dan goed nieuws op dit front: kleine aanpassingen in je levensstijl maken snel een groot verschil voor je gezondheid.

Minder stilzitten

Wil je een gezonder leven met minder zitten? Probeer dan vooral het lange stilzitten (of sedentair gedrag) te beperken. Ook al ben jij bij momenten heel actief of sportief, dan nog is lang stilzitten niet goed voor je gezondheid. Let er dus op dat je het zitten onderbreekt als je bijvoorbeeld op de computer werkt, op internet surft, tv kijkt of met de auto rijdt. 

Zo ben je goed bezig: 

Je totale zittijd verminderen, en je zittijd om het half uur onderbreken is voor iedereen een goede richtlijn om naar te streven.  

  • Zit niet langer dan 8 uur per dag stil.
  • Onderbreek het zitten elk half uur.
  • Wissel zitten, rechtstaan, en rondstappen zo veel mogelijk af. 

Genoeg bewegen

Wat betekent ‘genoeg bewegen’ eigenlijk? Hoeveel beweging genoeg is voor jou, hangt af van je leeftijd en je algemene lichamelijke conditie. De bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven vertelt je hoeveel je het best beweegt om gezond te blijven.

Soorten beweging:

  • Lichte intensiteit: Je zit niet stil. Bijvoorbeeld: rechtstaan, rustig wandelen.
     
  • Matige intensiteit : Je hartslag verhoogt lichtjes en je ademhaling versnelt wat. Bijvoorbeeld:  wandelen, poetsen, dansen, rustig fietsen, lichte voorwerpen heffen,…
     
  • Hoge intensiteit: Je leeft je intens uit, je ademhaling en hartslag versnellen en je zweet. Bijvoorbeeld: snel fietsen, lopen, voetballen, fitnessen, joggen, aerobics, …

Wist je trouwens dat je een Beweegbonus krijgt van Helan als je meer beweegt?

De combinatie-truc

Om écht gezond bezig te zijn, werk je best op beide fronten: je zit minder en je beweegt genoeg. Is dat voor jou wat veel tegelijk? Wees niet te streng voor jezelf. Richt je eerst op het zitten, en probeer zo vaak mogelijk je zittijd te onderbreken. Mik niet te hoog en evolueer op je eigen tempo naar een gezondere levensstijl: elke stap telt!

Doe de Zittest! 

Zit jij te veel stil? Doe de Zittest, schrijf je in voor een begeleidingsplan op maat van je beweegprofiel en wij helpen je in 4 weken uit je stoel! 

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging?

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

vrouw met baby
Blog

Beweegadvies voor je baby

Wist je dat je baby al vanaf de geboorte heel wat beweging kan gebruiken? Ontdek het beweegadvies voor je baby van 0-6 maanden en vanaf 6 maanden.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.