Gezond leven

Een uitstrijkje, wij doen het. En jij?

Ben je een vrouw tussen 25 jaar en 64 jaar? Dan is het belangrijk om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen bij je huisarts of gynaecoloog. Is het bij jou al meer dan 3 jaar geleden, dan krijg je een uitnodiging.

Een uitstrijkje om de 3 jaar

3 jaar zijn zo voorbij, dat weten we. We hebben het allemaal druk en zijn goed in het vinden van excuses om dat uitstrijkje toch nog maar even uit te stellen. Maar van uitstel kom vaak afstel. Misschien heb je er ook helemaal geen zin in en kijk je er tegenop. Het is inderdaad niet het meest aangename onderzoek, maar dat mag je niet tegenhouden om het te laten doen. Dit onderzoek is te belangrijk voor je gezondheid.

Vertel daarom eerlijk aan je arts dat je wat ongerust of nerveus bent voor het uitstrijkje. Dan kunnen jullie samen bekijken om het onderzoek aangenamer te laten verlopen. Laat dus zeker een uitstrijkje nemen. Want tijdig opsporen is belangrijk. Ook als je gevaccineerd bent tegen HPV is dit driejaarlijks onderzoek nodig. 

Waarom een uitstrijkje? 

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Afwijkende cellen kunnen opgespoord worden voordat ze kankercellen worden. Een uitstrijkje is met andere woorden de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker.

Het bevolkingsonderzoek moedigt daarom vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Als de ziekte of het risico erop tijdig wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.
Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje afwijkend is?

Enkele weken na het uitstrijkje ontvangt je arts het resultaat. Als er afwijkende cellen gevonden werden, is bijkomend onderzoek nodig. Mogelijk maakt dit je ongerust? Bespreek het zeker met je arts.

Als er lichte afwijkingen gevonden worden, krijg je meestal het advies om na 6 en 12 maanden een vervolguitstrijkje te laten nemen. Je arts controleert dan of de afwijkende cellen verdwenen zijn. Als de afwijkende cellen niet verdwijnen, is bijkomend onderzoek nodig.

Als je uitstrijkje ernstig afwijkende cellen bevat, dan word je doorverwezen voor bijkomend onderzoek. 

De kans dat je echt baarmoederhalskanker hebt, is klein. Vaak gaat het om een voorstadium dat vrij eenvoudig kan worden behandeld. In dat geval wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Wanneer was mijn laatste uitstrijkje?

Wellicht weet je niet meer exact wanneer nu weer je laatste uitstrijkje was. Maar geen nood, je kan die info makkelijk terugvinden:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. 
Inloggen kan met je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

En het vaccin tegen HPV? 

De Vlaamse overheid biedt alle jongens en meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Lees meer over het HPV-vaccin.

Meer info

Lees meer over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 

Deel dit artikel

Verder lezen

Wat na kanker?

Er bestaat veel informatie over kanker zelf en hoe deze ziekte te overwinnen of te voorkomen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker?

Wat is kanker?

Wat gaat er precies mis in je lichaam als je kanker krijgt?

7 op 10 belgen vrezen kanker te krijgen

7 op de 10 landgenoten denken ooit geconfronteerd te zullen worden met kanker. Gelukkig is er ook optimisme: 60% gelooft de ziekte ook te kunnen overwinnen. Dat blijkt uit de derde ‘KankerBarometer’ van farmabedrijf MSD Belgium. Risico op kanker over

Optimale tandzorg voor kankerpatiënten

Je kunt er niet omheen: kanker is een levensveranderende diagnose. Zelfs voor mensen die de ziekte achter zich kunnen laten … Want ondanks de veelbelovende resultaten is chemotherapie best ingrijpend voor het lichaam. Zo’n intense behandeling brengt immers niet alleen schade toe aan kankercellen, maar ook aan organen en lichaamsdelen, waaronder het gebit. En dus is een uitstekende, betaalbare tandzorg achteraf zeker cruciaal. Gelukkig sta je er nooit alleen voor!