Blog

Hoe kan je jezelf masseren?

Een massage zorgt voor het vrijkomen van het hormoon oxytocine. Dat zorgt ervoor dat je het lekker warm krijgt én dat je beter bestand bent tegen stress. We geven je een aantal eenvoudige massagetechnieken die je alvast op jezelf kunt toepassen.

Heb je niemand ‘bij de hand’ voor een ontspannende massage? Hieronder vind je een aantal eenvoudige massagetechnieken die je op jezelf kan gebruiken. Kies om te beginnen een rustige plaats uit en geniet van een ‘automassage’! 

Vóór de massage

  • Zet rustige muziek op
     
  • Kies een goede massage-olie die bij je past: arnica, calendula, lavendel, ... 
     
  • Draag losse kledij
     
  • Neem een half uur voor de massage geen stevige maaltijd meer
     
  • Stretch je handen: wrijf ze over elkaar, schud ze, beweeg ze een paar keer naar links, daarna naar rechts

Masseer je handen

Dompel je handen in een kom warm water met zeep (warm, niet heet). Masseer zachtjes je handpalmen door met je duim over je hele handpalm te drukken. Knijp daarna zacht met duim en wijsvinger in elke vinger, van je handpalm naar je vingertop toe. Spoel en droog je handen.

Masseer je hoofdhuid

Doe alsof je je haar wast. Masseer met gekromde vingers de hoofdhuid van het achterhoofd en de zijkanten van het hoofd. Doe dit enkele keren. Laat je aandacht volledig meegaan met je masserende handen.

Masseer je nek

Strijk voorverwarmde olie over je nek en schouders. Herhaal deze bewegingen enkele keren. Plaats je wijsvinger en duim op de haargrens achterop je hoofd. Kneed de spieren van boven naar beneden. Buig het hoofd daarna lichtjes voorover en kneed met je hele hand de spieren in je nek. Doe dit opnieuw van boven naar beneden.

Masseer je buik

Neem voorverwarmde olie en strijk dit gelijkmatig en ritmisch open over je hele buik. Plaats een hand aan de ene zijde van je buik en je andere hand aan de andere zijde van je buik. Beweeg met lichte druk beide handen in tegenovergestelde richting. Herhaal en schuif geleidelijk naar je borst toe. Maak zachte draaibewegingen met je volle handen over je hele buik. Herhaal een paar keer.

Masseer je voeten

Warm je ene voet op door over de hele voet te strijken met volle handen. Gebruik hiervoor voorverwarmde olie. Masseer je voet stevig met wrijfbewegingen. Maak daarna met je duim kleine drukkende draaibewegingen over je voetzool. Plaats je twee handen rond je voet en breng je handen zachtjes naar elkaar toe, alsof je je voet wringt. Beweeg teen per teen zachtjes naar voor en naar achter en draai in kleine bewegingen in beide richtingen rond. Sluit af door lichtjes te trekken aan iedere teen. Herhaal alle bewegingen bij je andere voet.

Na de massage

  1. Sta rechtop en adem diep in. Terwijl je langzaam uitademt, overloop je met beide handen je lichaam, van top tot teen.  Herhaal tweemaal. 
     
  2. Spoel de handen en armen af na de massage. 
     
  3. Na de massage, drink voldoende water op kamertemperatuur of kruidenthee. 
     
  4. Na de massage, vermijd koffie, alcohol of chocolade. 

Let op voor massages tijdens de zwangerschap. Oefen geen aanhoudende druk uit op de buik en onderrug. Sommige massage-oliën  zijn niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vraag daarom eerst raad aan uw arts, verloskundige of gynaecoloog.

Deel dit artikel

Tags
Stress

Verder lezen

gestreste man
Blog

Hoe ga je om met stress en angst? Klinisch psycholoog geeft tips

Het coronavirus is een onzichtbare vijand die ons ongelooflijk veel stress en angst bezorgt. Angst om ziek te worden. Maar ook om onze job of onze relatie te verliezen. Koen Lowet, hoofd van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen, maakt zich dan ook zorgen over de weerslag van die stress op onze mentale gezondheid.

balans mentale gezondheid
Blog

11 tips voor een betere balans in je leven

De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hoe leer je jezelf om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen? Deze 11 tips helpen je om je leven meer in balans te brengen.

Blog

Stress, het overkomt ons allemaal

Stress is niet altijd negatief. Een gezonde portie stress hebben we net nodig om te overleven. Maar wat als de stress je te veel wordt en te lang aanhoudt? Ontdek hoe je stress proactief kunt aanpakken.

Blog

Invloed van stress op je spijsvertering

Plankenkoorts, een knappe vrouw of man die je pad kruist, verdriet om een overlijden van een goede vriend(in) … Stress, verliefdheid en intens verdriet zijn totaal verschillende emoties, maar toch hebben ze een gelijkaardig effect op ons maag-darmsysteem. Hoe komt het toch dat onze hersenen zo’n indrukwekkend effect nalaten op onze darmen en vice versa: hoe beïnvloedt de spijsvertering de manier waarop we ons voelen?