Blog

Alles wat je moet weten over zonnebrand: van symptomen tot gradaties

Je verbrandt soms sneller dan je denkt! Voor je het weet heb je na een dagje in de zon wat kleur te pakken. Dat kan een mooi gebruinde tint zijn, maar ook een rode...

Zonnebrand, niet zo onschuldig als het lijkt

Zelfs al heb je niet zoveel last van je zonnebrand, je huid is onherstelbaar beschadigd. Overvloedige blootstelling aan zonlicht zorgt ervoor dat je later sneller rimpels en plooien in je huid krijgt, samen met een verhoogd risico op huidkanker. Daarom is het erg belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon. 

De symptomen van zonnebrand

Je loopt zonnebrand op doordat je te lang en onbeschermd in de zon bent geweest. Hoe snel je verbrandt, hangt ook af van je huidtype.

Dit zijn de belangrijkste symptomen:

  • Je krijgt een rode huid (dit is het eerste en belangrijkste symptoom)
  • Je huid voelt pijnlijk en warm
  • Je huid zwelt op
  • Er komen blaren op je huid 

Zonnebrand kan zich nog tot 24 uur lang blijven ontwikkelen. Al deze factoren kunnen ook apart en in verschillende combinaties optreden. Krijg je bovendien last van koorts, rillingen of misselijkheid? Ga dan langs bij je dokter.

Vier types zonnebrand

Graad 1

Je huid is lichtrood na blootstelling aan de zon. Deze roodheid verdwijnt na één tot drie dagen zonder dat de huid afschilfert.

Graad 2 

Je hebt een rode huid die pijnlijk aanvoelt. De roodheid verdwijnt na ongeveer drie dagen en je huid kan licht afschilferen. Als gevolg kan er tijdelijk wat pigment ontstaan. 

Graad 3

Jouw huid is donkerrood verbrand, voelt pijnlijk aan en is gezwollen. Na enkele dagen schilfert je huid volledig af en ontstaat er pigment.

Graad 4

Jouw huid is donkerrood, voelt pijnlijk en gezwollen aan, en er ontstaan ook nog blaasjes. Je huid gaat volledig afschilferen en is er kans op een permanente, vlekkige pigmentatie.

Verbrand? Ontdek 7 tips om je huid te verzorgen.

Check jij je vlekjes?

Spoor huidkanker snel op via de SkinVision app.

Ontdek hoe

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Verbrand door de zon? 7 tips om je huid te verzorgen

Je geniet een dagje van de zon en ‘s avonds zo rood als een kreeft... Omdat je huid erg afziet van een zonnebrand, delen we 7 tips om je huid goed te verzorgen.

Blog

Veilig zonnen: 3 tips

Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en je gezin voldoende te beschermen tegen de zon. Geniet van de zon met onze tips!

Blog

Alles wat je moet weten over zonnecrème

Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.

Blog

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...