Blog

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

Heb jij behoefte aan iemand om mee te praten of heb je nood aan psychologische hulp? Dan kan een psycholoog of psychiater uitkomst bieden. Weet je niet zeker bij wie jij het beste terecht kunt voor hulp? Lees hieronder wat juist het verschil is tussen een psycholoog en een psychiater.

Een psycholoog of toch een psychiater?

Een psycholoog en een psychiater kunnen hulp bieden als je nood hebt aan geestelijke of emotionele begeleiding. Vaak doen ze dit door middel van gesprekstherapie. Je kan bijvoorbeeld bij een psycholoog of psychiater terecht als je last hebt van een chronische ziekte, kampt met een verslaving of depressie. Er is echter een belangrijk verschil tussen wat een psycholoog en wat een psychiater mag doen.

Dit doet een psycholoog

Sinds 1993 mag iemand zich in België enkel nog psycholoog noemen als hij of zij staat ingeschreven op de lijst van Psychologencommissie. Hiervoor moet je beschikken over het juiste diploma (meestal een Master in de psychologie), eventueel aangevuld met relevante werkervaring.

Een psycholoog kan een diagnose stellen, maar mag geen medicatie voorschrijven. Daarvoor zal hij je doorverwijzen naar een psychiater of je huisdokter.

Zo kan een psychiater je helpen

Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd en heeft zich daarna gespecialiseerd in de psychiatrie. Een psychiater mag diagnoses stellen en medicatie voorschrijven en behandelt daarom vaak mensen met meer complexe of zware psychiatrische stoornissen.

Verschillende vormen van therapie

De werkwijze van een psycholoog of psychiater hangt af van de therapievorm waarin hij of zij gespecialiseerd is. Veel voorkomende vormen van therapie zijn:

  • Contextuele therapie: bij contextuele therapie gaat het niet enkel om de emoties, het gedrag en de gebeurtenissen in het leven van de cliënt. Er wordt ook gekeken naar de context en de wisselwerking tussen de context en de cliënt.
     
  • Cognitieve- en gedragstherapie: bij deze vorm van therapie helpt de psycholoog je om de manier waarop je over dingen denkt te veranderen, wat weer invloed heeft op je gedrag. De verandering van je gedragingen kan vervolgens een positieve invloed hebben op je emoties of beleving.
     
  • Cliëntgerichte therapie: bij deze vorm van therapie bepaalt de cliënt welke kant de therapie opgaat. Het draait hierbij om de inzichten van de cliënt. De psycholoog of psychiater luistert vooral, vat dingen samen en helpt bij het verhelderen van bepaalde zaken.
     
  • Psychoanalyse: psychoanalyse is een intensief en langdurig proces. Hierbij wordt de persoonlijkheidsstructuur van de cliënt geanalyseerd. Het onderbewuste niveau speelt hierin een belangrijke rol.

Terugbetaling bij de psychiater en psycholoog 

De wettelijke ziekteverzekering voorziet een terugbetaling van eerstelijns psychologische zorg en van consultaties bij de psychiater. Je betaalt zelf nog enkel het remgeld.

Kinderen, jongeren en volwassenen die klant zijn van Helan Ziekenfonds komen daarnaast in aanmerking voor een terugbetaling van 10 euro per sessie voor maximum 12 sessies per jaar. Lees meer over dit Helan-voordeel.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Zo herken je de symptomen van een depressie

Steeds meer mensen worden getroffen door een depressie. Volgens cijfers van Geestelijk Gezond Vlaanderen krijgt maar liefst 20 procent van de Belgische vrouwen en 10 procent van de mannen in hun leven te maken met een depressie. En ook bij jonge mensen, zoals bij studenten, komt depressie steeds vaker voor.

Blog

Wat als je kind denkt aan zelfmoord

Een kind dat aan zelfmoord denkt zet het leven op losse schroeven. Het leven van het kind zelf, maar ook dat van de ouders en het hele gezin. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Blog

De Helan Luisterlijn geeft ook gehoor aan relationele problemen

Veel koppels hebben het vandaag razend druk met werk, de opvoeding van de kinderen, het huishouden, vrienden en familie bezoeken, vakanties boeken... Als al deze zaken geregeld en gepland zijn, dan pas komt de eigen partnerrelatie aan bod.

Blog

Omgaan met angst om je gezondheid

Misschien heb je wel angst of stress, omdat je niet ziek wil worden. Je gaat hierdoor anders leven. De psychologen van de Luisterlijn van Helan geven advies.