baarmoederhalskanker
Blog

Een uitstrijkje, wij doen het. En jij?

Ongeveer 80% van alle vrouwen wordt vroeg of laat besmet met het humaan papillomavirus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ben je een vrouw tussen 25 jaar en 64 jaar? Dan is het belangrijk om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen bij je huisarts of gynaecoloog. Is het bij jou al meer dan 3 jaar geleden, dan krijg je een uitnodiging.

Waarom een uitstrijkje laten nemen? 

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Afwijkende cellen kunnen opgespoord worden voordat ze kankercellen worden. Een uitstrijkje is met andere woorden de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker.

In België worden elk jaar rond de 630 vrouwen door baarmoederhalskanker getroffen. Ze krijgen een kwaadaardig gezwel ter hoogte van de baarmoederhals. Het gezwel wordt gevormd door cellen die woekeren. “En het gaat bijna altijd om cellen die besmet zijn met het humaan papillomavirus (HPV)”, zegt dokter Patrick Martens, directeur van het Centrum voor Kankeropsporing.

“Iedereen die seksueel actief is of was kan worden besmet. Ongeveer 80% van de vrouwen wordt vroeg of laat besmet. Meestal ruimt het lichaam het humaan papillomavirus zelf op na twee jaar. Maar als dat niet gebeurt, kunnen afwijkende cellen ontstaan.” Die cellen kunnen 10 tot 15 jaar na de besmetting kanker veroorzaken.

Het bevolkingsonderzoek moedigt daarom vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Als de ziekte of het risico erop tijdig wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.

Is een uitstrijkje gratis?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje afwijkend is?

Enkele weken na het uitstrijkje ontvangt je arts het resultaat. Als er afwijkende cellen gevonden werden, is bijkomend onderzoek nodig. Mogelijk maakt dit je ongerust? Bespreek het zeker met je arts.

Als er lichte afwijkingen gevonden worden, krijg je meestal het advies om na 6 en 12 maanden een vervolguitstrijkje te laten nemen. Je arts controleert dan of de afwijkende cellen verdwenen zijn. Als de afwijkende cellen niet verdwijnen, is bijkomend onderzoek nodig.

Als je uitstrijkje ernstig afwijkende cellen bevat, dan word je doorverwezen voor bijkomend onderzoek. 

De kans dat je echt baarmoederhalskanker hebt, is klein. Vaak gaat het om een voorstadium dat vrij eenvoudig kan worden behandeld. In dat geval wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Patrick Mertens

Iedereen die seksueel actief is of was kan worden besmet. Meer zelfs: ongeveer 80% van de vrouwen wordt vroeg of laat besmet. 

Wanneer laat je best een uitstrijkje maken?

Laat om de 3 jaar een uitstrijkje nemen bij je huisarts of gynaecoloog. 3 jaar zijn zo voorbij, dat weten we. We hebben het allemaal druk en zijn goed in het vinden van excuses om dat uitstrijkje toch nog maar even uit te stellen. Maar van uitstel kom vaak afstel.

Misschien heb je er ook helemaal geen zin in en kijk je er tegenop. Het is inderdaad niet het meest aangename onderzoek, maar dat mag je niet tegenhouden om het te laten doen. Dit onderzoek is te belangrijk voor je gezondheid.

Vertel daarom eerlijk aan je arts dat je wat ongerust of nerveus bent voor het uitstrijkje. Dan kunnen jullie samen bekijken om het onderzoek aangenamer te laten verlopen. Laat dus zeker een uitstrijkje nemen. Want tijdig opsporen is belangrijk. Ook als je gevaccineerd bent tegen HPV is dit driejaarlijks onderzoek nodig. 

Risicogroep

Elke vrouw is vatbaar voor baarmoederhalskanker, maar sommigen hebben een verhoogd risico. “Als je rookt, werkt je afweersysteem minder goed. Je lichaam heeft meer moeite om het HPV-virus op te ruimen. Baarmoederhalskanker komt ook vaker voor bij vrouwen die medicatie nemen die het afweersysteem onderdrukt of bij vrouwen met HIV of aids”, legt dokter Martens uit.

