Blog

Wat betekent het om bijziend te zijn?

Als je bijziend bent, dan kun je goed zien van dichtbij. Voorwerpen die zich in de verte bevinden, zie je wazig. Maar wat is bijziendheid nu juist? Hoe komt het dat je bijziend wordt? En hoe kun je bijziendheid verhelpen?

Ken je dat gevoel als je de krant leest, een verkeersbord ziet of door je Facebook scrollt? Je knijpt je ogen dicht tot spleetjes en je kunt pas scherp zien wanneer je het van dichterbij bekijkt. Ondervind je problemen bij dagdagelijkse bezigheden doordat je dingen in de verte niet duidelijk kunt zien, dan ben je wellicht bijziend. Misschien is het wel tijd voor een bril. In dat geval kun je rekenen op Helan, want wij voorzien een terugbetaling op brilglazen!

Wat is dat juist, bijziend?

Laten we eerst even het beeld van een normaal functionerend oog schetsen. Het beeld dat je ziet wordt gevormd op je netvlies. Via verschillende zenuwprikkels gaat dat beeld van je netvlies naar je hersenen. In je grijze massa worden de beelden van de twee ogen vervolgens samengevoegd en krijg je perspectief en dieptezicht. Bijziendheid zorgt ervoor dat het beeld niet op het netvlies valt, maar voor het netvlies. Maar om scherp te zien moet het beeld exact op je netvlies vallen. Bij bijziendheid is dit niet het geval en zie je in de verte onscherp. Breng je het voorwerp dichter bij je oog, dan zie je wel scherper omdat het beeld daardoor op je netvlies valt. De ernst van je bijziendheid wordt gemeten tijdens een oogtest. Dit hangt nauw samen met de afstand vanaf wanneer je zicht onscherp wordt. 

Hoe komt het dat je bijziend wordt?

Als je bijziend bent, dan is je oog te lang. Daardoor valt het beeld dus voor je netvlies. Ja, je oog kan dus groeien. Dit kan (onder andere) doordat je lange tijd van (te) dichtbij naar dingen gaat kijken. Als je bijvoorbeeld altijd de krant leest op zo’n 10 centimeter voor je ogen, gaan je oogspieren verkrampen omdat ze gedurende een lange periode intensief gebruikt worden. Je oog gaat dan groeien in de lengte om het deze spieren gemakkelijker te maken. 

Wat moet je doen als je bijziend bent?

Als je bijziend bent, kun je best zo snel mogelijk maatregelen nemen. Maak dus een afspraak bij de oogarts en doe een test om te ontdekken of je al dan niet bijziend bent. Zo kom je te weten of je nood hebt aan een bril. Een bril is echt wel noodzakelijk voor mensen die bijziend zijn. Doordat je een bril draagt, geef je je ogen voldoende rust. Doordat ze die rust krijgen, gaan ze minder snel verslechteren. Als je bijziend bent, dan krijgt je bril negatieve glazen. 

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling. 

Wil je weten welke oogkwaaltjes je in verschillende levensfases kunt krijgen? Of kun je niet kiezen tussen een bril, lenzen of een oogcorrectie?

Welke oogproblemen kunnen optreden? 

Lees er alles over in ons e-book

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing

Het kan gebeuren. Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je bent met andere woorden bijziend én verziend. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril.

Blog

Nood aan een oogtest?

Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Want ook je ogen veranderen doorheen de jaren. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.

Blog

Wat betekent het om verziend te zijn?

Ondervind je de laatste tijd problemen met lezen? Van ver zie je alles nog haarscherp maar van dichtbij gaat het wat moeizamer. Dan is het mogelijk dat je verziend bent. Als je wilt weten wat dat juist is en hoe dat komt, lees dan zeker verder.

Blog

Deze oogaandoeningen komen het vaakst voor

Je ogen gebruik je vanaf het moment dat je opstaat tot het ogenblik waarop je in slaap dommelt. Als er iets mis is met je zicht, merk je dat vrijwel meteen. Er zijn verschillende oogaandoeningen die kunnen optreden. En de ene oogaandoening is al makkelijker te genezen dan de andere. We sommen hieronder even kort de meest voorkomende op.