Gezond leven

Is het laten trekken van je wijsheidstanden noodzakelijk?

Je wijsheidstanden komen meestal door tussen het 18de en 25ste levensjaar. Hoewel het geen pretje is om deze wijsheidstanden te laten trekken, is het in sommige gevallen wel noodzakelijk. Hoe dit gebeurt, waarom en waar, dat lees je in deze blog.

Waarom moet je je wijsheidstanden laten trekken?

Je laat je wijsheidstanden trekken omdat ze in meer dan de helft van de gevallen problemen veroorzaken. Soms kunnen je wijsheidstanden niet doorbreken waardoor ze dus scheef in je kaak gaan zitten en pijn veroorzaken. Het is ook mogelijk dat van de wijsheidstand slechts een gedeelte doorbreekt waardoor het moeilijk is om dit stukje tand te poetsen. Dit kan leiden tot infecties of schade aan andere tanden. Of het kan zijn dat je tandenrij in een andere positie gaat staan doordat de wijsheidstanden tegen de overige tanden gaan duwen tijdens het doorkomen. En daardoor ook het werk van je beugel en orthodontist teniet doen. Download ook ons e-book over orthodontie en tandcorrecties.

In geval van pijn of andere problemen kun je je wijsheidstanden dus best laten trekken. De tandarts of de orthodontist kunnen je ook aanraden om je wijsheidstanden preventief te laten trekken omdat ze anders op latere leeftijd toch problemen zullen gaan veroorzaken.

Door wie en hoe kun je je wijsheidstanden laten trekken?

Je kunt je wijsheidstanden laten trekken door een kaakchirurg of door een tandarts. Op basis van een röntgenfoto schatten ze in wat de impact van de ingreep zal zijn. Je kunt ervoor kiezen om slechts één of twee wijsheidstanden per keer te laten trekken. Dit gebeurt dan via plaatselijke verdoving. Je kunt er ook voor opteren om al je wijsheidstanden tegelijk te laten trekken onder volledige narcose in het ziekenhuis.

Heeft het zin om je wijsheidstanden preventief te laten trekken?

Zeker en vast! Als de kaakchirurg of de tandarts je aanraadt om je wijsheidstanden preventief te laten trekken, kun je dit maar beter doen. Hoe jonger je bent wanneer de tanden getrokken worden, hoe sneller en minder pijnlijk het herstel. 

Hoe zit het met de pijn en zwelling achteraf?

Dit hangt een beetje van persoon tot persoon af. Het kan zijn dat je kaken wat gaan zwellen, de zogenaamde ‘hamsterwangen’. Het beste wat je kunt doen om die zwelling tegen te gaan is voldoende ijs leggen. Om de pijn te verzachten na het trekken van je wijsheidstanden neem je best de voorgeschreven pijnstillers. Ook eten kan pijn veroorzaken na het laten trekken van je wijsheidstanden. Probeer daarom om, zeker de eerste dagen, vloeibaar voedsel te eten zoals soep, pudding of puree. Uiteindelijk valt het al bij al best mee. Na een dag of drie is de meeste pijn weg en voel je je weer de oude!

Het is nooit te laat om je tanden te corrigeren

Lees er alles over in ons handig e-book.

Download ons e-book

Helan en de terugbetaling

Over de prijs van het laten trekken van je wijsheidstanden moet je je alleszins geen zorgen maken. Als je een tandverzekering hebt bij Helan, krijg je een deel van je tandartsbezoek terugbetaald. Ook als je ervoor kiest om je wijsheidstanden in het ziekenhuis te laten trekken geniet je een terugbetaling. Als je aangesloten bent bij één van onze hospitalisatieverzekeringen worden de kosten van je ziekenhuisopname gedekt!

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in ons e-book met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Bijt je tanden niet stuk op je tandartsfactuur

Bekijk onze tandverzekering.

Ontdek Dentalia Plus

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.