Gezond leven

Gezondheidscoaches

Heb je al gehoord van de Vlaamse Vereniging Gezondheidscoaches (VVGC)? Een uitstekend initiatief waar Helan helemaal achter staat. Want via deze beroepsvereniging kun je je beschermen tegen de wildgroei aan coaches ... of zelfs charlatans! Weet ook dat je perfect kunt rekenen op de terugbetaling voor je diëtist.

Van ziekenfonds naar gezondheidsfonds

Ziekenfondsen gaan momenteel een grondige gedaantewisseling door: ze evolueren naar een gezondheidsfonds. Wat dit concreet betekent? Als lid kun je meer en meer rekenen op gezondheidscoaching en informatieverstrekking. Daarnaast zitten de verschillende ziekenfondsen ook vaker samen om gemeenschappelijke acties uit te werken. Kortom, je ziekenfonds is vandaag veel meer dan enkel een uitbetalingsinstelling van dokterskosten of een vervangingsinkomen.

Nood aan gezondheidsprofessionals

62 % van de Belgen geeft aan regelmatig stress te ervaren, en meer dan 120.000 mensen zitten al langer dan een jaar thuis. Een gezonde levensstijl kan veel problemen voorkomen, en daarbij kan de ondersteuning door een professional van cruciaal belang zijn.

“Met een preventieve aanpak kunnen mensen echter tot 40% gezondheidswinst boeken. Hoog tijd dus om in te zetten op gezondheid en lifestyle. Hierbij kunnen gezondheidscoaches een belangrijke rol spelen, door zowel met individuen als groepen te werken rond voeding, beweging, slaap, ontspanning, stressreductie, enzovoort”, zegt Evelyn Verlinde van de Vlaamse Vereniging Gezondheidscoaches (VVGC). Een organisatie waar Helan helemaal achter staat, meer nog: volop steunt!

Lynn Pellens Expert Gezondheidspromotie Helan

We waren van bij de start helemaal mee met het initiatief. We staan er dan ook ten volle achter. Zo kunnen we immers onze klant beschermen tegen de wildgroei aan coaches en charlatans.

Een kwaliteitslabel tegen ‘wildgroei’

Door het succes van gezondheidscoaches ontstaat ook een explosie aan ‘professionals’, zodat kwalitatieve dienstverlening niet langer een garantie is. Vandaar dus de bestaansreden van de VVGC. Met het kwaliteitslabel krijgen zowel klanten als organisaties voortaan de grootste transparantie en kwaliteit.

Evelyn Verlinde VVGC

Door specifieke opleidings- en kennisvoorwaarden te stellen voor toetreding, het hanteren van een kwaliteitslabel voor het beroep, het organiseren van permanente vormingen én door evidence-based te werken.

Terugbetaling

Ook Helan neemt gezondheidscoaching op in het aanvullend ledenvoordeel, en komt tussen in de prestaties van geaccrediteerde gezondheidscoaches of een diëtist

Al een tijdje op de juiste weg …

Wist je dat Helan al lang bezig is met deze nieuwe aanpak? Via een veelzijdig aanbod, gerichte service en uitgebreide ervaring in de sector, helpen we leden - jong en oud, gezond en ziek - zo gezond, comfortabel en autonoom mogelijk in het leven te staan. En dan zijn preventie en gezondheidsadvies uiteraard een must!

Bovendien doen we er alles aan om alle administratieve processen zo veel mogelijk te vereenvoudigen: dat bespaart je tijd en moeite, denk maar aan Mijn Helan. Op die manier kunnen wij vervolgens de rol opnemen die de overheid van ons vraagt. 

Deel dit artikel

Verder lezen

1 op de 2 Belgen heeft overgewicht

Zwaarlijvigheid of obesitas is overal ter wereld een groot probleem voor de gezondheidszorg. Ook in België werpt obesitas steeds meer gewicht in de schaal, vaak door een combinatie van ongezonde voedingsgewoontes en te weinig lichaamsbeweging. Maar liefst 1 op de 2 Belgen heeft overgewicht.

Tips van de diëtist

We gaan vaak naar een diëtist als we wat kilootjes willen verliezen. Maar een diëtist helpt je niet alleen om te vermageren. Ook voor gezond en evenwichtig voedingsadvies kun je bij een diëtist terecht.

Leer je kind alles eten

Dat kinderen hun neus optrekken voor bepaalde voedingsmiddelen is niets nieuws. Dat betekent echter niet dat je kroost niet kan wennen aan nieuwe smaken. Met de juiste tips kun je je kind namelijk van alles leren eten!

Wat is een gezonde buikomtrek?

Staar jij vooral naar het scherm van je weegschaal in de badkamer? Dan is het de hoogste tijd om ook eens elders te kijken. Naar de omtrek van je buik, bijvoorbeeld. Te veel vet ter hoogte van de buik blijkt immers een bron te zijn van allerlei kwaaltjes. Ontdek hier hoe je je buikje binnen gezonde limieten houdt.