Blog

Je gaat te hard: focus niet alleen op je doel

Je wil gezonder eten, maar geeft het snel weer op na een veel te streng dieet... Je begint intensief te sporten, loopt een blessure op en stopt er dan maar mee... Je stort je té overmoedig in een té ambitieus project. Herkenbaar? Dan ga jij misschien wel te hard in jouw goede voornemens. Focus je minder op je doel én meer op de weg naar je doel.

Grote doelen, grote verwachtingen

Je wil een gezonder lichaam, succes op het werk en daarbij ook genoeg vrije tijd voor je gezin, vrienden en familie. Is het belangrijk grote doelen te stellen om je jouw goede voornemens vol te houden? Neen, de focus op je doel(en) is niet de enige weg naar succes.

Word verliefd op de methode

Het is moeilijk je kleine stappen vol te houden wanneer je grootse doelen nastreeft, grootse veranderingen verwacht en ze niet te zien krijgt. Vooruitgang is jammer genoeg niet lineair. En jouw moeite zal niet plotsklaps zichtbaar zijn. Focus daarom liever niet op jouw doelen, maar op methoden. Bouw voor jezelf een systeem van gewoontes in, die niet te veel moeite kosten en makkelijk uitvoerbaar zijn. Want daarin zit net de winst om vooruitgang te boeken. Jouw doel geeft slechts de richting aan.

Bijvoorbeeld: Het is jouw doel om de wasmanden niet te laten overlopen met vuile was. Focus je je op de overvolle wasmanden, dan pak je ze aan wanneer ze weer ontploft lijken. Bouw je echter een gewoonte in om elke maandag de witte was te wassen en de sportkleren en ondergoed op donderdag, dan zal je wasmand op lange termijn niet meer uitpuilen.

Geniet van elke stap

Door je focus te verleggen van het doel naar de methode stel je ook jouw geluk niet uit tot je die mijlpaal behaalt. De gedachte: als ik er zo uitzie zal ik gelukkig zijn klinkt misschien herkenbaar. Maar door te wachten op het geluk bij het behalen van die mijlpaal, krijgt enkel je toekomstige “ik” kans op geluk. En dat is oneerlijk.

Probeer verliefd te worden op de weg naar je doel. Geniet oprecht en intens elke keer van het toertje rond je huis, of het stukje fruit als dessert. En stel je geluk niet uit.

 

Heleen helpt jou met tips, schouderkopjes en af en toe een duwtje in de rug je goede voornemens vol te houden.

Ga klein met Heleen

Herbekijk het webinar!

Iets doen aan je voeding, beweging, slaap of mentale gezondheid? Het geheim is: gewoon beginnen. Met die eerste kleine stap. In dit webinar legt psycholoog & coach Cedric Arijs je uit hoe je jouw voornemens wel volhoudt.
 

Herbekijk het webinar

Verder lezen

Blog

Je wil te veel: een beetje is al heel wat!

Trap jij ook in de valkuil te veel tegelijk willen? Ga klein. Ook met kleine stapjes kan je gezonde veranderingen maken.

Blog

Je wil het te goed doen: streef niet naar perfectie

Je bent toch niet vroeger gaan slapen en het lukte niet om gezond te eten, hoewel dat je voornemens zijn. En dan laat je prompt al je voornemens helemaal los. Jij doet alles graag perfect, of je doet helemaal niks. Er is geen middenweg. Streef niet naar perfectie, maar hou rekening met een marge voor fouten.

podcasts mentale gezondheid
Blog

Podcasts over mentale gezondheid

Omgaan met negatieve gevoelens of gewoon weten dat je niet alleen bent? Leg je oor te luisteren bij experts én lotgenoten.

Blog

Claudine testte uit of meer beweging haar beter doet slapen

Claudine heeft een zittende job en gaat te laat slapen. Ze probeert nu meer te bewegen overdag in de hoop dat dit helpt om ’s avonds sneller haar bed op te zoeken.