“Ook vrouwen die nooit een uitstrijkje laten nemen, vormen een risicogroep omdat bij hen de voorstadia niet worden ontdekt en behandeld. De ziekte komt trouwens op alle leeftijden voor. De meeste gevallen zien we bij vrouwen tussen 35 en 64 jaar.” Dit wil dus zeggen dat ook vrouwen ouder dan 50 baarmoederhalskanker kunnen krijgen.

Moet je als lesbische vrouw ook deelnemen aan het onderzoek?

Ja. Ook als je lesbisch bent, kan je besmet geraken met HPV door te vrijen met iemand die een HPV-besmetting heeft. 

De kans dat een lesbische vrouw besmet raakt met HPV is kleiner dan voor een heterovrouw. Maar het is niet bekend hoeveel kleiner. Het is dus aangeraden om een uitstrijkje te laten nemen om de drie jaar.

Moet je ook een uitstrijkje laten nemen als je transgender bent?

Ben je geboren als vrouw? Wanneer je nog een baarmoederhals hebt, laat je best een uitstrijkje nemen. Bespreek dit altijd even met je arts of gynaecoloog.

Ben je geboren als man? Als transvrouw heb je geen baarmoederhals en heeft het dus ook geen zin om deel te nemen aan het onderzoek. 

Wanneer was mijn laatste uitstrijkje?

Wellicht weet je niet meer exact wanneer nu weer je laatste uitstrijkje was. Maar geen nood, je kan die info makkelijk terugvinden op www.mijngezondheid.be

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. 
Inloggen kan met je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. Of klik in Mijn Helan door naar jouw e-gezondheidsdossier.

En het vaccin tegen HPV? 

De Vlaamse overheid biedt alle jongens en meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Lees meer over het HPV-vaccin. Ben je ingeënt tegen HPV? Ook dan is het belangrijk dat je om de drie jaar een uitstrijkje laat nemen door je arts of gynaecoloog.

Misschien heb je al ergens gelezen dat het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker gaat veranderen ?

Alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar die zich niet tijdig laten onderzoeken, zullen nog steeds uitgenodigd worden door het Centrum voor Kankeropsporing voor een uitstrijkje bij een arts naar keuze. De afname van het uitstrijkje bij de arts verandert niet. Enkel de procedure in het labo verandert voor vrouwen vanaf 30 jaar. Voor hen zal het uitstrijkje vanaf dan eerst getest worden op het humaan papillomavirus (HPV (humaan papillomavirus)). Alleen als hoogrisico-HPV gevonden wordt, wordt datzelfde uitstrijkje in het laboratorium beoordeeld op afwijkende cellen.

Regelmatig een uitstrijkje laten nemen blijft dus aangewezen om vroegtijdig een verhoogd risico op baarmoederhalskanker op te sporen.

Lees alles over het bevolkingsonderzoek

Ga klein!

Iets doen aan je voeding, beweging, slaap of mentale gezondheid? 
Kies dit jaar voor haalbare voornemens. Want die gaan gegarandeerd langer mee.

Begin vandaag nog

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Wat zijn mogelijke alarmsignalen voor kanker?

Een aantal tekens of symptomen kunnen wijzen op kanker, maar ook op andere goedaardige aandoeningen. We sommen enkele van deze signalen op.

Blog

HPV-vaccinatie ook voor jongens

Niet enkel meisjes kunnen worden ingeënt tegen het HPV-virus. Ook jongens kunnen in het eerste jaar secundair onderwijs een gratis vaccin tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) krijgen.

Blog

Alles wat je moet weten over het vaccin tegen het HPV of het humaan papillomavirus

Het humaan papillomavirus of HPV is een virus waarvan meer dan 100 verschillende soorten bestaan. 70 tot 80 % van de bevolking komt tijdens zijn leven in contact met een type HPV-virus. Een deel ervan is ongevaarlijk, maar enkele types kunnen leiden tot kanker. Lees meer over HPV en vaccinatie ertegen.

vrouw
Testimony

Naar huis

Na 4 dagen ziekenhuis mocht ik naar huis. Ik was er helemaal klaar voor. Wat een mijlpaal, ik had de uren zitten aftellen... 3 nachten zonder slaap deden me verlangen naar mijn eigen bed.